09 / 05 / 2024

İstanbul’da tam 400 bin ‘hayalet konut’ var! Ev sahipleri evleri boş tutup kira zamlarını bekliyor!

İstanbul’da tam 400 bin ‘hayalet konut’ var! Ev sahipleri evleri boş tutup kira zamlarını bekliyor!

Kiraya yüzde 25 zam sınırından memnun olmayan ve piyasanın yükselmesini bekleyen konut sahipleri konutlarını boş tutmaya başladı. Çin ve bazı Arap ülke vatandaşlarının da hem tatil bir hem kâr satışı için evlerini kiralamadığı, boş tutulan 'hayalet evlerin' yeni zammı tetiklediği belirtildi.



‘ZAM SINIRI VAR' DİYEN BOŞ TUTUP YÜKSELİŞ BEKLİYOR

 İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenul Komite Başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konut sahiplerinin konutları kiralamamasında, kiralama konusunda kendisinin ya da çevresindeki yakın insanların yaşadıkları kötü deneyimlerin etkili olduğunu söyledi.

Akdoğan, “Kiralığın ardından konut sahibi, konutu satmak istediği zaman kiracının çıkmak istememesi, eve iyi bakmayacağını düşünmesi ya da geçmiş tecrübeler nedeniyle kiralamaya soğuk duruyorlar. Diğer taraftan, kiraya yüzde 25 sınırı da bu durumu tetikledi.

İstanbul’da tam 400 bin ‘hayalet konut’ var! Ev sahipleri evleri boş tutup kira zamlarını bekliyor!

'Zam sınırı var. Niye kiralayayım?' diyen kişiler var. Boş tutup, belki ilerleyen dönemde piyasanın artacağını tahmin ettikleri için hareket edenler de var" dedi. Yalnızca yerlilerin değil yabancılardan da konutlarını boş tutanlar olduğunu, boş tutmada yabancıların da rolü bulunduğuna vurgu yapan Akdoğan, "İstanbul'da evi var. İşi olunca hafta sonu gelip kalıyor. Yurt dışından biri aldıysa, Türkiye'ye geldiği zaman kendisi kullanıyor. Bu yüzden boş tutuyorlar. Senede 2-3 hafta kullanmak yetiyor" ifadelerini kullandı.

Satılık ev fiyatlarında çok hızlı bir yükseliş beklemediklerini söyleyen Akdoğan, "Orada bir doygunluk var. Önceki gibi hızlı bir fiyat artışı görmeyiz. Fakat kirada aynı hareketlilik sürer. Zira halen arz sorunu var. Örneğin, 2023’te konut fiyatlarına yüzde 30 zam gelecekse kiraların yüzde 40-50 artacağını tahmin ediyorum. Satılıkta yüzde 20 zam olursa kiralıklar yüzde 30 yükselir” şeklinde konuştu.

Flaş iddia! Mehmet Şimşek: ‘Sorun görünenden daha büyük’

TEB kesenin ağzını açtı! Herkese tam 2 bin TL hediye edecek! Son tarih 30 Haziran!

İş Bankası’ndan İşCep’i kullanlara tam 500 TL indirim!


Geri Dön