29 / 04 / 2024

İstanbul’da su alarmı! Halı, balkon, araç yıkamasına yasak mı geliyor?

İstanbul’da su alarmı! Halı, balkon, araç yıkamasına yasak mı geliyor?

Küresel ısınma sonucu yağış rejiminin değişmesi ile birlikte yaşanan susuzluk artık bizi de tehdit etmeye başladı. 16 milyonun yaşadığı İstanbul’da barajlar neredeyse boş. Peki hangi tedbirler bizi bekliyor?



Yıllardır su konusunda rahat bir nefes alamayan ve her kış sezonu barajlar dolsun diye umutla bekleyen 16 milyon İstanbullu yaz aylarına tedirgin girecek. Eğer baraj doluluk oranları bu şşekilde devam ederse tasarruf tedbirleri hatta kesintiler devreye girebilir.

diken.com.tr'den Mesude Erşan'ın haberine göre İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, "İstanbul yaza nasıl hazırlanıyor? Yeterli miktarda su var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Yağış ortalamaları bu yıl daha da düştü. Yaz aylarında sıkıntı çekmemek için barajlarımızı dolu şekilde tutmaya çalışıyoruz. İstanbul’daki mevcut barajların dışında Melen Çayı regülatöründen bu sene üçüncü pompa istasyonumuzu da yaptık. 2.5 milyona kadar su ihtiyacımızı Melen’den alabiliyoruz. Ne yazık ki Melen Barajı bitmediği için suyu pompalarla Ömerli Barajı’na aktarıyoruz ve orada biriktiriyoruz. Ömerli Barajı’nın doluluk oranı bu nedenle yüzde 60 civarında.

İstanbul’da su alarmı! Halı, balkon, araç yıkamasına yasak mı geliyor?

İstanbul’un su ihtiyacı karşılayabilmek için yoğun bir çaba içindeyiz. Mevcut su ihtiyacını Avrupa yakasında Kırklareli, Tekirdağ’dan; Istırancalar, Kazandere, Pabuçdere regülatörleri ve kuyularından; Terkos, Büyükçekmece, Alibey, Sazlıdere barajlarından; Asya yakasında ise Ömerli, Darlık, Elmalı barajları, Yeşilçay regülatöründen, Düzce, Sakarya ve Kocaeli’nden ise Melen Çayı ve regülatöründen temin ediyoruz.

Barajlarımızın doluluk oranı bugün itibariyle yüzde 41 düzeyinde. Melen Barajı daha önce yapılmış ve su almaya başlamış olsaydı bugün su konusunda sıkıntı ve stresimiz olmayacaktı. Ayrıca su aldığımız regülatörün kot farkından doğan fazla elektrik harcaması da söz konusu olmazdı. Sonuçta Melen Baraj projesi ne yazık ki hatalarla dolu bir proje olmuş.”

 

 


Geri Dön