24 / 05 / 2024

İstanbul’da 450 bin ile 750 bin marjında boş konut var! 

İstanbul’da 450 bin ile 750 bin marjında boş konut var! 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, stanbul’daki boş konut sayısını açıkladı ve bunun kabul edilemez seviyede olduğunu belirtti. 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; boş konutların bir bölümünün, kamu arazilerinin imara açılması sonucunda orta ve üst gelir gruplarına ilişkin olarak üretilen konutlardan meydana geldiğini aktaran İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, "Bu konutlar yüksek ranta sahip yatırım amacıyla alınmış ikinci, üçüncü konut hüviyetindedir ve yine bu amaçla boş tutulmaktadır. Güvenli boş konutların halka arz edilmesi halinde bu konutlar; kısa, orta ve uzun vadeli konut politikalarının şekillendirilmesinde rol oynar" dedi ve kentsel dönüşüm çerçevesinde değerlendirilebileceğini, potansiyel konut rezervi ve sosyal konut olarak işlevlendirilebileceğini dile getirdi. 

Gökce, boş konutların halka arz edilmesi konusunda  pek çok ülkenin farklı uygulamaları olduğunu vurgulayarak, açıklamasında "İspanya yakın zamanda boş konutlara yüzde 150 vergi getirdi. Bu yolla konut erişimi hakkı da korundu. Riskli olmayan güvenli boş konutların, riskli yapılarda yaşayanlara kiralanmasının teşvik edilmesi de önemli bir konu" ifadelerine yer verdi. 

Gökce, Bu konuda farklı vergi ve teşvik düzenlemeleri getirilerek konutların riskli yapıda yaşayanlara arzının mümkün hale getirilebileceğinin de altını çizdi. 

İstanbul’da 450 bin ile 750 bin marjında boş konut var! 

Gökce, İstanbul’da deprem direncini arttırmak ve yapı stoğunu yenilemek amacıyla boş konutların sosyal konut olarak kullanılabileceğine dikkat çekerek, "Belli bir süre hak sahiplerine ve riskli konutlarda oturanlara sunulabilir. Bu yolla rezerv yapı olarak da yapı stoğunun yenilenmesine katkı sunar" açıklamasında bulundu. 

İPA tarafından yapılan bir araştırmaya göre halkın yüzde 95’ten fazlasının İstanbul’daki kira fiyatlarını yüksek bulduğuna da değinen Gökce, boş durumdaki konutların yeniden işlevselleştirilmesinin konut piyasasının da dengelenmesine katkıda bulunacağını belirtti. 

İstanbul’da 450 bin ile 750 bin marjında boş konut var! 

Gökce, konuya ilişkin açıklamasında "Başkanımız Ekrem İmamoğlu'nun daha önce ifade ettiği gibi boş konutlardan alınan vergi ile bir konut fonu oluşturularak yeni, sağlıklı, nitelikli ve güvenli sosyal konut üretimi de desteklenebilir" ifadelerini de kullanarak, bu kaynakla da vatandaşların barınma hakkına ilişkin bir katkıda bulunulmuş olacağını aktardı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan son dakika açıklaması:  Memurlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz!

Bakan Nebati'den son dakika açıklaması! 2022 yılında 90 milyar lirayı aşkın gelir ve damga vergisinden vazgeçtik!

Bakan Bilgin resmen duyurdu: Birinci derece çalışanlar 3600 ek göstergeden yararlanacak!


Geri Dön