28 / 04 / 2024

İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası geliyor! Bakan açıkladı: Özel yasalarla depreme hazırlık yapılacak!

İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası geliyor! Bakan açıkladı: Özel yasalarla depreme hazırlık yapılacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul çevresinde deprem meydana gelme ihtimaline karşı yapılan çalışmaları açıkladı. İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası yolda. İşte ayrıntılar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremin merkez üssü Kocaeli Gökcük'te Merkez Mahallesi Riskli Alan 1. Etap Emlak Konut Temel Atma Töreninde açıklamalarda bulundu. 

Deprem riskine karşı gece gündüz demeden riskli bölgeler için çalıştıklarına dikkat çeken Bakan Mehmet Özhaseki, "İstanbul açıklarında olabilecek bir deprem, İstanbul'u etkileyeceği kadar haliyle Gölcük'ümüzü de etkileyecek, İzmit'imizi de etkileyecek. Hepimiz bundan aşırı derecede rahatsız olacağız" şeklinde konuştu. 

Bakan Özhaseki, yeni yasalar yapmaya çalıştıklarını, yeni formüller geliştirdiklerini ve büyük hasar görmeden bu işlerin altından kalkılsın diye uğraştıklarını belirtti. 

İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası geliyor! Bakan açıkladı: Özel yasalarla depreme hazırlık yapılacak!

Bakan Özhaseki, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yapılan çalışmalara da değindi ve afet bölgesinde yıkılan bağımsız birim sayısının 850 bin olduğunun altını çizdi. 

Deprem bölgesi için bütün Türkiye'nin, bütün milletin seferber olduğunu vurgulayan Özhaseki, 1 milyon 905 bin vatandaşın evlerinden uzak olduğuna, bu vatandaşlar evlerine sağlıklı şekilde oturtuncaya kadar gece gündüz çalışacaklarına dikkat çekti. 

İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası geliyor! Bakan açıkladı: Özel yasalarla depreme hazırlık yapılacak!

Bakandan kentsel dönüşüme destek çağrısı 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, fay kırıklarının olduğu, fay hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı yapılamayacağına vurgu yaptı ve dere yataklarında ve zemin sıvılaşmasının olduğu bölgelerde hiçbir şekilde yapılaşmaya izin vermeyeceklerinin altını çizdi. 

Açıklamasında "Bundan sonra sıfır toleransa bu işlere devam edeceğiz" ifadelerine yer veren Bakan Mehmet Özhaseki, "Burada işin 3 ayağı var. Birisi bakanlık doğru. İstanbul için de Kocaeli için de her yerde kentsel dönüşüm için bakanlık olmazsa olmaz. Hiçbir parti farkı gözetmeksizin, kim ki, kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa, başımın üstünde yeri var, kapımız sonuna kadar açık. İkincisi belediyelerimiz, işte bakın burada belediye gayret ediyor, işin ucunu bırakmıyor, seneler de geçse şimdi mutlu sona doğru ulaşıyor" diyerek, üçüncüsünün de vatandaşlar olduğunu vurguladı. 

"Ne olur kentsel dönüşüm yapmak isteyen belediye başkanlarına yardımcı olun, uyumlu olun, ona elinizden gelen yardımı yapın" diyen Bakan Özhaseki, bu üçlüden herhangi birinin geri çekilmesi durumunda işin sonunun getirilemeyeceğini belirtti. 

Mehmet Özhaseki, konuya ilişkin açıklamasında İstanbul ve Kocaeli ile ilgili de konuştu. 

İstanbul ve Kocaeli için deprem yasası geliyor! Bakan açıkladı: Özel yasalarla depreme hazırlık yapılacak!

İstanbul da Kocaeli de özel yasalarla depreme hazırlanacak 

Daha sonra Darıca ilçesine giden Bakan Mehmet Özhaseki, burada gerçekleştirdiği açıklamasında deprem bölgesinde 200 bine yakın konutun ihalesini gerçekleştirdiklerini ve birkaç ay içerisinde teslimine başlayacaklarını dile getirdi. 

Özhaseki, "Yerinde Dönüşüm" adıyla yeni bir proje hayata geçirdiklerini de anımsatarak, "Vatandaşa hem hibe hem kredi vererek evlerini yerlerinde yapmalarını istiyoruz. Onlardan istediğimiz tek şey, bundan sonra standartlara uygun yapmaları. Dere yataklarına, sıvılaşma yerlerine veyahut fay kırıklarının bulundukları yerlere asla yapı inşa etmemeleri" açıklamasında bulundu ve sıfır tolerans ile inşaatların bitirilmesi gerektiğini söyledi. 

İstanbul çevresinde deprem olma olasılığına karşı gece gündüz demeden çalıştıklarına dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Bütün ekiplerimiz sabahlara kadar çalışıyorlar. İstanbul'daki yerel dinamikleri iyi bildiğimiz için bütün belediyelerimizi, sivil toplum örgütlerini davet ederek onların fikirlerini de alıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah Meclis'e yasa getireceğiz" ifadelerini kullandı. 

Özhaseki, konuya ilişkin açıklamasını "Daha kolay, daha hızlı, daha güvenli evler yapabilmek için de özel yasalarla İstanbul'umuzu da Kocaeli'mizi de depreme hazırlamak istiyoruz" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

İstanbul depreminde köprüler, havalimanları, yollar yıkılacak mı? Bakan Uraloğlu tek tek açıkladı: Tahliye planı yapıldı

Uygun fiyatlı ev alabilmenin tek yolu yeni arsa üretiminden geçiyor!

Evde bakım maaşı ödemelerinde son dakika! Paralar hesaplara peş peşe yatırılıyor! Hemen kontrol edin!


Geri Dön