29 / 04 / 2024

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’da büyük bir deprem olacak mı tartışmaları iyice alevlendi. Kimi jeologlar, İstanbul’da en az 7,5 büyüklüğünde bir deprem olacağını iddia ederken, kimileri ise buna ihtimal vermiyor. Peki hangi uzman ne diyor?



İstanbul’da büyük bir deprem olacağı iddiasını tekrarlayan Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Ereğlisi’nden Adalar’a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikiminin söz konusu olduğunu savunuyor. Görür, yaşanacak kırılmayla bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem riski olduğunu dile getirirken, “Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur” görüşünü savunarak, 1999’dan bu yana 24 sene geçtiğini ve 30 yıllık periyodun dolmak üzere olduğunun altını da çiziyor.

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

Bir diğer uzman Cenk Yaltırak ise, Marmara Denizi içinde 240 ila 510 sene arası kırılmayan dört fay parçası bulunduğunu vurgulayarak, “Bunların en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi köprüsünün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan doğu Marmara hattı. Tahminimize göre kırılma tarihsel verilere göre 1509’da olduğu gibi doğu Marmara segmenti üzerinde olacak. Böyle bir durumda, Marmara Ereğlisi ile İzmit Körfezi arasındaki alanda, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur” görüşünü savunuyor.

"SÜREKLİ İSTANBUL’U KONUŞMAK DOĞRU DEĞİL"

Marmara Denizi’nde geçmişte yaşanan depremlerin tamamının 7 ve üzeri büyüklükte olduğunu düşünmediğini vurgulayan Prof. Dr. Şerif Barış, depremi sürekli gündeme getirip, riskin yüzde 64 demenin doğru olmadığını savunuyor. Barış, “Sürekli İstanbul odaklı konuşulması da üzücü. Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar bulunuyor” diyor.

Marmara Denizi içinde 250 senede bir büyük deprem olduğunu iddia eden Prof. Dr. Okan Tüysüz’e göre, ölçümler Marmara’daki kuzey Anadolu fayı parçasının senede ortalama 2 santim kadar hareket ettiğini gösteriyor. "Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir” diyen Tüysüz, olası depremin Marmara içerisindeki kuzey Anadolu fayından kaynaklanacağını, büyük olasılıkla da Silivri-Adalar arasında bir noktada meydana geleceğini iddia ediyor.


Geri Dön