22 / 05 / 2024

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

Hafızalardan kolay kolay silinmeyecek Kahramanmaraş depremi, akıllara ve gündeme bir defa daha beklenen büyük İstanbul depremini getirdi. İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 



Ekonomi Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; sektör temsilcileri, bu arayış şu an için İstanbul’da kira ve satılık konut fiyatlarının yatay seyretmesinde etkili oldu. Son zamanlarda sert artışlar yaşanan kira fiyatları ve azalan konut stoku da depremin ardından fahiş fiyat artışları frenleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Ancak uzman isimler, talebin canlanmasıyla fiyatlarda yeniden artışların olabileceğini vurguluyor. Bunların yanı sıra sınırlı sayıda olsa da, üst gelir grubunun sahile yakın ilçelerden daha iç bölgelere doğru yönelmeye başladığına dikkat çekiliyor. 

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

İstanbul’daki konut piyasanın mevcut durumu ile ilgili açıklamalarda bulunan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, deprem sonrası konut arayışında hafif bir hareketlilik olduğunun altını çizdi ve insanların büyük bölümünün evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını ölçme arayışına girdiğine dikkat çekti. 

İdikat’a göre depremin ardından konut piyasasının yatay seyrediyor olmasında, düşük arz ve yüksek kira fiyatları da etkili oldu. "Geçen yıl fiyatlar çok fazla yükseldi. Geçen ay enflasyonun da etkisiyle kiralar yüzde 8 artarken, satılık fiyatları da yüzde 1- 2 oranında artış sergiledi" diye konuşan İdikat, şu anda insanların öncelikle evlerine baktırdığının; semt değişikliğinin, durumu çok iyi olan üst gelir grubunda olduğuna ve bunun da sınırlı olduğuna vurgu yaptı. İdikat, denizden iç kesimlere doğru yönelen bu kesimin daha çok Kağıthane, Beşiktaş, Başakşehir, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Ataşehir gibi ilçeleri tercih ettiğinin altını çizdi. 

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan da piyasanın zaten şişmiş olduğuna, şu anda pek çok insanın yaşadığı binayı test ettirmeye çalıştığına dikkat çekti. Kiracıların test taleplerini görmezden gelen konut sahiplerinin de duyulduğunu dile getiren Özcan, " Çünkü sonrasında nasıl aksiyon alacaklarını bilemiyorlar. İnsanlar arayış içine girse bile şu an da ev yok" açıklamasında bulundu. 

İstanbulluların hala şakın ve endişeli bir şekilde beklemede olduğunu dile getiren İstanbul Emlak Komisyoncuları Başkanı Nizamettin Aşa ise "Zaten insanların kımıldayacak halleri yok. Çünkü ev yok, olanların da fiyatları çok yüksek” dedi. Sahillerden üst gelir grubunun ayrılması yönünde hafif bir hareket olsa da şu anda hem satılıkta hem de kiralıkta durgunluk var" şeklinde konuştu ve talebin artmasıyla fiyatların da değişeceğini aktardı. 

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

Telefon operatörlerinden elde edilen verilere göre deprem sonrası 10 şehirde 4 milyon insanın yer değiştirdiğine vurgu yapan Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, "Şu anda Mersin yoğun olmak üzere, Kayseri, Sivas, Antalya’ya çok fazla göç var. Ne yazık ki kiralarda ciddi artışlar oldu. 3 ila 4 kat kira artışı isteyen ev sahipleri oldu. Diğer taraftan da kiralık konut yok" açıklamasında bulundu ve bu durumun henüz satılığa yansımadığının altını çizdi. İstanbul gibi büyük şehirlerde de insanların yükselen kira bedelleri ve düşen konut stoku sebebiyle gidecek bir yeri olmadığının altını çizen Taylan, açıklamasında bunun kolay bir süreç olmadığını belirtti. 

Deprem bölgesi olan Türkiye’de gayrimenkulün insan için çok önemli bir unsur olduğunun altını çizen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı ise gayrimenkule bağlı önlemlerin hızla artırılması ve gayrimenkul piyasaları kurulu kurulmasının gerektiğine vurgu yaptı. Vatandaşların oturduğu binaların güvenliğinden endişe ettiklerinin altını çizen Yazıcı, "Ancak kira giderleri o kadar yüksek ki bu konuda bir eylemde bulunamayan yüzbinler var. Acilen önlemler alınması gerekli. Kira artışlarına sınırlama getirildi ancak uyan yok, taciz usulü artış kavgaları devam ediyor. Kiracılar bu sınırlamalara rağmen evlerinden çıkmaya mecbur bırakılırken, ev sahibi kiracı ilişkilerinde gerginlikler hatta şiddete varan gelişmeler yaşanıyor" dedi ve bu sorunların hızla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Depremin etkilediği 11 şehirde telaşla konut yapımına başlanması yeni felaketler getirebilir!

İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? En çok nereleri etkileyecek? Uzmanlar peş peşe açıkladı! Hangi uzman ne diyor?

Kandilli'den büyük İstanbul depremi açıklaması! Peş peşe tarihler açıklandı! İstanbul depremi 7'nin üzerinde...


Geri Dön