23 / 12 / 2024

İstanbul'da kentsel riskler için Yapı Laboratuvar Binası kuruluyor!

İstanbul'da kentsel riskler için Yapı Laboratuvar Binası kuruluyor!

İBB ile iş birliği protokolü imzalayan Boğaziçi Üniversitesi, Kandilli Rasathanesi Kampüsü'ne yapı laboratuvarı inşa edecek. Yapılacak laboratuvarda, kentleşme senaryoları göz önünde tutularak İstanbul’da gelecekte meydana çıkacak kentsel riskler değerlendirilecek.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Boğaziçi Üniversitesi arasında yapı laboratuvarı kurulması için protokol imzalandı. 30 Eylül 2020 tarihinde düzenlenen ihalenin sonucu, 9 Kasım 2020 tarihinde açıklandı.

Sözcü'de yer alan habere göre; sonuca göre laboratuvarın ihalesini, 13 milyon 173 bin TL'ye Ufuk Proje Mühendislik Mimarlık İnşaat Şirketi kazandı. Boğaziçi Üniversitesi'nin firma ile imzaladığı sözleşmeye göre, ihale kapsamındaki işler, 29 Aralık 2021 tarihine kadar bitirilecek. Yaklaşık 3 bin metrekarelik arazi üzerinde yapılacak olan laboratuvar 2 bloktan oluşacak; bir bodrum olmak üzere 5 katlı inşa edilecek. Kurulacak laboratuvara, “Yapı Laboratuvar Binası” ismi verildi. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB ve Boğaziçi Üniversitesi'nin imza atarak çalışmaya başladığı protokolle, İstanbul'un çoklu tehlikelere dayanıklı bir kent olmasının planlandığını belirtti. İstanbul'da yaşayan her bireyin olası afetlerden korunabilmesinde sivil toplum, belediyeler, üniversiteler ve meslek odalarının koordinasyonuna vurgu yapan Polat, her paydaşın görüşünü dikkate alınan çalışmaların sürdürüleceğini dile getirdi. 

KANDİLLİ'YE TAM YETKİ

İBB Meclisi'nde 14 Ekim 2020’de oy birliğiyle kabul edilen protokolde şu ifadelere yer verildi: 

“Bu protokolün konusunu Birleşik Krallık Araştırma Enstitüsü (UKR) tarafından oluşturulmuş olan küresel Zorluklar Araştırma Fonu (GCRF) kapsamında; Edinburgh Üniversitesi tarafından koordine edilen, ‘Yarının Şehirleri Projesi' çerçevesinde yürütülecek çalışmalar oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, İstanbul genelinde yürütülecek tüm faaliyetlerde, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ‘Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı'(KRDAE) tam yetkilidir. Çalışmaların tümü KRDAE tarafından yürütülecek, koordine edilecek.

Proje kapsamında, İstanbul'un gelecekteki durumu ön planda olacak. Kentleşme senaryoları dikkate alınarak İstanbul'da gelecekte meydana çıkacak kentsel riskler analiz edilecek. Bu çerçevede, başta deprem olmak üzere, heyelan ve su baskını gibi tehlikeler bütünleşik olarak dikkate alınacak ve potansiyel riskler değerlendirilecek. Projenin diğer ayağında ise afet risk bilgisinin iletişimi ve aktarımının en etkin, ne şekilde gerçekleştirilebileceği üzerinde yöntemler geliştirilecek.

Protokol kapsamında İstanbul'da yürütülecek afet risk analiz, kentsel dayanıklılık ve afet risk iletişimi ana başlıklarındaki muhtelif iş kalemlerinde işbirliği yapmak, iş paketlerinde görev almak, faaliyetlere katılmak, proje toplantılarına katılmak, taraflarca üretilen veri ve bilgilerin karşılıklı olarak bedelsiz paylaşımı ve kullanımı sağlanacaktır.”

Küçükçekmece ve Avcılar'a dikkat!

194 bin bina ağır hasar görecek!


Geri Dön