11 / 05 / 2024

İstanbul'un simgesi Kız Kulesi, 11 Mayıs'ta ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor! İşte öncesi ve sonrası!

İstanbul'un simgesi Kız Kulesi, 11 Mayıs'ta ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor! İşte öncesi ve sonrası!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından orijinal malzemeler kullanılarak gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları tamamlanan İstanbul'un sembol yapılarından Kız Kulesi, 11 Mayıs'ta ziyarete açılıyor.



2. MAHMUD DÖNEMİNDEKI ORİJİNAL HALİNE KAVUŞTU!

Kız Kulesi, uzun yıllar boyunca kullanım ve zamanın etkileriyle zarar görmüştü. Çalışmalar sırasında yapılan analizler, kulenin geçirdiği onarımların içeriğindeki tuzlar ve diğer kimyasalların, taşıyıcı kolon ve kirişlerin birbirine bağlı olmamasına sebep olduğunu ortaya çıkardı.

2. Mahmud dönemine ait belgeler, kulenin orijinal haline dönüştürülmesinde önemli bir kaynak oldu. Restorasyon çalışmaları sırasında, kule ve kale bölümündeki özgün olmayan çatı ilaveleri kaldırıldı ve yapı özgün haline getirildi.

İstanbul un simgesi Kız Kulesi, 11 Mayıs ta ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor! İşte öncesi ve sonrası!Statik sorunlar, kimyasal analizler, georadar görüntüleme sistemleri ve lazer tarayıcılar kullanılarak tespit edildi. Boşluk tespit edilen özgün duvarlar enjeksiyon yöntemiyle güçlendirildi. Paslanmaz çelik gergilerle güçlendirilen tarihi beden duvarları ortaya çıkarıldı ve kale bölümünün özgün duvarları yeniden yapılandırıldı.

Ahşap taşıyıcılarla duvar ve kubbe özgün şekline uygun olarak oluşturuldu. Ahşap kaplamalar tamamlandı ve dekoratif ögeler imal edildi. Kubbe, kurşun malzeme ile kaplanırken, bakır alem altın varak ile kaplandı ve yanına paratoner yapıldı.

Yapılan çalışmalar sonucunda ziyaretçiler, avluda bulunan ahşap terasta dolaşarak merpenlerden kuleye çıkabilecekleri ve İstanbul manzarasını izleyebilecekleri alanlar oluşturuldu. Tüm bu çalışmalar sonucunda, İstanbulluların Kız Kulesi'nden İstanbul'u izlediği anıt müze, yepyeni bir şekilde hayatına devam edecek.

İstanbul un simgesi Kız Kulesi, 11 Mayıs ta ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor! İşte öncesi ve sonrası!DEPREME KARŞI BÜTÜN ÖNLEMLER ALINDI!

Kız Kulesi, restorasyon çalışmaları sonucu güçlendirilerek gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarılmak üzere hazır hale getirildi. Ada çevresine çelik-beton bütünleşik kazıklar eklenerek olası deprem ve zemin hareketlerine karşı korunaklı hale getirildi. Ana kayaca ankre kazıklar ve betonarme destek kirişleri kullanılarak yapı çevresi güçlendirildi.

Yapının tahkimatı için ada çevresinde 201 kazık çepeçevre yerleştirildi ve özellikle kuzey, batı ve güney-batı yönlerinde palyeli tahkimatlar inşa edilerek dalga etkilerine karşı korunaklı hale getirildi. Kule çevresindeki platform tamamen yenilendi ve ziyaretçilerin dinlenebileceği, dalgalara karşı set oluşturan prekast ünitelerle çevre düzenlemesi yapıldı.

İstanbul un simgesi Kız Kulesi, 11 Mayıs ta ziyaretçilerini ağırlamaya başlıyor! İşte öncesi ve sonrası!Restorasyon çalışmalarının yanı sıra, kuleye temiz su hattı ve enerji hatları yenilendi. Ayrıca, eskiden olmayan bir pis su arıtma ünitesi ve yer altı biyolojik arıtma sistemi de yapılarak çevre kirliliği önlenmeye çalışıldı.

Kulenin İstanbul'da yeniden bir cazibe merkezi haline gelmesi için, Galata Kulesi ile birlikte aşk hikayelerine konu olan bir ışık ve ses gösterisi tasarlandı. İlk gösteri, 11 Mayıs'ta saat 21.00'de ziyarete açılışının yapılacağı gün gerçekleştirilecek ve her akşam aynı saatte tekrarlanacak.

Kız Kulesi hakkında detaylı bilgilere ve restorasyon çalışmaları hakkında raporlara "www.kizkulesi.gov.tr" internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Deprem bölgelerindeki lise öğrencileri için devlet üniversitelerinde ek kontenjan ayrılacak!
Borsada seçim sonrası hareketler: Bu son hafta rallisi mi?
Çalışmayan anneler için devletten 3.700 TL destek ödemesi yapılacak!

Geri Dön