29 / 04 / 2024

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı tartışmaları iyice alevlendi. Kimi jeologlar, İstanbul’da en az 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacağını iddia ederken, kimileri ise buna ihtimal vermiyor. Peki hangi uzman ne diyor?



‘TALİ FAY’ İDDİALARI

Bu tartışmalara dahil olan bir diğer uzman Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’a göre ise, ana faylar hareket sırasında bazen çevresinde tali (ikincil) faylar oluşturabiliyor. Bu tali faylar büyük deprem yaratmıyor ancak 5.7 gibi kuvvetli depremler meydana getirebiliyor. Eyidoğan, “Bu ikincil faylar ana faya paralel olacağı gibi çeşitli açılarda konuşlanabilir. İstanbul için büyük deprem riski çok yüksek” tezini savunuyor.

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Marmara’da, 7.7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesinin mümkün olduğunu savunan isimlerden Prof. Dr. Şükrü Ersoy ise, “Marmara’da geçmiş tarihte büyük depremler olduğunu ve en büyük depremin de ‘küçük kıyamet’ denilen 1509 depremi olduğunu söylüyor ve tekrarlanması halinde İstanbul’daki depremin 7.7 büyüklüğünde olacağı tezini savunuyor.

İstanbul depremiyle ilgili iddialı konuşan isimlerden Prof. Dr. Ahmet Ercan da, İstanbul’u etkileyecek büyük depremin 2045’den önce olmayacağını iddia ediyor. Ercan, “Marmara’da beklenen depremler, beklenildiği yıldan daha önce gerçekleşmiyor. Ya tam zamanında oluyor ya da gecikiyor” ifadelerini kullanıyor.

Yıllardır İstanbul depremi ile ilgili iddiasına değiştirmeyen Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, İstanbul’da önümüzdeki yıllarda 6.5 şiddetinde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin yüzde 1-2 civarında olduğunu belirtiyor.

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır ise, İstanbul’u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırığın doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabileceğini öne sürerek, Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır” görüşünü dile getiriyor.


Geri Dön