İstanbul'da acil durumda girilemeyen 9 bin 73 sokak var! Büyük depremde 91 bin bina ağır hasar görecek! Korkutan senaryo
İBB, olası büyük bir depremde İstanbul’u bekleyen senaryoları bir bir analiz etti. Çalışmaya göre, megakentte acil durumda girilemeyen sokak sayısı 9 bin 73 olarak belirlendi. İşte açıklanan o çarpıcı veriler...
Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre; İstanbul’da pek çok sebepten dolayı acil durumlarda girilmeyen sokak sayısının 9 bin 73 olduğuna dikkat çeken İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanı Remzi Albayrak, şehrin sokaklarında karış karış incelemelerde bulunduklarını aktardı.
"Olay mahalline bir an önce ulaşılabilmesi için itfaiyenin o bölgeyi çok iyi bilmesi gerekir. İtfaiyecilerimizin mıntıkacıları, kendi sorumluluk sahası içindeki bütün bölgeleri tek tek gezer, bölgenin bütün artı ve eksilerini çıkarıp ezberler" açıklamasında bulunan Remzi Albayrak, yaptıkları çalışmalarda, dar sokak dedikleri veya giremedikleri yerler olduğunun altını çizdi.
Bunlara örnek olarak, çıkmaz sokakları, çıkışında merpen olan sokakları gösteren Remzi Albayrak, açıklamasında "Tek ve çift taraflı park edilen yollar itfaiye araçlarımızın giremediği yerler. İstanbul’da şu ana kadar tespit ettiğimiz bu tarz sokakların toplam sayısı yaklaşık 9 bin 73" ifadelerini kullandı ancak daha da fazla olabileceğinin de altını çizdi.
BİNA ENVANTERİ VE PLANLAMA YOK
İstanbul’da 1999 öncesinde inşa dilen yaklaşık 800 bin bina ve milyonlarca bağımsız bölüm olduğuna dikkat çeken Özlem Tut, bu binaların yaklaşık 104 binini ziyaret ettiklerine ancak hepsini inceleyemediklerine vurgu yaptı.
"Elimizde sağlıklı bir envanterimiz yok. Binalarımız ne durumda, hangisi depreme dayanıklı değil bunları bilmiyoruz. Şu an bu envanter oluşturuluyor" diye konuşan Özlem Tut, yaklaşık 29 bin binayı inceleyebildiklerini belirtti ve bunların yarıya yakınının orta ve yüksek risk grubunda çıktığına dikkat çekti.
İstanbul’da bina yenileme sürecinin neden bu kadar yavaş ilerlediğinin sorgulanması gerektiğine vurgu yapan Özlem Tut, açıklamasında "Marmara depreminin ardından birçok çalışma var ama yeterli düzeyde değil. İstanbul’da üst ölçekte yapılmış bir planlama yok. Şehrin belli noktalarında parça parça projeler var" diye konuştu.
"Şu ilçeler çok yüksek riskli, bu mahalleler öncelikli" denmesi gerektiğini vurgulayan Tut, bunun bir devlet politikası olduğunun altını çizerek açıklamasında "İBB olarak biz bu çalışmaları yaptık. İstanbul’un bütününde hem zemin hem bina riski açısından hem de nüfus yoğunluğu açısından değerlendirmeleri yapıldı. Kamu binaları açışından yoğunlukla okul ve hastaneler yenilendi ve güçlendirildi" ifadelerine yer verdi.
Konutlara bakıldığında yaklaşık 800 bin yapının 2000 yılından önce yapıldığını aktaran Tut, bugün gelinen noktada resmi verilere göre İstanbul’da, 72 bin riskli binanın yenilendiğini, bu rakamın riskli yapıların yüzde 10’u bile olmadığını dile getirdi.
İstanbul’da olası deprem sonrası çok fazla can kaybı olacağına dkat geride kalanlar için de hiçbir şeyin çok kolay olmayacağına dikkat çeken Özlem Tut, "Depremde yapılar yıkılır ve şehir hiçbir şekilde ulaşılamaz hale gelirse yaşanacak sorunlar geride kalanlar için çok büyük olacak" diyerek, sğlığa, temiz suya erişim, iletişim, ulaşım ve özellikle güvenlik gibi çok büyük sorunların yaşanacağına vurgu yaptı.
Marmara depreminden sonra acil durumlarda ve afetlerde arama kurtarma, itfaiye ve ambulans gibi araçların olay yerine hızlıca ulaşması için İstanbul’da “1.2.3. Derece Ulaşım Yol Ağı” hazırlandı. Toplamda 2 bin 103 kilometre olan 562 cadde ve sokak “1. Derece Acil Ulaşım Yolu” olarak belirlendi. Bu noktalara 24 saat park yasağı getirilerek uyarı tabelaları yerleştirilmesine rağmen acil ulaşım yolları otopark şeklinde kullanılıyor.
AKOM tarafından bir şirketle protokol imzalayarak afetler sırasında kullanılacak İHA’lar geliştirdiklerine vurgu yapan Albayrak, açıklamasında "Acil bir ilaç veya ihtiyaç ulaştırılması gerekiyorsa ve yollar kapalıysa havayoluyla ulaştırılıyor. Şimdilik denememiz 15 kilo üzerindendi ama amacımız 50 kiloya kadar yük taşıyabilecek İHA’ların geliştirilebilmesi ve bünyemizde kullanılması" diye konuştu.
Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında İstanbul ile ilgili senaryolaştırılan deprem büyüklüğünün 7.2 ile 7.5 arasında olduğuna dikkat çeken Albayrak, senaryoya göre İstanbul’da yaklaşık 3 bin depremden kaynaklı yangın çıkacağını, bunların 200-300'ünün insanların kendi imkanlarıyla söndürülebileceğini, diğerlerinin ise itfaiye tarafından çözülebileceğini belirtti.
Altında fırın olan binalar büyük risk altında! İstanbul'da tam 4 bin binayı fırınlar eritiyor!
Olası İstanbul depreminde 90 bin yapı... Veriler peş peşe açıklandı! İstanbullular hemen bakın!