28 / 04 / 2024

İstanbullular dikkat: 3 yeni metro hattı geliyor

İstanbullular dikkat: 3 yeni metro hattı geliyor

Kredi onayı alınarak Kaynarca-Tuzla, Mahmutbey-Bahçeşehir ve Ümraniye-Göztepe metro hatları için finansman sağlandı. İşte detaylar...



İstanbul, Türkiye'nin en büyük şehri ve önemli metropollerinden biri. Bu büyük şehirdeki toplu taşıma ihtiyacını karşılayan önemli bir sistem ise İstanbul metrosu. İstanbul metrosu, kentin yoğun trafik sorununu hafifletmeye, çevreye duyarlı bir ulaşım seçeneği sunmaya ve milyonlarca insanın günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Bu amaçla İstanbul'a bir kaç noktada daha metro yapılması isteniyor.  Kaynarca-Tuzla, Mahmutbey-Bahçeşehir ve Ümraniye-Göztepe metro hatları için onay çıktı. İşte detaylar...

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin ekim ayı oturumlarının üçüncü birleşiminde, daha önce şartlı olarak onaylanan dış borçlanma talebi yeniden oylamaya sunuldu. İBB Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan dış borçlanma talebi, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu projesi için gündeme geldi. İstanbul Finans Merkezi'nden geçen bu metro hattı için, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile Karadeniz Kalkınma Bankası ile imzalanan protokollerle bugüne kadar 250 milyon euro finansman sağlandığı hatırlatıldı. Hattın fiziki ilerlemesi yüzde 60 seviyesine ulaşmış, tünel ve istasyon kazıları tamamlanmış ve istasyonlarda betonarme, ince işçilik ve elektromekanik imalatlar devam etmektedir.

Ancak projenin tamamlanabilmesi için ek finansmana ihtiyaç vardı ve daha önce meclisten istenen dış borçlanma talebi, belediyenin borç limitini aştığı gerekçesiyle ancak 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 13/1 maddesine göre çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası aracılığıyla yapılabilmesi gerektiği yönünde bir kararla sonuçlanmıştı.

Anayasa Mahkemesi'nin 2021 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun 13/1 maddesini iptal etmesi üzerine, meclis kararında belirtilen borç stoku hesabının ve limitinin artık uygulanabilir olmadığı vurgulandı ve şartlı dış borçlanma izninin yeniden değerlendirilmesi istendi.

Bu çerçevede, metro hattının tamamlanabilmesi için 225 milyon euro dış borçlanma yetkisi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na verildi. Aynı gerekçelerle Mahmutbey-Bahçeşehir Metro hattı için 305 milyon euro ve Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro hattı için 158 milyon euro borçlanma yetkisine de onay verildi.

5 kilo toz şekere büyük indirim: İndirimi duyan o markete koşuyor

SON DAKİKA! İstanbul'da korkutan deprem. Marmara sallanmaya başladı. Sosyal medyada büyük panik yaşandı

O marketten tuvalet kağıdında bomba indirim: 44 TL'ye kapanın elinde kalıyor!


Geri Dön