İstanbul'da 7.5 büyüklüğünde deprem tehlikesi: Riskli yapıların sayısı 207 bine ulaştı!
İstanbul'daki riskli yapıların sayısı 207 bine ulaştı. Uzmanlar, en kötü senaryoda 7.5 büyüklüğünde bir deprem olabileceği uyarısında bulunuyor. İBB, kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. İşte ayrıntılar...
İBB, İSTANBUL'DA 207 BİN RİSKLİ YAPIYI TESPİT ETTİ!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), '6306 Sayılı Yasa Kapsamında İlan Edilen Alan ve Yapılara Yönelik Veri Toplama, Etki Analizi, Değerlendirme Çalışması' toplantısı düzenleyerek 'Kentsel Dönüşüm Stratejisi'ni uygulamak amacıyla önemli bir adım attı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile çalışmanın detaylarını aktardı.
OdaTV'de yer alan habere göre; Dr. Buğra Gökce, İstanbul'un birinci derece deprem bölgesinde bulunmasının, yoğun nüfus ve yapı stoğuyla birleştiğinde kentsel riskleri artırdığını vurguladı. Ocak 2023 itibarıyla İstanbul genelinde toplamda 142 riskli alanda 207 bin riskli yapı olduğunu belirtti. Bu riskli binaların yüzde 30'unun 2000 yılından sonra inşa edildiğini ifade etti. Ayrıca, 1999 depreminden sonra yapılan yönetmelik değişikliklerine rağmen bu binaların sorunlu olduğuna dikkat çekti.
Riskli binaların ilçelere göre dağılımının büyük bir kısmının yüzde 40'ının Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece gibi batı koridorunda yer aldığı bilgisini paylaştı. Kentsel dönüşümün çevre dostu, sosyal ve ekonomik olmak üzere üç temaya dayandığını ve çeşitli paydaşların katılımıyla gerçekleştirildiğini belirtti. İBB, İstanbul'daki 39 ilçe yönetiminin bu çalışmada önerilen modeli örnek alarak kentsel dönüşüm ve bütüncül planlama anlayışını kendi projelerine yansıtmalarını amaçladığını ifade etti.
İstanbul'un benzersiz yapısının kentsel dönüşüm önünde finansal engeller yarattığının farkında olduklarını belirten Gökce, bu nedenle projenin "KENTFON" adıyla deprem riski altındaki alanların dönüşüm sürecine yeni bir finansman modeli sunduğunu açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Deprem Dirençli Kent vizyonu doğrultusunda, afet problemlerini bilimsel temellere dayanarak, sağduyu, iş birliği ve çağdaş yöntemlerle aşma çabasında olduklarını vurguladı.