23 / 12 / 2024

İstanbul'daki OSB'lerde çarklar hızlı dönüyor!

İstanbul'daki OSB'lerde çarklar hızlı dönüyor!

Sanayinin önde gelen şehirlerinden İstanbul'da OSB'lere yapılan yatırımlar ve Kovid-19 sonrası gelen talep patlaması enerji tüketimlerini de yükseltti. 15'i Kimyacılar OSB, 11'i İstanbul Tuzla Organize Sanayi'den, 14 tanesi de Anadolu OSB'den olmak üzere toplamda üç OSB'ye 40 yatırım gerçekleşti.



Sanayi imalatının kalbi olan organize sanayi bölgeleri, Kovid-1 9salgını sürecinde çarkların dönmesinde de önemli bir rol üstlendi. Normalleşme süreciyle beraber talep patlaması yaşayan İstanbul OSB'lerde yatırımların da artması dikkat çeken ayrıntılardan oldu. Yılın genelinde ise İstanbul özelindeki OSB'lerde enerji tüketimleri yüzde 30 azalırken, gelen yeni yatırımlar ve taleplerdeki artışlarla aradaki makasın kapatılması planlanıyor. Dünya'dan Barış Sedef'in haberine göre; diğer taraftan OSB müdürleri finansmana ulaşma, alternatif finansman modelleri ve OSB parsellerindeki son durumla ilgili açıklamalar yaptı.

İTOSB BÖLGE MÜDÜRÜ ÇAĞLAR KAHRAMAN: 

"Toplam büyüklüğü 400 milyon TL'yi bulan 11 yatırım aldık"

Normalleşme sonrasında İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB) olarak İl yeni sanayi tesisi yatırımı aldıklarını ifade eden Kahraman, "Bu kapsamda gerçekleştirilen yatırımların toplam büyüklüğü ise 400 milyon lirayı buluyor. Şu anda OSB'mizde hiç boş yerimiz kalmadı, yeni gelen talepleri sıraya alıyoruz" diye konuştu. 

Bölgedeki elektrik tüketiminin ise salgin öncesi döneme nazaran yüzde 10 arttığını belirten Kahraman, bu rakamın bölgedeki imalatın artmasına bağlı olarak yükseleceğini dile getirdi. OSB'lerde bazı istisnalar hariç tek bir parselde birden fazla sanayicinin faaliyet göstermesine izin verilmediğini ifade eden Kahraman, "Oysa OSB'lerde adina arsa tahsisi yapılmış bir firma, şirketler grubunun bir üyesi olabileceği gibi Ar-Ge pazarlama gibi hizmetler için başka şirket de kurabilmektedir. Mevzuat gereği boşa çıkan mevcut binalarda bir başka sanayici üretim yapamamaktadır" dedi. 

Bakanlığa bağlı sanayi sitelerinde, belediyelerin veya İl Özel idarelerin sorumluluk alanında bulunan sanayi parsellerinde ise birden çok kiracıya izin verildiğine dikkat çeken Kahraman, şöyle konuştu: 

"Planlı üretim kalesi olan OSB'lerde bulunmanın dezavantajını yaşayan sanayiciler boş kalan üretim alanlarını kullanamadığı ve mevzuat gereği diğer KOBİ sanayicisi de kullanamadığı için ülke ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu da doğal olarak kira maliyetlerinin artmasına sebep oluyor. Bu konuda düzenleme yapılarak özellikle sanayi alanı az olan ve sanayi parseli ile kira maliyetinin yüksek olduğu illerde valilikler bünyesinde kurulacak bir komisyonla karar verilmesinin daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Bu düzenleme talebin çok olduğu Marmara Bölgesine önemli bir avantaj sağlar."

"İhracat istihbarat ofisleri açılmalı" 

İstanbul özelinde çevre düzeni planlarına yönelik değerlendirmeler yapan Kahraman, sanayi parseli oranının yüzde 1'in altında olduğunu belirtti. Topyekün sanayi kalkınmasını sağlamak için her OSB'ye ihracat istihbarat ofislerinin açılması gerektiğini vurgulayan Kahraman, "Bakanlıklar desteği ile açılacak bu ofisler sanayicileri ihracata teşvik etmeli. Yüksek kurlar, lojistik maliyet avantajı, nitelikli makine parkuru ve insan kaynağı ile ülkemiz Avrupa'nın üretim üssü olabilir" diye konuştu. Bölge bazlı teşvikler yerine OSB'lerin ihtisaslaştırılarak OSB bazlı teşvik sistemine geçilmesinin gerektiğini kaydeden Kahraman, "Tamamlayıcı para sistemi ile ekonomide oluşacak dalgalanmalar kısmen önlenebilir. Bunun için öncelikle sanayicilere kapsamlı bir kur kaynaklı zararları telafi edecek bir sistem kurulmalı akabinde likidite için sanayi endeksli bir kalkınma planı hazırlanarak hızlıca aksiyon alınmalıdır. Bunun yurt dışı örneklerinde başarıyı yakalamış modeller mevcut. Ancak bu Türk Lirası üzerinde değer kayıplarını hızlandırabileceği gibi çeşitli ekonomik reformlar ve yasal düzenlemeler ile desteklenmemesi durumunda birçok yasal sorunu da ortaya çıkartacaktır" açıklamasında bulundu. 

KİMYA SANAYİCİLERİ OSB BÖLGE MÜDÜRÜ KEMAL BALTEPE:

"Ocak ayından sonra 15 yatırım geldi"

İstanbul’da kimya sektörünün merkez üsleri arasında bulunan kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi de yatırım alan sahalar içerisinde yer alıyor. Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Baltepe, dezenfektandan boyaya kadar birçok alanda katma değeri yüksek ürünlere yönelik imalatlar yaptıklarını belirtti. OSB olarak yabancı yatırımcıların da ilgi odağı olduklarına vurgu yapan Baltepe, pandemi döneminde yatırım aldıklarını söyledi. 

Mart'ın 13'ünden itibaren enerji tüketimlerinin yüzde 30 ila 32 arasında düştüğünü söyleyen Baltepe, Haziran'dan sonra bu göstergelerin pandemi öncesi seviyelere geldiğini hatta bazı dönemlerde geçen yılın üzerine çıktığını belirtti. Geçen yıl bölgelerinde 12 fabrikanın kiralık, üç fabrikanın da satılık olduğunu anımsatan Kemal Baltepe, "Bölgemizde şu anda bir tane fabrikamız kiralık. O da dolmak üzere. Ocak ayından itibaren bölgemiz 15 yeni yatırımcı aldı" diye konuştu.

Enerji tüketimleri maliyetleri 5 milyon TL'ye ulaşıyor 

OSB olarak hareketli bir dönemde olduklarına dikkat çeken Baltepe, "Bölgemizde 164 tane firma var. Doluluk oranımız ise yüzde 99'larda. Enerji tüketim maliyetlerimiz 4,8 milyon lira ile 5 milyon lira arasında değişiyor. Geçen yılki ortalamamız 4,5 milyon lira ile 4,7 milyon lira arasındaydı" diye konuştu. Yaklaşık 10 bin kişiyi istihdam ettiklerini kaydeden Baltepe, "Sektörel bazda çalışma oranı itibarı ile iyi bir konumdayız. Merkezi noktalara ve ana pazarlara yakın olmamız bizi öne çıkaran başlıklar arasında yer alıyor" şekline konuştu. Baltepe, bölgelerindeki firmaların yüzde 80'lik ksımının ihracatçı olduğunu kaydetti.

ANADOLU OSB BÖLGE MÜDÜRÜ AYLA DEV: 

"10 yeni firma, 4 parsel satışı" 

OSB'lerine ocak ayından itibaren 10 tane yeni firma geldiğini açıklayan Ayla Dev, dört tane de parsel satışı gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, "Şu anda bölgemizde bir hareketlilik var. Özellikle bazı sektörlerin iş akışlarında ciddi artışlar oldu. Diğer yandan bölgemizde kapasite artışına giden firmalarımız da oldu. Enerji tüketimleri konusunda ise normalleşme süreciyle birlikte bir artış kaydedildi. Bu sürecin artarak devam edeceğini düşünüyoruz" dedi.

DUDULLU OSB MÜDÜRÜ MURAT FIRAT:

"Yüzde 100 doluluktayız"

Bölgelerinde ihracat ağırlıklı ve katma değeri yüksek ürünlere yöneldiklerinin altını çizen Fırat, pandemi sürecini minimum hasarla atlattıklarını söyledi. Dudullu OSB'de 2020 mart ayına kadar elektrik tüketiminin bir önceki yıla göre ortalama yüzde 20 arttığını ifade eden Murat Fırat, "Pandemi sonrasında haziran ayına kadar elektrik tüketimimiz bir önceki yıla göre yüzde 16 azalmıştır. Haziran ayı sonrasında tüketimlerimiz normal sınırlara ulaşmış hatta bazı zamanlarda artmıştır" bilgisini verdi. Dudullu OSB'nin yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını kaydeden Firat, "Bölgemize ek olarak bize bağlı üç kooperatif bulunmakta 110 tanesi fabrika olmak üzere 2 bin 650 küçük, orta ve büyük işletmeler yer almakta yaklaşık 36 bin çalışan bulunmaktadır" diye konuştu. 

İKİTELLİ OSB MÜDÜRÜ İHSAN ÖZLEYEN: 

"Firmalar maske ve hijyen ürünlerine yöneldi" 

NİSAN ve mayıs aylarında elektrik tüketimlerinin yüzde 40 oranında azaldığını bildiren Özleyen, "Normalleşme süreciyle haziran, temmuz ve ağustos ayında geçen yılın üstünde enerji tüketimi gerçekleşti" şeklinde konuştu. İkitelli Organize Sanayi Bölgesi'nin doluluk oranının yüzde 95 olduğunu kaydeden Ozleyen, "Ancak bazı firmalar kapanmakta iken yeni firmalar da faaliyet bölgede faaliyet göstermeye başlamaktadır. İkitelli'de işyeri kapanma ve açılmaları devamlılık gösteren bir sir durumdur. Çok sayıda firma pandemi sürecinde Tomaske, temizlik, sağlık ve hijyen malzemeleri A abg imalatına yöneldi" dedi.

OSB’lerde yatırım atağı!

 OSB'lerde kiralanan binalardan 'emlak vergisi' kaldırıldı!

 


Geri Dön