İstanbul'un surlarında büyük tehlike! Surlardaki derin çatlaklar korku yaratıyor!
İstanbul surlarının çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu yeniden gündeme geldi. Güvenlik sorunu sebebiyle insanların gezmeye çekindiği tarihi surların turizme kazandırılması için ise çalışmalar ise tüm hızıyla sürüyor.
Sözcü'de yer alan habere göre; güvenlik sorunu sebebiyle insanların gezmeye çekindiği tarihi surların turizme kazandırılması için ise çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, Belgradkapı ve Silivrikapı arasında yaklaşık 1 kilometreye yakın kısımda restorasyon çalışmalarının sürdüğüne, Mevlanakapı’da yaklaşık 500 metrelik alanda restorasyon çalışmalarının bitirildiğine dikkat çekti.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, çökme tehlikesi bulunan duvarlara yaklaşan bölgelerin kapatılacağını, vatandaşların giriş ve çıkışlarının kısıtlanarak güvenlik tedbiri alınacağını duyurdu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı ise geçmişte yapılan yüzeysel restorasyonlara ilişkin eleştiride bulunarak, Bilim Kurulu’nun surlar ile ilgili yaptığı çalışmaları aktardı.
İBB Bilim Kurulu üyelerinden İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Feridun Çılı, yıkılan kısmın 1987'de restore edildiğini belirtti ve "Sur deyince insanların algıladığı sadece kuleler. Surların bir sürü bölümü var. Sur var, surun kuleleri var, önünde ön sur var, ön surun kuleleri var ve hendek var" açıklamasında bulundu.
Sur denince herkesin ilk bakışta ana sur ve kulelerini anladığını aktaran Prof. Dr. Feridun Çılı, "Orası 7.2 kilometre, Marmara Denizi’nden Haliç’e kadar. Orası ana surlar ve kuleleri İBB'nin sorumluluğunda" şeklinde konuştu.
3 yerde restorasyon çalışmalarının sürdüğüne vurgu yapan Feridun Çılı, göçen yerin ön surlar olduğunun altını çizdi ve "Oranın belediye ile alakası yok. Görmediğiniz ön sur ve gerisi Maliye Hazinesi’nin. 7.2 kilometre devam eden kara sularının 3 yerinde şantiye var" açıklamasında bulunarak dün yıkılan yer ile ilgili, 1987'de surlarda çok yüzeysel bir restorasyon yapıldığını fakat restorasyon bile denilemeyeceğini açıkladı.
Açıklmasında "Bir Bilim Kurulu var, kurulun gözetiminde hazırlanan bir restorasyon projesi göz önüne alınarak sürdürülüyor" ifadelerine yer veren Çılı, kendisinin de bu kurulda olduğunu aktararak "Sistematik olarak toplanılıyor, yapılanlar kontrol ediliyor. Yapılacak olanlara karar veriliyor" diye konuştu.
"Bu restorasyon işi yeniden yapma şeklinde değil ki yıkılan kısım 1987’de yapılan kısım, çok eleştirilmişti" diyen Çılı, oralarda yaşanmayacağını dile getirerek "Şu an yapılan restorasyon ise onarım falan değil, surları, kuleleri olduğu gibi harabe görünümünde korumak ama yıkılma tehlikesi olmayacak şekilde yapmak" diye konuştu.
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel de konu ile ilgili gerçekleştirdiği son dakika açıklamasında, Belgradkapı ve Silivrikapı arasında yaklaşık 1 kilometreye yakın kısımda restorasyon sürdürdürüldüğünü, Mevlanakapı ile Silivrikapı’da tarihi mezar alanı restorasyonunun tamamlandığını belirtti.
"Tehlikeli saydığımız alan dün çöken alandı. Biz uyarı yapmıştık. Çöküntünün olduğu alanlarda kötü kullanım var" diyen Oktay Özel, insanların girişini çıkışını sınırlayacak şekilde güvenlik önlemi alınacağına dikkat çekti.
Bankalardan ramazan bayramına özel şeker gibi düşük faizli kredi kampanyası!