09 / 05 / 2024

İstanbul’da tüm yapılar sürekli mercek altında olacak! 5 yılda bir kontrol şartı geliyor

İstanbul’da tüm yapılar sürekli mercek altında olacak! 5 yılda bir kontrol şartı geliyor

İstanbul’un depreme hazır hale getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışmalara hız verdi. İmar yönetmeliğinde yapılması planlanan değişiklikle binalar sıkı kontrol altında olacak ve 5 yılda bir kontrolü sağlanacak.



Değişiklik tekliflerinin Mart ayı içinde İBB Meclisinde görüşülmesi bekleniyor.  Şehir Plancısı ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, İstanbul’u depreme hazır hale getirmek uzmanların  görüşleri doğrultusunda söz konusu değişiklik tekliflerini hazırladıklarını bildirdi.

ALTYAPI SORUNU KALMAYACAK

Afet sonrasında yaşanan güvenli alan sorununu azaltmak için, tasarıya deprem konteyneri yerleştirilmesi maddesini eklediklerini belirten Gökçe, İBB Meclisine sundukları teklifte getirilen değişiklikleri şöyle açıkladı:

İstanbul’da tüm yapılar sürekli mercek altında olacak! 5 yılda bir kontrol şartı geliyor

- Deprem toplanma alanı, park ve meydan olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, foseptik, kanalizasyon, temiz su gibi temel ihtiyaçların altyapı imalatlarının tesis edilmesi zorunlu hale gelecek. Bu sayede afet anında vatandaşlar temel ihtiyaçlarına ulaşabilecek.

2001 ÖNCESİ BİNALAR YÖNETMELİĞE UYGUN HALE GELECEK

- 12 Ağustos 2001 öncesinde yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun hale getirilmemiş olanlarına, bundan sonra yapı kullanma izin belgesi verilmeyecek. Riskli bütün binalar güçlendirme veya dönüşüm yoluyla yenilenecek.

- İş yeri ya da dükkân gibi kullanımların birleştirilmesi veya ayrılması gibi yapının taşıyıcı sistemini etkileyen bütün imalat yapı ruhsatına tabi tutulacak, etkin şekilde denetim yapılacak ve tadilat ruhsatı zorunlu olacak.

ASMA KAT YOK

 - Asma kat düzenlemesine son verilecek. Çıkmalar sınırlandırılırken, iki kattan fazla katı olan yapılarda bodrum kat zorunlu hale getirilecek ve bu sayede bina kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoku elde edilecek.

İstanbul’da tüm yapılar sürekli mercek altında olacak! 5 yılda bir kontrol şartı geliyor

Depremde riskli olduğu belirlenen ve güçlendirilmesi mümkün olan yapılar için talep edilmesi durumunda kısmi ve tam güçlendirme izni verilecek.

Tüm güçlendirme projeleri, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne  uyacak şekilde yapılacak, ayrıca güçlendirme izni alan binalar, ilgili idare tarafından 2 yılda bir kontrol edilecek.  İstanbul'daki tüm bina stoku, 5 yılda bir bütünüyle kontrolden geçirilecek. Kontrolden geçen binalar sertifika alacak, kontrol sonucu güçlendirilmesi gerektiği ortaya çıkan binalar da sarı etiket ile işaretlenecek.

Migros’ta şok indirimler! Beyaz peynir ve sucuk 49 liraya düştü! 10 Mart 2023 Fiyat Listesi

Otomobilde kriz büyüyor! En ucuz otomobil artık 400 bin liradan başlıyor!

EYT’lilerin alacağı promosyon miktarı belli oldu!  Hangi banka ne kadar promosyon veriyor?

EYT’lileri bayram ettirecek müjde! İlk maaşınıza daha hesaba yatmadan zam gelebilir!


Geri Dön