23 / 12 / 2024

İstanbul'un kuzeyindeki arazi fiyatları artıyor!

İstanbul'un kuzeyindeki arazi fiyatları artıyor!

İstanbul'da üçüncü köprü ile Kuzey Marmara Otoyolu inşaatları ilerledikçe, İstanbul'un kuzeyindeki arazi fiyatları artıyor. Konumuna göre arsaların metrekare fiyatları 50 TL'den başlayıp bin 400 TL'ye kadar çıkıyor...




İstanbul'da üçüncü köprü ile Kuzey Marmara Otoyolu inşaatları ilerledikçe, İstanbul'un kuzeyindeki arazi fiyatları artıyor. Konumuna göre arsaların metrekare fiyatları 50 TL'den başlayıp bin 400 TL'ye kadar çıkıyor. Gayrimenkul danışmanları bölgeye hâlâ yatırım yapılabileceğini söylüyor... 


ÜÇÜNCÜ boğaz köprüsü ile Avrupa'yı Kafkaslar, Ortadoğu ve Uzakdoğu'ya bağlaması planlanan Kuzey Marmara Otoyolu projesini, ilk olarak 2005 yılında "3'üncü Köprü İle Prim Yapacak Köyler" kapağımız ile okuyucularımıza duyurmuştuk. 2012 yılının ilk aylarında ise bu kez "istanbullu 3'üncü Köprüye Kilitlendi" başlıklı kapağımız ile gelişmeleri sizlerle paylaştık. 2005 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü üçüncü köprünün yeri için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a beş ayrı güzergah önermişti. Önerilen güzergahlar arasında NakkaştepeOrtaköy hattı, Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında VaniköyArnavutköy hattı, ÇubukluYeniköy hattı, Beykoz-Kireçburnu hattı ve AnadolukavağıSarıyer hattı vardı. 

Başbakan Erdoğan'ın en kuzeydeki hattı tercih ettiği söyleniyordu. 2006'da üçüncü köprü yeniden gündeme geldiğinde bu kez Karayolları Genel Müdürlüğü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün kuzeyinde üç ayrı güzergah daha belirledi. 


ADIM ADIM OTOYOL 


Daha köprü yerinin bile belli olmadığı 2005 yılında üçüncü köprü güzergahını okuyucularımıza şöyle açıklamıştık: "Otoyolun Şile'den sonra Kurna Köy'deki ormanlık araziden geçerek Meşrutiyet, Kızılca, Ahmetli, Sofular, Alacalı, Doğancah, Sahilköy, Kurna, Göllü, Bozhane, Öğünce, Paşamandıra, Çayırbaşı, Çayağzı, Harmantepe, Karakiraz, İshaklı, Yeşilvadi ve Dağdere köylerinden geçerek Anadolu Hisarı'nın bulunduğu tepeden Sarıyer'e bağlanması planlanıyor. Anadolu Kavağı ile Rumeli Kavağı arasına kurulacak olan üçüncü boğaz köprüsü, Bahçeköy'ün güneyinden geçerek Kemerburgaz, Göktürk, Alibey Barajı, Arnavutköy, Haraççı ve Çatalca'nın kuzeyinden geçerek Silivri'den Kınalı Otoyolu'na bağlanacak." 


KESİNLEŞEN GÜZERGAH 


Kuzey Marmara Otoyolu'nun güzergahı 2011 yılının başında kesinleşti. Kesinleşen güzergahı okuyucularımıza aynı yıl "Yeni Otoban Geçtiği Arazileri İhya Edecek" başlıklı haberimizle şöyle duyurduk: "Onaylanan plana göre üçüncü çevre yolu Gebze Şekerpınar Balcık'tan başlıyor. Akfırat Tepeören'den ve Kurnaköy sapağına yakın bir noktadan geçen yol, Sultanbeyli'nin ormanlık alanlarından ilerliyor. Şamandıra ve Alemdağ'ın mücavir alanlarından geçtikten sonra Alemdağ Ormanı'na giriyor. Beykoz İshaklı, Paşamandıra, Riva ve Poyrazköy'den üçüncü köprüye bağlanıyor. Üçüncü boğaz köprüsüyle Avrupa Yakası'na geçen yol Garipçe'den Uskumruköy ile Demirciköy'ün arasından geçip Arıköy'ün arkasından Belgrat Ormanları'na giriyor. Odayeri ve Ağaçlı köylerinin mücavir alanlarından geçen yol, Tayakadın ve Baklalı'nın yanından Hadımköy'e uzanıyor. Büyükçekmece Gölü'nün kuzeyinden Çatalca Inceğiz'deki tarlaların içinden ilerleyerek Silivri Gazitepe'de yapılacak üçüncü havaalanın yakınından geçip TEM Otoyolu Kınalı çıkışında bitiyor." 


ADI YAVUZ SULTAN SELİM OLDU 


8 Mart 2011 tarihinde ilan edilen ve yap-işlet-devret modeli ile 23 Ağustos 2011 tarihinde yapılacak ihale, ihaleye girmek için şartname satın alan firmaların talebi üzerine 10 Ocak 2012 tarihine ertelenmişti.


Karayolları Genel Müdürlüğü'nün proje ile ilgili yatırımcının üstleneceği kamulaştırma bedelini 950 milyon TL'den 400 milyon TL'ye düşürmesine rağmen ihaleye katılan 18 firmadan teklif gelmeyince, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım istanbul Boğazı'na üçüncü köprü yapımını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu" projesini özkaynakla yapacaklarını açıklamıştı. 

Ancak 29 Mayıs 2012 tarihinde Garipçe-Poyrazköy arasına yapılacak üçüncü köprü ihalesini, 10 yıl 2 ay 20 gün ile en kısa yapım ve işletim süresi veren İçtaşAstaldi kazandı. İhale tarihinden tam bir yıl sonra temeli atılan üçüncü boğaz köprüsünün yatırım bedeli 4 milyar 500 milyon TL olarak belirlendi. 


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temel atma töreninde üçüncü köprünün isminin "Yavuz Sultan Selim" olacağını açıkladı. Köprünün 2015 yılı sonunda açılması planlanıyor. Konsorsiyum, işletme süresinin sonunda köprüyü Ulaştırma Bakanlığı'na devredecek. 


KÖPRÜ VE OTOYOL ÇALIŞMALARI 


Estetik ve teknik özellikleri ile dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bittiğinde 59 metre genişliği ve bin 408 metre ara açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü unvanını kazanacak. 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kulesine sahip asma köprüsü olarak anılacak olan köprünün üzerinden sekiz şeritli otoyol ve iki şeritli raylı sistem geçecek. Edirne'den İzmit'e kadar yolcu taşıyacak olan raylı sisteme,  Marmaray  ve İstanbul Metrosu'yla entegre edilecek sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni inşa edilen üçüncü havalimanı da bağlanacak. 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yapımı hızla devam ediyor. Üç bin 500 personelle yürütülen çalışmalar sonucu köprü ayaklarının yüksekliği 200 metreyi aştı. Köprü inşaatı sürerken otoyoldaki çalışmalar da devam ediyor. Temelleri atılan 16 numaralı viyadükte ayaklar yükselmeye başladı. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde toplam 65 viyadük inşa edilecek. 


GÜZERGAHTA SON RÖTUŞLAR 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, daha önce onaylanan otoyol planının 16 noktasında değişiklik yaptı. Kuzey Marmara Otoyolu'nun genişliğini 43 metre olarak belirleyen bakanlık, Hadımköy ve Silivri arasındaki genişliği 36 metre olarak planladı. 

Kuzey Marmara Otoyolu, bakanlığın yaptığı son değişikliklerle yeniden şekillendi. Sancaktepe'yi Paşaköy-Mimarsinan'dan geçen otoyol, Tuzla'yı ise Akfırat-Tepeören'den geçerek ilerleyecek. Kurtköy bağlantısı ile Pendik'e bağlanacak olan otoyol, Beykoz'u ise Riva ve Ishaklı'dan geçerek köprüye bağlayacak. 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden sonra Sarıyer ve Uskumruköy-Demirciköy'den ilerleyen Kuzey Marmara Otoyolu, Eyüp'ü Odayeri Köyü'nden ve Sultangazi'yi de Habipler-Hasdal'dan ilerleyerek geçiyor. İstoç ve Ispartakule bağlantıları ile Başakşehir'e bağlanan otoyol, Arnavutköy'ü Nakkaş ve Hadımköy'den geçerek Çatalca'ya ulaşıyor. Otoyol, Silivri'de ise Küçükkılıçlı ve Ferenköy'den geçiyor. 


BAĞLANTI YOLLARI VE TÜNELLER 

Kuzey Marmara Otoyolu'nun bağlantı yollan ise beklenen araç trafiğine göre planlandı. Paşamandıra ile Göllü Köyü arasında bir, Göllü ile Bozhane Köyü arasında iki, İshaklı ile Bozhane Köyü arasında bir, Demirci Köy'ünün güneyinde bir adet olmak üzere toplam beş adet tünel yapılacak. 


Bakanlık, Gümüşdere-Zekeriyaköy, Kilyos-Zekeriyaköy, Rumeli Feneri-Sarıyer, İzzettin-Çatalca, Inceğiz-Çatalca, Oklalı-Çatalca, Alibahadır-Riva, Paşamandıra-Bozhane, Bozhane-Paşamandıra, BozhaneKılıçlı, Cumhuriyet-Hüseyinli, Şile-Çekmeköy, Kurna-Sancaktepe, Anadolu Kavağı-Poyrazköy, Akbaba-Poyrazköy, Anadolu Feneri-Akbaba, ŞamlarSazlıdere, Kayabaşı-Altınşehir ve Onurkent-Başakşehir'e yapılacak alt ve üst geçitleri de otoyol planlarına işledi. 


ARAZİ FİYATLARI ARTTI 


Yavuz Sultan Selim Köprüsü, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Garipçe Köyü ve Anadolu Yakası'nda da Poyrazköy'deki arazi fiyatlarını yükseltti. Arnavutköy'deki araziler, üçüncü havalimanı projesi ile büyük prim yaptı. Avrupa ve Anadolu yakalarında Kuzey Marmara Otoyolu'nun geçtiği güzergahlarda çıkış noktalarına yakın köylerdeki araziler de yükseldi. Para Dergisi olarak, güzergah boyunca sıralanan ve prim yapan köyleri derledik... 


PAŞAMANDIRA KÖYÜ 

Paşamandıra Köyü'nün içinden geçen Kuzey Marmara Otoyolu'nun çıkış noktası, köye 6 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Riva Deresi'ne yakın olan köyde, Riva Kanalı ve marina projesi gündeme gelince arazi fiyatları yükselmişti. 


Geçtiğimiz yıl yaz aylarında metrekare fiyatlarının ortalama 70-90 TL olduğunu ifade eden Karanfil İnşaat Emlak'tan Abdullah Karanfil, bugün en kötü yerde metrekare fiyatının 150 TL'ye çıktığını söylüyor. Kadastro yoluna cepheli yerlerde arazi fiyatları 220-250 TL'ye kadar çıkıyor. 


İSHAKLI KÖYÜ 


Otoyol köy merkezine çok yakın geçiyor. Bölgede ortalama fiyatların 200-250 TL aralığında olduğunu ifade eden Kanal Riva Gayrimenkul'dan Faruk Melek, konumuna göre metrekare fiyatlarının 500 TL'ye kadar çıktığını söylüyor. 


Kanal Riva Projesi'nin bölgede fiyatları artırdığını belirten Melek, bölgeyi turizm merkezi haline getirmesi hedefleyen projenin fiyatları bu seviyeye çektiğini vurguluyor. Yatırımcıların gayrimenkullerini satmak yerine ellerinde tutmayı tercih ettiği bölgede, satılık taşınmaz bulmak oldukça zor. 


CUMHURİYET KÖYÜ 


Kuzey Marmara Otoyolu'nun güzergahının belirlenmesiyle Cumhuriyet Köyü ve çevresinde başlayan hareketlilik, Kanal Riva Projesi ile birlikte arazi fiyatlarını üç kat artırmış durumda. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yakınlığının yatırımcıların dikkatini bölgeye çektiğini belirten Emlak Yapı Group'tan Ömer Demir, arazilerin metrekare fiyatl arınm 200 TL'den başlayıp 500 TL'ye kadar çıktığını söylüyor. 


ÇATALCA 

İzzettin Mahallesi, otoyolun Çatalca çıkışına merkeden sonra en yakın yerleşim yeri. Hem otoyol hem de havaalanı projelerine olan konumu ile değer kazanan bir bölge. 


Bölgede fiyat aralığının oldukça geniş olduğunu ifade eden gayrimenkul danışmanı Fırat Servet Kayalar, arazilerin metrekare fiyatlarının 60-120 TL arasında değiştiğini söylüyor, iki çıkış noktası arasında kalması ve üçüncü havaalanı bölgeye değer kazandırmış. 


FENERKÖY 

Silivri sınırları içerisinde iki çıkış noktasından biri olan Fenerköy, merkeze olan yakınlığı ve tüm altyapı hizmetlerinin hazır olmasından dolayı bölgenin en değerli yerlerinden biri. 2014 yerel seçim sonrası mahalle statüsüne geçecek olan köyde, fiyatlar konumuna göre değişiklik gösteriyor. 

Köy merkezine ve otoyol bölgesine yakın olan arazilerde metrekare fiyatları 50-100 TL arasında değişiyor. 


KINALI 

Trakya'da tüm ana yolların kesişme noktası olan Kınalı Bölgesi ve gişeleri, Kuzey Marmara Otoyolu'nun da bitiş noktası. İmar planlarında EBT lejantında (Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı) kalan bölgede, arazilerin metrekare fiyatı ortalama 65-85 TL arasında değişiyor. İstanbul'daki raylı ulaşımın da başladığı nokta olarak görünen bölgede, Silivri Ceza İnfaz Kurumu da bulunuyor. EBT alanlarının yanı sıra fuar ve festival alanı, kentsel ve bölgesel donatı alanı da bu bölgede. 


ODAYERİ-AĞAÇLI KÖYLERİ

Otoyol güzergahı ilk açıklandığında, Odayeri ve Ağaçlı köylerinde arazilerin metrekare fiyatları 200-300 TL seviyelerine kadar yükselmişti. Otoyol çalışmaları başlayıp projedeki gelişmelerle birlikte fiyatlarda yüzde 100'lük bir artış oldu. Realty World Ertemel Gayrimenkul'den Hüsnü Kaygusuz, bölgedeki arazilerde metrekare fiyatlarının konumuna göre 450-600 TL seviyesine kadar çıktığını vurguluyor. Kaygusuz'a göre bölgede daha düşük fiyattan yer bulmak oldukça zor. 


USKUMRUKÖY-KUMKÖY 

Uskumruköy ve Kumköy'de arazi fiyatları hızla yükseldi. Daire ve villa satışları ise neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Talep olmamasına rağmen mal sahiplerinin villa ve daire fiyatlarını sürekli artırdığını ifade eden İpekyolu Gayrimenkul'den Filiz Ağar, "Araziye rağbet var ama bölgede konut satışları neredeyse durdu" diyor. Ağar, bölgede arsaların metrekare fiyatlarının 450-600 dolar arasında değiştiğini söylüyor. 


Bülent Ekimci/PARA



Geri Dön