30 / 04 / 2024

İstanbul'un o ilçesinde imar krizi: 35 yıllık evlerde oturanlar konut imarı ve dönüşüm istiyor!

İstanbul'un o ilçesinde imar krizi: 35 yıllık evlerde oturanlar konut imarı ve dönüşüm istiyor!

Pendik'te Sanayi Mahallesi sakinleri yetkililere seslendi ve konut imarı ile kentsel dönüşüm talep etti. İşte detaylar...



İstanbul’da Sanayi Mahallesi halkı senelerdir yaşadıkları mağduriyeti Pendik Belediyesi önünde bir basın açıklaması yaparak duyurdu. Ömerli Barajı kurulurken evleri su altında kalan köylüler, kendilerine verilen yerlere konutlarını inşa ettirdi, bölge sanayi imarına dönünce konutlar da çürümeye başladı. 

Yönetim krizinin sebep olduğu mağduriyetten etkilenen vatandaşlar, yerinde kentsel dönüşümle güvenli konutlarda sağlıklı bir yaşam talep etti.

İstanbul un o ilçesinde imar krizi: 35 yıllık evlerde oturanlar konut imarı ve dönüşüm istiyor!

Aydınlık Gazetesi'nden Melike Güler Kadan'ın haberine göre; Sanayi Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri, mahallelerindeki sorunları dile getirmek için dün Pendik Belediye binasının önünde bir araya geldiler.

Mağdurlar adına açıklamayı yapan Cengiz Özdemir, 30 senedir yaşadıkları imar sorununun çözümü için toplandıklarına dikkat çekti. 

"Mahallemiz Ömerli Barajı kurulurken 1965-1970'lerde orada sular altında kalan köyler için yerleşim alanı şeklinde belirlendi. O zaman Kartal Belediyesi’ne bağlı olduğumuz için belediye, 300 metrekare olarak parselledi ve köylülere verdi. Bizler de Anadolu’nun değişik bölgelerinden, evimizi, tarlamızı, malımızı satarak burada konut yapmak için arsa aldık ve evlerimizi yaptık. 1970 yılından 1999 yılına kadar binalarımız yapıldı. 2003 yılında o zamanın belediye yönetimi mahallemizi konut imarından sanayi imarına çevirdi ve o günden beri mahalle halkımız sürekli mağdur ediliyor, yok sayılıyor" açıklamasında bulunan Cengiz Özdemir, 1999 depreminden bu güne mahallede evlere çivi çakamadıklarının altını çizdi. 

Evlerinin en az 35 sene ve daha fazla yaşta olduğunu aktaran Özdemir, "Bu sebeple konutlarımız çürüdü, yıkılıyor, su akıyor, sıvalar patlıyor. Kolon ve kirişler hasar gördü, bir deprem anında yerle bir olacak bunu bilin" diye konuştu. 

İstanbul un o ilçesinde imar krizi: 35 yıllık evlerde oturanlar konut imarı ve dönüşüm istiyor!

NE SANAYİ OLDU NE DE KONUT ALANI 

"Pendik Belediyesi bunları bildiği halde 30 yıldır bizi ‘İlgileniyoruz, çözeceğiz’ diye oyalayarak sanayinin mahalle içine yerleşmesine imkan sağlıyor ve halkı mağdur ediyor. Çözüm üretmiyor. Çünkü mahallemizi sanayiye çevirmek istiyorlar. Bize önerileri şu: Yeriniz sanayi bölgesi ve çok kıymetli, satın gidin veya isteyene Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde konut verelim" bilgilerini veren Özdemir, mahalle halkı olarak "'Alın terimizle aldığımız, tapulu yerimizi satmıyoruz da gitmiyoruz da bizim yerimiz konut imarına çevrilsin yeterli. Biz bir yeri işgal etmedik. Biz de yeni ve depreme dayanıklı evlerde oturmak istiyoruz' diyoruz" açıklamasında bulundu. 

Özdemir, son 20 senedir mahalleyi sanayi imarına çevirmelerine karşın mahallede konut alanı içerisine sanayi yapma durumu olmadığı için sanayinin yapılamadığına ve her taraf konut halinde olduğuna dikkat çekti. 

Cengiz Özdemir, konuya ilişkin "Mahallemiz Pendik’in en planlı ve düzgün mahallesi. Konum açısından önemli. Havaalanına sınır, metroya 300 metre ve çevre yollarına 3 kilometre uzaklıkta.

Bize diyorlar ki ‘Burayı satın gidin.’ Biz asla kabul etmiyoruz, konut imarı istiyoruz. Kentsel dönüşüm istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

İstanbul un o ilçesinde imar krizi: 35 yıllık evlerde oturanlar konut imarı ve dönüşüm istiyor!

KONUT İMARI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEBİ

Cengiz Özdemir, 2019'da Belediye Başkanı’nı 7 kişilik bir heyetle ziyaret ettiklerinin altını çizdi ve kendilerine bir dahaki seçime kadar sorunun çözüleceğine ilişkin vaatler verildiğine dikkat çekti. Çözüm olmayınca 2021'de yeniden bir ziyaret gerçekleştirdiklerini, bu görüşmede de sorunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından çözülmesi gerektiğinin kendilerine iletildiğini dile getirdi. 

Mahalle heyeti olarak tapu fotokopilerini hem Pendik Belediyesi hem İBB hem de Çevre Bakanlığına ilettiklerine vurgu yapan Özdemir, "İBB dilekçelerimiz üzerine çalışma gerçekleştirdi. Bize aktarılan bilgiye göre İmar Komisyonu’na sundular. Şu anda İmar Komisyonu’nda bekliyor" dedi.

Özdemir, önce Pendik Belediyesi'ne ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. 

"Mahalle halkı olarak diyoruz ki neden bekletiliyor? Seçim sonrasına mı kalsın isteniyor? İvedilikle bu çalışmanın mahalle halkının yararına olacak şekilde komisyondan geçmesine destek verin" diyen Özdemir, bunun İBB Meclisi’nden geçmesine yardımcı olmalarını ve oylatmalarını istedi. 

Özdemir açıklamasının devamında "Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız, siz İstanbul depremi için tedbir alınması gerektiğine dikkat çekip, devlet desteklerini duyururken, Pendik Belediyesi bu talimatlarınızı duymuyor herhalde. Bizi 40-50 senelik binalarda yaşamaya mahkum ediyor, mahallemizi sanayiyle iç içe geçirerek bizi ölüme terk ediyorlar" ifadelerini kullandı.

Konut imarı ve kentsel dönüşüm istediklerini yineleyen Özdemir, açıklamayı "Mahallemizin sorunları çözülene kadar daha güçlü ve daha kalabalık şekilde hakkımızı aramayı sürdüreceğiz. Tekrar geleceğiz" diyerek tamamladı. 

Kira tespit davası masraflarını kim öder?

Ekonomist Hamza Yardımcıoğlu'ndan 2024 yılı için ons altın ve dolar beklentisi!

Müteahhitlerden rant eleştirilerine tepki: Kentsel dönüşüm yapacak kimse bulunamayacak!


Geri Dön