İstanbul'un hangi ilçesi iyi pazarlanamıyor?
Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, İstanbul’da en çok konut satışının gerçekleştirildiği ilçeler sıralamasında son yıllarda zirveye oturan Esenyurt’un, ilde kentsel dönüşüme ihtiyacı olmayan nadir ilçelerden biri olduğunu söyledi.
Esenyurt, 1999'da yaşanan İzmit ve Düzce depremlerinden sonra başlatılan yenilenme çalışmalarıyla büyük bir dönüşümden geçti. Depremlerden önce çarpık kentleşmenin yaşandığı ilçede 2000’li senelerde hız kazanan kentsel dönüşüm hareketine, yeni deprem yönetmeliği de yön verdi. Riskli binalar, yıkılıp yönetmeliğe uygun şekilde yenilendi.
Sıfırdan inşa edilen binalarda da yönetmelik de dikkate alındı. İlçenin 100 bini geçmeyen nüfusu, o günlerden bu yana yapılan hayata geçirilen kentsel dönüşüm faaliyetleriyle 1 milyona ulaştı. Depreme karşı dayanıklı zemini ve sağlam binalarıyla Esenyurt, kentsel dönüşüm hareketini bundan bundan 20 seneyi aşkın zaman önce deneyimleyen bir ilçe olarak dönüşümün geleceğine projeksiyon tutuyor.
Bölgede hayata geçirdiği markalı konut projeleriyle Esenyurt’un hem ekonomik hem de toplumsal gelişimine yön veren Özyurtlar Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
1 milyon kişilik koruma kalkanı
“Esenyurt, İstanbul için büyük bir şans. 32 senedir Esenyurt'tayım. İlçenin tarladan metropole dönüşümüne bizzat şahit oldum. Projelerimizle de bu dönüşüme önderlik ettik. Özellikle 99 yıllarında Düzce, İzmit depremlerinden sonra bölgede yönetmeliğe uygun binalar yapıldı. Çarpık kentleşmeye neden olan riskli binalar yıkılarak yerine yönetmeliğe uygun binalar yapıldı. Deprem karşısında insanların güvenli yaşam arayışları, talebi Esenyurt’a yönlendirdi. 1999’dan önce nüfusu 100 bin civarındaydı. Şu an 1 milyon nüfusuyla İstanbul’un en kalabalık ilçesi. Bu kadar nüfus, Esenyurt’a olan güvenle oluştu. Bu nüfus, İstanbul'un deprem riski taşıyan bölgelerinden geldi. Esenyurt olmasaydı bu insanlar hala eski riskli binalarında yaşama savaşı içinde olacaklardı. Esenyurt, 1 milyon kişi için depreme karşı koruma kalkanı oluşturdu.”
Esenyurt’un demografik özellikleriyle İstanbul’un ilçeleri arasında ayrıştığını, geç ve aktif nüfusu ile yükselen bir ekonomiye sahip olduğunu, kozmopolit yapısıyla da kültürel bir çeşitlilik sunduğunu dile getiren Tamer Özyurt, değerlendirmesinde şöyle konuştu:
İstanbul’un en büyük bütçeli ilçesi
“İstanbulun ekonomisi ve bütçesi en yüksek ilçe Esenyurt. Aktif nüfusun olduğu yerde ekonomi olur, ekmek olur, aş olur. Esenyurt'un bir çok avantajı var. Depremde avantajlı, binaları yenilendi ve sağlam. Nüfus yoğunluğunda avantajlı. Ekonomisi zengin ve İller Bankası’ndan en büyük payı alıyor. Yani en büyük bütçeye sahip. Nüfus, ekonominin zenginleşmesine izin veriyor. Kültürel anlamda da avantajlı. Türkiye'nin ve dünyanın her kesiminden insan yaşıyor ve büyük insan mozaiğine sahip. Bundan dolayı hem Türkiye de hem de dünyanın bir çok ülkesinde Esenyurt tanınıyor. Bu büyük bir avantaj"
İyi pazarlanamıyor
Esenyurt’un ekonomik canlılığı, yüksek enerjisi, iş gücü potansiyeli ile İstanbul'un diğer 38 ilçesi arasından ön plana çıktığına değinen Tamer Özyurt, “Esenyurt'un tek dezavantajı iyi pazarlanamıyor. Esenyurt’un önce kendini, zenginliğini fark etmesi lazım. Önce İstanbul'a sonra tüm Türkiye'ye pazarlanması lazım. İstanbul’un en büyük şansı olarak ilçenin çok iyi değerlendirilmesi lazım. Bunun için de bir tanıtım atağının başlatılması gerekiyor.” dedi.
Web: www.ozyurtlar.com