İstanbul'daki konut stoku 1,5 yılda biter!
Sektöre yönelik açıklamalarda bulunan Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Akbal, "İstanbul genelinde öyle bahsedildiği gibi konut stoku fazlalığı yok, sadece Esenyurt, Kurtköy gibi bazı bölgelerde böyle bir fazlalıktan bahsedebiliriz" dedi...
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'a bir takım açıklamalarda bulundu. Akbal, gayrimenkul sektöründe yaşanan yavaşlamayla ilgili söylentilerin gerçeği yansıtmadığını kaydederek, tüm sıkıntılara rağmen ilk 6 ayda geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 1,3 düşüşle 646 bin 32 konut satıldığını anımsattı.
Mahmut Akbal, son dönemde ekonomide yaşanan olumsuzlukların gayrimenkule yansımasının son derece normal olduğunu belirterek, bahsedilen ve iddia edilen büyük sıkıntıların doğru olmadığını söyledi.
Sektörün iç piyasadaki yavaşlamayı yabancıya satışla telafi etmeye çalıştığını belirten Akbal, yabancılara konut satışının yılın ilk yarısında 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 23,1 artışla 11 bin 816 olduğunu aktardı.
Akbal, "Yurt dışına satış için kurduğumuz şirketimiz Nevita International sayesinde yabancılara satışlarımızı yüzde 50 artırdık. Yabancıya satışlarla dengemizi sağlamış vaziyetteyiz." dedi. Akbal, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ve Mısır'a ciddi konut satışı gerçekleştirdiklerini söyledi.
"İstanbul'un konut stoku sıkıntısı yok"
Konut stokunun bulunmadığını ifade eden Akbal, İstanbul'da bazı bölgelerde böyle bir stoktan bahsedilebileceğini Esenyurt, Kurtköy gibi bölgelerin stok fazlalığı için örnek verilebileceğini bildirdi.
Akbal, şu değerlendirmelerde bulundu: "İstanbul'da geçen yıl 238 binden fazla konut satılmış. Ayrıca 250 bin konut ihtiyacı var. Bir yılda bu stok ciddi şekilde azalacaktır, 1,5 yılda ise tamamen bitecektir. İstanbul'un konut stoku yok aslında. Şu anda İstanbul için en büyük sorun erişilebilecek fiyatta konut olmaması. İstanbul'un merkezi noktalarında arsa fiyatları çok yüksek olduğu için vatandaş uygun fiyatlı konutu bulamıyor, ancak çevre ilçelerde bu rakamlara ulaşabiliyor. Burada çözüm kentsel dönüşüm."
"İnşaat sektörü ayıklanacak"
Yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı müteahhitlerin ciddi problemlerle karşı karşıya kalacağına dair ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Akbal şu ifadeleri kullandı:
"Sektörde önceden yap-sat vardı. Sonra sat-yap modeli gelince alakalı alakasız herkes bu sektöre girdi. Özellikle sektörde 2010'dan sonraki değerlenme herkesin iştahını artırdı. Para koymadan iş yapmaya başlayanlar satışlar durunca finansal gücü olanlar bu işi yapar duruma geldi. Şu anda zorlananlar öz sermayesi yetersiz olan, borcu çok olan, kredi ile çalışan, sat-yap modelini benimseyenler. Sektör ayıklanacak mı evet ayıklanacak. Çünkü inşaat işi ciddi para ve sorumluluk gerektiren bir iş. İnşaatta sizin taahhütleriniz çok önemli. Bu işte hem müşteriye hem de arsa sahibine karşı ciddi sorumluluklarınız bulunuyor."
Akbal, sektörde karlılık düştüğü için kredi kullanarak imalat yapmanın zor olduğunu belirtti. Akbal, artık özsermayesi güçlü, mali verileri düzgün olanların sektörde ilerleyeceğini aktardı.
Konutun gelecek yıllarda da büyümeyi sürdüreceğine kaydederek, sektörün cazibesini kısa vadede yitirmeyeceğini söyledi.
Akbal, yabancıların gelecekte daire yerine arsaya yöneleceğini ifade ederek, İstanbul'un çok değerleneceğini, bu süreçte yatırım yapanın kazanacağını anlattı.