29 / 11 / 2024

İstanbul'un anayasasında sanayiye artık geçit yok

İstanbul'un anayasasında sanayiye artık geçit yok

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul'da bundan sonra yeni sanayi tesislerine izin verilmeyeceğini ve işlevi biten bölgelerde ruhsatların yenilenmeyeceğini açıkladı




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin artık bir sanayiyi kaldıracak gücü olmadığını belirterek, yeni sanayi alanları açılmayacağını bildirdi. Topbaş, plan yapıldığında sanayiye 'boşaltın' denilmese de o bölgelerde yeni ruhsat alınamayacağını söyledi. SABAH gazetesinin kamuoyunun dikkatine sunduğu sanayi tesislerinin taşınmasıyla ilgili tartışmalara Kadir Topbaş da katıldı.

GELECEK PLANLANDI
1/100.000'lik planın bir bilimsel çalışmanın sonucunda oluşturulduğunu belirten Topbaş, artık kişilerin, birtakım kuruluşların kendilerince herhangi bir bölgeyi kendi gelişim alanı olarak görmemeleri gerektiğini söyledi. Altyapı ve ulaşım imkanlarına göre hazırlanan plan doğrultusunda kentin geleceğini tasarladıklarını kaydeden Topbaş, bu planda öngörülen hizmet sektörünü, yerleşim alanlarını, kentin kültür, sanat, aktivite mekanlarını, kongre merkezi, ticaret ve yerleşim yerlerini, tarım arazilerini bütün olarak düzenlediklerini söyledi. Kağıthane-Cendere Vadisi, Kartal, Maltepe-Dragos gibi mekanların sanayi bölgesi işlevini yitirdiğini vurgulayan Topbaş, buraların çok daha farklı ve getirisi olan alanlara dönüşmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

KALK GİT DEMEYECEĞİZ
"Planlar yapıldığında bugün için oralarda bulunan sanayiye 'hadi kalkın, boşaltın' demiyorsunuz ama bundan sonra o bölgelerde yeni sanayi oluşmayacağı gibi, o sanayi bölgelerinin yeni ruhsat alma ve yeni değişime girmeleri süreci devam etmeyecektir. Sanki artık sanayi İstanbul'dan boşaltılıyor, sanayi taşınmaya zorlanıyor gibi bir şey yok. Ancak bundan sonra yeni sanayi kurulmasına izin verilmeyecek. Yeni sanayi alanları açılmaması anlamına gelmektedir bu plan.''

UCUZ ARSA TALEBİ ARAYIŞ BAŞLATTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP) Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Baz'ın yaptığı bir sunumda, üstteki haritaya yer verilerek sanayinin nereye kaydırılacağına işaret ediliyor. Sunumda, kent içindeki sanayinin arazi değerlerinin ciddi oranlarda artmasının gelişme imkanı bulamayan tesislerin daha ucuz arsa maliyetleri olan kentin dış çeper alanlarına kaydırılmaları talebini getirdiği belirtiliyor.

YÜZDE 37'Sİ İSTANBUL'DA
Bu planın bir noktada kentin anayasası olduğunun altını çizen Topbaş, şöyle konuştu: "Bu planda İstanbul'un bundan sonra bir sanayiyi kabul edecek, yeni sanayi bölgeleri oluşturacak düzeyde olmadığını, yeni alanlar bulmak gerektiği bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıktı. Türkiye'nin sanayisinin yüzde 37'si İstanbul'da."

Sanayinin Hadımköy'deki yeni adresinin ilk müşterisi Boyner

Belediyenin sanayicilere yeni adres olarak Hadımköy'ü göstermesinin ardından gözler bu bölgeye çevrildi. 'Kentsel Dönüşüm Projesi' kapsamında şehir içindeki sanayi tesislerini merkezden uzak yerlere taşımaya karar veren belediye yönetimi bu konuda ilk adımı 5 yıl önce attı ve TOKİ'den bu konuda yardım istedi.  TOKİ  uzmanları tarafından yapılan analizler sonrasında Hadımköy'de gözlerden uzak bir şekilde Akpınar Sanayi Bölgesi adını taşıyan ilk proje hayata geçirildi. Yaklaşık 1.5 milyon metrekarelik bir alan üzerinde TOKİ'ye bağlı Emlak Pazarlama İnşaat tarafından inşa edilen sanayi bölgesi, fabrikasını bölgeye taşımak isteyen işadamlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlandı. İsteyen işletmelere 'anahtar teslim fabrika hizmeti' sunulmaya başlandı. Taşınma işleminin yaklaşık 3 milyar dolarlık bir harekete neden olacağı belirtilirken, yapımına 2006'da başlanılan sanayi bölgesi projesine iş dünyasının da büyük ilgi gösterdiği ve Cem Boyner başta olmak üzere birçok sanayicinin bölgede arsa almak için görüşmeler yaptığı bildirildi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

'Sanayi taşınmıyor yenisine izin yok'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, basında çıkan "Sanayi İstanbul'dan taşınıyor" şeklindeki haberler üzerine, 'Sanayi İstanbul'dan boşaltılıyor, sanayi taşınmaya zorlanıyor gibi bir şey yok. Ancak bundan sonra yeni sanayinin kurulmasına izin verilmeyecek' dedi. Topbaş, incelemelerde bulunmak üzere gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da 1/100.000'lik planlarla ilgili basında yer alan haberlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Planın bir bilimsel çalışmanın sonucunda oluşturulduğunu belirten Topbaş, altyapı ve ulaşım imkanlarının buna göre tasarlandığını, planların sistematiğinin doğru kurulmaması halinde sıkıntı oluştuğunu dile getirdi.
Yenişafak

Sanayi taşınmıyor yenisine izin yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, `Sanayi artık İstanbul'dan boşaltılıyor gibi birşey yok' dedi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da sanayinin şehir dışına çıkarılmasına dönük tartışmalara açıklık getirdi. Topbaş `Sanki sanayi artık İstanbul'dan boşaltılıyor, sanayi taşınmaya zorlanıyor gibi bir şey yok. Ancak bundan sonra yeni sanayinin kurulmasına izin verilmeyecek' dedi. İncelemelerde bulunmak üzere gittiği Tataristan'ın başkenti Kazan'da İstanbul için oluşturulan 1/100.000'lik planlarla ilgili yaptığı açıklamada planın bir bilimsel çalışmanın sonucunda oluşturulduğunu belirten Topbaş, artık kişilerin, bazı kuruluşların kendilerince herhangi bir bölgeyi kendi gelişim alanı olarak görmemeleri gerektiğini söyledi. Yeni plan doğrultusunda kentin geleceğini tasarladıklarını kaydeden Topbaş, şunları söyledi:

ARAZİLER KIYMETLENDİ

`Türkiye'nin sanayisinin yüzde 37'si İstanbul'da. Emek yoğun sanayi artık İstanbul'da yeni bölgelerde olmaması lazım. Biz planı hazırlarken artık sanayi niteliği yitiren bölgeleri tekrar planlara işlemediler. Çünkü artık oralarda araziler daha kıymetlenmiş, sanayi yerine orasının ticaret ve hizmet bölgeleri haline gelme imkanları var.'
Star


Geri Dön