İstanbul'da konut fiyatları düşecek!
Kentsel dönüşüm, yeni konut projeleri ve konut projelerinin ilk başta yüksek fiyatla satışa çıkması konutların birikmesine neden oldu. Elde kalan konutlar nedeniyle de fiyatlar düşüşe geçti.
Yeni konut projeleri, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan ve yeniden yapılan konutlar fazla konutun birikmesine neden oluyor. Yeni binalardaki dudak uçuklatan fiyatlar konutların elde kalmasına neden oluyor. İstanbul'un bazı ilçelerindeki konut fiyatlarındaki düşüş yüzde 7'ye ulaşmış durumda. Konut fiyatları Ümraniye’de yüzde 3, Fikirtepe’de yüzde 4, Bakırköy’de yüzde 7, Bahçelievler’de yüzde 7-8 ve Zeytinburnu’nda yüzde 6-7 düştü.
Kira fiyatların sert şekilde düştüğü Bağdat Caddesi'nde bir yıl önce 5 bin liraya kiralanan dükkanlar şimdi 3 bin 500 liraya alıcı bekliyor. Bölgenin şantiye alanına dönüştüğünü söyleyen gayrimenkul sektörü “O kadar çok daire yapılıyor ki kime satacağız bu kadar konutu'' diye isyan ediyor. Temsilciler, konut projelerinin yüksek fiyattan satışa çıkartıldığını, bu durumun konutun erişilebilirliğini zorlaştırdığını açıkladı. Sektörün ileri gelenleri “Fiyatlardaki köpük geri alınıyor” açıklamasında bulundu.
Türkiye genelinde 68 il, 242 ilçe ve bin 202 mahalleyi kapsayan REIDIN verilerine göre konut fiyatları mart ayında yüzde 1.16 oranında arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre de İstanbul’da geçen ay satılık konut fiyatları yüzde 0.60 geriledi. Yıllık artış yüzde 7,28’de kaldı. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi, Mart ayında konut fiyatlarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 0.23, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2.36 olarak açıkladı.
TGM Trend Gayrimenkul Genel Müdür’u Hakan Erilkun, emlak satışlarının yavaşladığı anlamına gelmemesi gerektiğini fiyatlardaki gerilemenin hem olağan hem de bölgesel nitelik taşıdığını vurguladı. Erilkun, “Arz fazlası fiyatlarda seyrelmeye yol açtı. Stoklar da var. Fiyat seyrelmesi, kısa bir geçiş döneminin hızlı yükselişi öncesinde görülen küçük bir dalgalanmadır” diye konuştu.
Başarır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, Fikirtepe, Sultanbeyli gibi bölgelerde daha tapuları dağıtılmamış yerlerin olduğunu işaret ederek, “Oradaki artış, daire sahiplerinden oldu. Dairesinden çıkan karşı apartmana gitti kiralar 3’se beş bine çıktı, sonra bina bollaşınca 3 bine geldi. Eskiden 600 binse satılıklar 1,5 milyona çıktı. Biraz da insanların kendi kendini kentsel dönüşümü yapmasının yollarını bulmamız lazım.Şehrin yoğunluğunu merkezlerden yaymamız lazım'' dedi.
Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, “Orada şu anda düşündükleri rakamlara satamıyorlar, metrekareleri 10 bin dolara çıktı 8 bin dolara satamıyorlar. Kentsel dönüşümle Kadıköy Moda’da oturan çoğu kişi oradan göç etti. Konut projelerinin de satışa makul ve mantıklı fiyatlarla çıkartılması gerekiyor. Metrekaresini 10 bin liradan satışa çıkartıp sonra 6 bine indirmek değil. Şu anda fiyatlardaki köpük geri alınıyor. Bu düşüşler, özellikle konut arzının yoğun olduğu bölgelerde yaşandı. Satışın sürekliliği için fiyatların makul olması lazım. Ben de 15 binden çıksam satamam. Fiyatları indiren müteahhitler var. Fiyatlar ikinci yarı sonrasında ise artar” açıklamasında bulundu. Akkuş, konut projelerinin ilk başta yüksek fiyatla satışa çıkartıldığını, bu durumun projeye erişilebilirliği kısıtladığını söyledi.
Karar