14 / 05 / 2024

İşte 2016 yılının en başarılı 20 iş insanı!

İşte 2016 yılının en başarılı 20 iş insanı!

Fortune Türkiye'nin bu yılkı "Yılın İş İnsanları" listesi, yeni hedefler ve yatırımlarla performansını artıran şirketlerin yıldızlaşan güçlü isimlerini bir araya getirdi. İşte o isimler...



Fortune Türkiye'nin bu yılkı "Yılın İş İnsanları" listesi, yeni hedefler ve yatırımlarla performansını artıran şirketlerin yıldızlaşan güçlü isimlerini bir araya getirdi. Bu yıl beşincisini yayımladığımız "Yılın İş İnsanları" listesini hazırlarken 2016'da yaşanan ekonomik ve siyasi olaylara rağmen şirketinin performansını artıran, yeni yatırım hedeflerini ve planlarını aksatmadan sürdüren, iş dünyasının başarılı isimleri radarımızdaydı. Listeyi oluştururken bilanço performansı, yatırımlar, stratejik satın almalar ve kazançlı şirket satışları titizlikle incelendi. Şirketlerin sektördeki pazar payı ve etkisi gibi bilanço dışı göstergeler de göz önünde bulunduruldu. İşte ekonomiye katma değer sağlayan ve başarılı işlere imza atan, yılın en başarılı 20 iş insanı. 

1-Mustafa Koç 


KOÇ HOLDİNG, 2016 yılının dokuz ayında 49,8 milyar TL konsolide ciro, 2,4 milyar TL ana ortaklık payı net dönem kân elde etti. Aynı dönemde 24 bin kişiye ek istihdam sağladı ve çalışan sayısını 97 bine ulaştırdı. 21 Ocak 2016’da hayatını kaybeden Mustafa Koç, “Yılın İş İnsanları” - 2016 listesinin bu sene onursal birincisi. Mustafa Koç, 4 Nisan 2003’te Koç Holdingin yönetim kurulu başkanı oldu. Görevde bulunduğu 13 yıllık sürede Koç Topluluğu yalnızca rakipleri ile arayı açmakla kalmadı, dünya devleri arasına da adını yazdırmayı başardı. İş hayatı boyunca birçok sosyal sorumluluk projesine imza atan ve sayısız ödüle layık görülen Koç’un hayatında hayırseverlik anlayışı da önemli bir yer tuttu. 30 yıl amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilendi. 21 Ocak’ta yaşamını yitiren Koç’u çalışanları, “Mavi gözlü güler yüzlü patron” diye uğurladı. Koç’un “Anı yakalamak, hayatın anlardan ibaret olduğunu gösteriyor. Ne olacağımızı bilmiyoruz, bu yüzden de her anımız çok kıymetli” sözü hafızalarda yer etti.



2-  Ahmet Nazif Zorlu


 "Çıraklığını Yapmadığın İşin Patronu Olamazsın"

25 Yaşında Büyük Kararlar Alıp Yatırımlar Yaptı. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Tam Bir Hızlı Balık Örneği. İlk Göz Ağrısı Tekstilde, Ortadoğu Ve Avrupa'nın En Büyük Entegre Polyester İplik Üreticisi Ve İhracatçısı Oldu. Vestel İle Yarattığı Teknoloji Gücüyle En Büyük İhracatçılardan Biri Haline Geldi. Enerjideki Yatırımları Global Rekabet Gücünü Artırdı. İnovatif Ürünler, Akıllı Yaşam Konseptleri, Yerli Ve Yenilenebilir Enerji Yatırımları, 2o 1g Listesinde İkinci Sırada Yer Alan A. Nazif Zorlu'nun Hızına Endeksli Büyüyor.



ZORLU HOLDİNG YÖNETİM kurulu başkani A Nazif Zorlu (72), Trabzon’a yerleşerek ticaret yaşamına atılmaya karar verdiğinde çok gençti. Denizli’de ailesinin ürettiği çarşafları satarak işe başladı ve öykü buradan Bursa’da ağabeyiyle kurduğu tekstil fabrikasına uzandı. O dönemde, etkili bir girişimcilik öyküsünün başındaydı.


Zorlu, Fortune Yılın İş İnsanlan listesine son beş senedir giren renkli isimlerden biri. Cesur kararlar vermesiyle tanınıyor. Anılarını anlattığı 2016- Girişimcilik Zirvesinde bu cesareti şöyle tarif ediyordu: “İlk fabrikayı Bursa’da açtıktan sonra iplik ihtiyacımız oldu. Ama bulamadık. Agro boyası yaptırıyoruz doğru dürüst gelmez, renk tutmaz. İhracat için bunlar çok önemliydi. Acilen iplik fabrikası kurma karan verdim. İplik fabrikasının temelini atıp üretim yapmam altı ayımı aldı. Ama nasıl yaptım, onu bir de bana sorun.”

Sıfırdan zirveye tırmanan Zorlunun zor dönemlerde aldığı kararlardan sadece biriydi bu örnek. Bankacılık, tekstil, elektronik ve eneıji sektörlerinde neredeyse sıfir noktasından başlayan Zorlu, 69 milyon dolara tabela olarak devletten aldığı Denizbank’m yüzde 75’ini 2,4 milyar dolara satıp şirket değerini de 3,2 milyara yükseltince tüm dikkatleri üzerine çekti. Faaliyet gösterdiği bankacılık, tekstil, elektronik ve enerjinin neredeyse tümüne sıfır noktasından başladı. Zorlu, başarısını tek cümleyle özetliyor: “En büyük özelliğimiz, hızlı olmamız.”


Değişen rekabet ortamında, pazarı ve değişimi iyi takip eden Zorlu, firsatlan erken algıladı ve tüm bunları yaparken de hızlı davrandı. Özal döneminde Vestel’i alıp ihracatta amiral gemisi yaptı. “Gelecek elektronikte!” altını çizdiği en büyük argüman oldu. Vestel’i aldığında şirketin büyük bir üretimi yoktu. Sadece 350 bin televizyon üretiliyordu, üstelik markanın imajı da iyi değildi. Elektronikte başarı yakalayan firmaların bunu nasıl başardıklarını görmek, iyi örnekleri incelemek üzere Uzakdoğu’ya gitti. Döndükten sonra markanın kamuoyunda imajını yenilemeye odaklandı. Piyasada bulunan hatalı ve bozuk ürünleri toplatıp değiştirtti. Önemli maliyetler üstlendi. Stratejisinde kalite unsurunu ön plana çıkaran Zorlu, bu anlayış doğrultusunda ürünlerine üç yıllık garanti getiren ilk firma oldu. Böylece Vestel’in sektörde farklılaşma süreci başladı.


Başarı stratejisinde Ar-Ge’nin yeri ayrıydı. Dünyadaki gelişmeleri hızlı takip edebilmek için İngiltere, ABD, Hong Kong, Manisa ve İzmir’de Ar-Ge yatırımlarına yöneldi. Televizyondan beyaz eşyaya, klimadan bilgisayara kadar geniş bir ürün yelpazesi oluşturuldu. Yeni hamleler sırada bekliyordu. Denizbank’ı Türkiye’nin altıncı büyük bankası haline getirdi. Yabancı sermayeye sattı. Zorlu, hızlı davranmanın meyvelerini yedi. Piyasayı iyi kokladı, firsatlan hızla algıladı ve daha da güçlendi.


Zorlu’nun bir diğer atağı da tekstilde oldu. Denizli’nin geleneksel çizgili çarşaflaman karşısına Türkiye’de ilk kez renkli ve desenli nevresim ile çıktı. Taç markası altında farklılaştığı ürünleriyle dikkat çekti. Nevresim pazarının yüzde 60’ını ele geçirdi. Aynı eksiği gördüğü tül perdede, dünyanın en büyük üreticisi oldu. Zorlu’nun ihracatta yakaladığı başanda ise izlediği pazarlama stratejisi büyük yol oynadı. O yıllarda imajı hiç de iyi olmayan Türk malları karşısında Zorlu, mallannı almak istemeyen yabancı müşterilerine tek tek gidip onlan iknaya çalıştı. Üstelik 100 binlerce dolar masraf edip, sadece ikna edebilmek için farklı desen ve modeller üretip müşterilere yolladı.


Zorlu’nun faaliyet gösterdiği alanlardan biri de enerji. “Biz bugün olduğu gibi herkes enerjiye giriyor diye bu sektöre girmedik” diyerek hamlesini yorumluyor. Sektörün geleceğini araştırdı ve tüm fizibilite çalışmalannın ardından eneıji alanına girdi. Zorlu Grubu’nun hedefi, eneıjide know-howin değer katacağı projelere imza atmak olarak belirlendi. Geleceğin yükselen sektörlerinde, kötü durumdaki şirketleri alıp değerini yükseltmek Zorlu’nun en stratejik hareketi olarak yorumlanabilir.


Atılım yaptığı sektörlerdeki yatırımların meyvelerini almaya başlayan Zorlu, son iki sene içinde yatırımlarını da artırdı. 2015 yılında tekstil ve tüketici elektroniğinde büyüdü. Grup şirketlerinden Korteks, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük entegre polyester iplik üreticisi ve ihracatçısı haline geldi. Ev tekstili üretiminde global liderlerden olan Zorluteks Tekstil, kendi sektöründe dünyada ilk üçe yerleşti. Entegre perde üretiminde Avrupa’nın lideri Zorlu, gayrimenkul ve enerjideki yatırımlarıyla büyüme peşinde. Grubun 2016 sonu için hedeflediği ciro 15 milyar TL.


Zorlu Holding, Türkiye’de en çok istihdam yaratan üç gruptan ve en büyük dört ihracatçıdan biri. Vestel, bugün 16’sı yurtdışmda olmak üzere toplam 23 şirketle tüm dünyaya tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri ve LED aydınlatma alanlarında geniş ürün yelpazesi sunuyc ürünlerini 152 ülkeye ihraç ediyor. “Zorlu Grubu olarak uzu. dönem stratejik planlarımız doğrultusunda her türlü koşulda hayallerimize hayat vermeyi sürdürüyoruz” diyen Zorlu, devasa bir orduya liderlik ediyor.

Tekstil, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve bilgi teknolojileri, enerji, gayrimenkul, maden ve metalüıji alanlarında faaliyet gösteren Zorlu Holding’in aradan geçen sürede hızlı yükselmesinde inovatif yatırımlar, teknolojiye endeksli gelişmeler ve yeni rakip pazarlarda güç sahibi olmasının önemi büyük. Vestel Cily’deki mühendisler ve bin 200 kişilik Ar-Ge kadrosu yerli tasarım ve üretim gerçekleştiriyor. Zorlu, haftanın belli günlerini Manisa’da bulunan üretim üssü Vestel City’de geçiriyor. Üretimleri takip ediyor. Yeni çıkan ürünlerle ilgili olarak başta eşi olmak üzere çevresindeki kadınların fikrini alıyor. Vestel TVnin Avrupa’da pazar payı yüzde 20. Avrupa TV pazannda ikinci, beyaz eşyada ise ilk beşte. Zorlu’nun gelecek yatırımlarında dikkat çektiği konulardan biri de akıllı evler, akıllı şehirler. Ürün gamında yer alan TV, beyaz eşyada üretilen buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi ürünlerin de büyük kısmı akıllı olarak tasarlanıp üretiliyor.


Elektrik üretimi ve satışı, doğalgaz ticareti ve dağıtımı, enerji santrallerinin projelendirme aşamasını da kapsayan geniş bir alanda eneıji sektöründe yer alan Zorlu Holding’in bu alandaki yatırımları da önemli. Zorlu, bu konuda da hızlı davrandı ve yatıranlarda gecikmedi. Zorlu Enerji Türkiye’de toplam 700 megavat, Pakistan ve İsrail’deki yatıranlarıyla birlikte ise toplamda bin 46 megavat kurulu güce sahip. Yerli ve yenilenebilir enerjide Türkiye’deki santrallerinin toplam kurulu gücünün yüzde 67’si yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanıyor. Jeotermal enerjide, Türkiye’deki toplam kurulu gücün yüzde 22’sini tek başına karşılıyor. Zorlu, 2023 yılına kadar, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik eneıjisi üretimi içindeki payını yüzde 30lara çıkarma hedefinin altını çiziyor. Eneıjideki yatırımlar Pakistan’da da devam etti. Pakistan’ın ilk rüzgar enerjisi yatırımını Zorlu gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik politikası ve stratejisini geliştirmek, hedef ve performans takibi yapmak amacıyla kısa bir süre önce kurulan “Sürdürülebilirlik Komitesi” ile kuramsal yapılanmayı daha da güçlendirmeyi hedefledi.

Zorlu Grubu adına sanayici duayenin hedefi, orta ve uzun vadede dünyanın en büyük 500 şirketi arasına girmek. Bunun için de hız kesmeyi düşünmüyor. Hayatta en çok işini kaybetmekten korktuğunu söyleyen Zorlu, şöyle diyor: “Önce Allahtan sonra işimi kaybetmek korkarım. Diyeceksiniz ki bu kadar servete rağmen. Evet, bu kadar servete rağmen işimi kaybetmekten korkanm. O korkuyu içinizde tutacaksınız. İşi olmayan insan her türlü melaneti yapar. Siz işten korkmayın, iş sizden korksun. 26 bin çalışanım var. Çok akıllıyımdır, çok cesaretliyimdir. Ama işimi kaybedersem benden akılsız adam yoktur. İşinize sahip olun, sevdalı olun, âşık olun.”


AHMET NAZİF ZORLU’DAN BAŞARIYA GÖTÜREN TAVSİYELER


*Başarınızda belirleyici olan, risk alma stratejinizdir. Risk almadan bir şey yapamazsınız.


*Başarıda teori yüzde 20, pratik yüzde 80 rol oynar. Teori, deneyimle birleştiğinde ancak kullanılabilir bilgiye dönüşür ve size fayda sağlar.


*Başarı, yarınları planlayanların, olayları değil hedefleri konuşanların olacaktır.


*Trendleri izleyip fizibilite çalışması yapmanız gerek. Yoksa hiçbir ön çalışma yapmadan, ben girdim, diye bir işe girmek yanlış.


5*Başarı için, doğru zamanda ve zeminde harekete geçmek şart. Bunun için de bir fırsat gördüğünüzde fazla düşünmemek gerekiyor. Pazarda boş bir alan yakaladığınızda, zaman kaybetmeden cesaretle hızlı şekilde radikal kararlar alabilmelisiniz. "Yapayım mı yapmayayım mı, bir düşüneyim" derseniz geç kalırsınız ve hiçbir şey yapamazsınız.


3-GÜLER SABANCI


SABANCI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI FORTUNE'UN “En Güçlü İş Kadınları Uluslararası” listesinde 20l6’da yedinci sırada yer alan Sabancı, bu listenin “deyim yerindeyse” gediklisi. Sabancı Holdingin 2016 yılı dokuz aylık konsolide satışları 25 milyar 551 milyon TL oldu. Konsolide net kâr, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı ve 1 milyar 890 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde Sabancı Holding toplam 3 milyar TL yatınm yaptı. 2016 yılında enerjide sektöründe atılım yaptı. Türkiye’nin özel sektör tarafından inşa edilen en büyük linyit santrali olan, ileri teknolojili Tufanbeyli Santrali’nin açılışı gerçekleştirildi. Enerjisa ile 20l6’da işletmeye alman bin 139 megavat kurulu güç ile toplam güç 3 bin 536 megavata ulaştı. Güler Sabancı tam bir klasik müzik tutkunu. KSS projeleri ve eğitim konuları ise gündeminde önemli yere sahip.


4- HÜSNÜ ÖZYEĞİN

FİBA GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI ÖZYEĞİN, 1987 yılında kurduğu Fiba Grubu’nu ulusal ve uluslararası piyasalara açtı. Grubu, finans ve finans dışı alanlarda faaliyet gösteren, marka değeri yüksek iştiraklerden oluşan yatınm portföyüne dönüştürdü. Bankacılık, le-asing, faktoring, sigortacılık ve finans dışı yatıranların dışında perakende, gayrimenkul, yenilenebilir eneıji ve otel yatıranlarına ağırlık verdi. 2016 yılında Alman sigorta devi ERGO’nun Türkiye’deki şirketinin emeklilik ve hayat birimlerini satın aldı. Özyeğin hayırsever yönüyle de tanınıyor. 1990 yılında kurulan Hüsnü M. Özyeğin Vakfi, Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunuyor. Vakıfla 12 bin öğrenciye burs sağladı. Özyeğin, Rusya’dan Romanya’ya, Çin’den Hollanda’ya 12 ülkede 20 binden fazla çalışana sahip.


5-MURAT ÜLKER

YILDIZ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI MURAT ÜLKER, Yıldız Holding adına dört kıtada 4 milyar tüketicinin yaşadığı coğrafyada yer alan ürünleriyle önemli stratejilere kaptanlık ediyor. 2016 yılı ocak ayında şirket esas işi olan bisküvi, çikolata ve şekerleme işlerini Pladis adıyla tek bir global şirket altında birleştirdi. Ülker, Gopa, United Biscuits ve Demet’s şirketlerinin ve markalarının toplam 350 yılı aşkın tecrübelerini bir araya getiren Pladis 26 bin çalışan, 13 ülkede 36 fabrika ile geniş bir operasyon hacmine sahip. Grubun 2015 sonu itibariyle brüt cirosu 5,2 milyar dolar. Pladis, zengin ürün portföyünü global markaları Ülker, McVities ve Gopa çatısı altında farklı pazarlarda sunuyor, operasyonlarını genişletiyor. Murat Ülker, yelken sporuyla ilgileniyor, seyahat etmeyi seviyor, sosyal medyayı etkin kullanıyor.


6-GALİP AYKAC

BİM İCRA KURULU ÜYESİ Fortune 500 Türkiye listesinde ilk 10’a yerleşen ve perakendede başarılara imza atan BİM’in stratejilerindeki en önemli isimlerden biri Aykaç. BİM’in dokuz aylık net kân 478 milyon TL oldu. Şirketin kânndaki artış oranı ise yüzde 8 seviyesinde. BİM’in toplam satışları da geçen seneye göre artış gösterdi. 2015 yılının ilk dokuz ayında 4,5 milyar TL’ye yaklaşan satış rakamını yakalayan BİM, bu sene aynı dönemde 5 milyar TL smınnı aştı. İş modeliyle sektörde farklılık yaratan BİM, Deloitte’un hazırladığı “2016 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporu”nda 153’üncü sırada yer aldı. 31 bin kişiye istihdam sağlayan BİM, insan kaynağına büyük önem veriyor. 2015’te yatırım yapılan ve en fazla büyüme kaydedilen ülkelerin başını Mısır ve Fas çekti. Farklı ülkelere giriş arayışı devam ediyor.


7-ERSİN ÖZİNCE


TÜRKİYE İŞ BANKASI VE TÜRKİYE ŞİŞE VE CAM FABRİKALARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI 92NCİ KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ kutlayan İş Bankasının aktif büyüklüğü yılın ilk dokuz ayında yıl sonuna göre yüzde 6,2 artarak 292,9 milyar TL oldu. Bu dönemde bankanın net kârı 3,3 milyar TL seviyesine ulaştı. Özkaynak büyüklüğü 35 milyar TL’yi aştı. İş Bankası Grubu’nun konsolide aktif büyüklüğü ise 350,1 milyar TL’ye ulaşırken; nakdi kredileri önceki yılsonuna göre yüzde 7 artarak 207,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Küresel ekonomik büyümenin yavaşladığı, yakın coğrafyada jeopolitik risklerin arttığı ve söz konusu gelişmelerden Türkiye’nin etkilendiği dönemde Özince, İş Bankası’nm kaynaklarının ülke ekonomisine katkısını önde tutan stratejilere ağırlık verdi. Bankanın Eylül 2016 itibariyle takipteki kredilerinin toplam kredilere oranı, geçmiş dönemlerde olduğu gibi sektör ortalamasının altında, yüzde 2,6 gibi düşük bir seviyede gerçekleşti. Türk bankaları içerisinde en üst sırada yer alan İş Bankası, yüzde 15,8 oranında gerçekleşen sermaye yeterliliği rasyosu ile güçlü mali yapısını korudu. Özince, bankanın stratejilerini sağlıklı büyüme ve sürdürülebilir kârlılık ekseninde yürütürken, yenilikçi finansal ürün ve hizmetleriyle hem yurtiçinde hem de yurtdışında öncü olmaya devam ediyor.


8- LUCIEN ARKAS


ARKAS HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI 65 ŞİRKETLE 6 bin 500 kişiye istihdam sağlayan Arkas’ın 24 ülkede 60 uluslararası ofisi bulunuyor. Arkas, yatırım planlarında Anadolu’ya odaklandı.  Marmaray  ile bağlantılı kara limanlan oluşturacak. İlk proje Kartepe’de Duis-port Group ortaklığıyla gerçekleştirilen, 260 bin metrekarelik interaıodal lojistik merkezi. Merkezden Asya ile Avrupa, Avrupa ile Balkan ve Orta Asya (CIS) ülkeleri arasında taşıma yapılacak. 2017’de İstanbul Ambarlı liman Tesislerinin mevcut kapasitesi 2,3 milyon TEU’ya çıkacak. Limancılık faaliyetleri kapsamında Arkas bir de yeni yatınm gerçekleştirdi. İtalya’nın La Spezia kentindeki Terminal Del Golfo Limanı ile ortak oldu. Aynca Türkiye’nin ilk otomotiv ihtisas limanı Autoport’un da sahibi. Açtığı okullar ve Arkas Eğitim ve Kültür Vakfi kanalıyla gençleri hayata hazırlıyor.


9- İBRAHİM ÇEÇEN


IC HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI 1969’DA Ankara’da İçtaş’ı kurup kamunun inşaat ihalelerine katılarak iş dünyasına girdi. Turizm, otelcilik, enerji, hava ve deniz limanlan işletmeciliği ve sanayi sektörlerinde büyüdü. Üçüncü Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projelerini üstlendi. IC Holding bünyesindeki gruplann yurt içerisinde inşaat ve işletmesini gerçekleştirdikleri İstanbul’un en büyük beş yıldızlı otel ve kongre merkezi olan Bomonti Hilton, Antalya Havalimanı, Çeşme Marina gibi projelere imza attı. Çeçen’in yurtdı-şmda ortaklarıyla beraber tamamladığı Pulkova-St. Petersburg Havalimanı ve St. Petersburg Yüksek Hızlı Batı Çev-reyolu Projesi, Rusya’nın son yıllarda ihale ettiği en büyük proje. 2014’te özelleştirme işlemlerinden birinin tamamlanmasına liderlik ederek Yeniköy ve Kemerköy santrallerini devraldı.


10- CEM BOYNER


BOYNER GRUP YKB VE CEO'SU 2015 YILINI 3,8 milyar TL ciroyla kapatan Boyner Grup 2016’da da büyümesini sürdürdü. Perakende satışları, 2016 yılının ilk dokuz ayında, 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,4 artışla 2 milyar 411 milyon TL’ye ulaştı. Tekstil ve hazır giyim üretiminden elde ettiği ciro, 2016 yılının ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 azaldı ve 179 milyon TL’ye düştü. Grubun konsolide cirosu, zayıf piyasa koşullarına rağmen 2016 yılının ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 oranında arttı. Boyner Grup’un 500’ün üzerinde mağazası bulunuyor. Grubun yeni çokkatlı mağazacılık markası Wepublic ilk şubesini açtı. Hopi 20l6’da 4 milyon üyeye ulaştı. Üyelerine 230 milyon TL değerinde “Paracık” kullandıran Hopi üzerinden geçen toplam alışveriş hacmi ise 2,5 milyar TL’yi aştı.


11- FUAT TOSYALI


TOSYALI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE'NİN GLOBAL ÇELİKÇİSİ. Üç farklı kıtada yatırımları olan Tosyalı Holding, 15 iştir aki ve 20 tesisiyle geniş bir operasyonda faaliyetlerini sürdürüyor. 2014’te 600 milyon dolar ihracat ve 3 milyar dolar ciroya ulaşan grup, 2015’te 3,5 milyar dolar ciroyu yakaladı. Bu yılsonu hedefi ise 4 milyar dolar ciro ve 850 milyon doların üzerinde ihracat. 2023 yılında ise 1,5 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşmayı amaçlıyor. Japonya’nın lider şirketlerinden Toyo Kohan ortaklığıyla yapılan Tosyalı Toyo Çelik A.Ş. yurtdışı yatırımları arasında. 500 milyon dolan bulan yatınmia Türkiye’ye 300 milyon dolarlık ek ihracat girdisi sağlanacak. Cezayir tesislerinin 1,3 milyar dolarlık yatıranıyla da grubun Cezayir’de yaptığı toplam yatırım 2 milyar dolan bulacak. Grubun eneıji şirketinin bu yılki yatınm hedefi ise 1,7 milyar dolar.


12- BÜLENT ECZACIBAŞI


ECZACIBAŞI HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI BÜLENT ECZACIBAŞI, beşi yabancı ortaklı 49 kuruluşu, 13 binin üzerinde çalışanı ve 2015’te gerçekleşen 8,4 milyar TL ciro ile Türkiye’nin önde gelen sanayi topluluklanndan birine liderlik ediyor. 2016 yılında Eczacıbaşı-Monrol, Ar-Ge ve ileri teknoloji firması olarak molekü-ler tıp konusunda araştırma, geliştirme, inovas-yon ve üretim faaliyetleri yürüten Mol-Image’ı satın alarak, nükleer tıp alanındaki hedefleri doğrultusunda adım attı. Söz konusu satın alma ile Eczacıbaşı-Monrol’un halen kullandığı bazı ilaç etken hammaddeleri ve sarf malzemeleri ile ilerleyen dönemler için planladığı yeni ürünlerin de Mol-Image taralından, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’deki iyi üretim koşullarına uygun ortamda geliştirilmesi ve üretilmesi planlanıyor. Eczacıbaşı İlaç’ın 2016 yılı dokuz aylık konsolide net dönem kân 138 milyon 264 bin TL oldu. Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu, 1 milyar euroluk büyüklükle global pazarda sekizinci sırada yer alıyor. Sporda başanlı yükselişini sürdüren Eczacıbaşı VitrA takımı ise, FIVB Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda zafere ulaşarak, üst üste ikinci kez kupayı kazandı. Eczacıbaşı’nın vazgeçemedikleri seyahat etmek, fotoğraf çekmek ve binicilik.


13- ERDALAKSOY


TURCAS PETROL VE AKSOY HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKSOY HOLDİNG ve hakim ortağı olduğu Turcas, 2016 yılında kârlılığını artırdı. Turcas’m petrol alanındaki ortaklığı Shell & Turcas Petrol A.Ş., akaryakıt sektöründeki büyümesi sayesinde 21 milyon TL net kâr elde etti. Eneıji alanındaki ortaklığı RWE & Turcas Güney Elektrik Üretim AŞ. bünyesinde Denizli’de faaliyet gösteren doğalgaz çevrim santrali ise net satışlarını sektör ortalamasının üzerinde artırmayı başardı. Şirket önümüzdeki dönemde jeo-termal, hidro, rüzgar ve güneş alanında geliştirdiği yeni projelerle yenilenebilir eneıji alanında hızlı büyümeyi hedefliyor. Conrad İstanbul Bosphorus, 70 milyon dolar yatırımla tamamen yenilendi. Aksoy Holding, 2015 sonu itibariyle konsolide 1,8 milyar TL aktif büyüklük ve 1 milyar TL özsermayeye ulaştı.


14- TUNCAY ÖZİLHAN


ANADOLU GRUBU YÖNETİM KURULU BAŞKANI anadolu grubu; içecek, otomotiv, perakende, finans, kırtasiye, tarım, eneıji ve gayrimenkul gibi sektörlerde çalışmalarını sürdürüyor. Özilhan, Anadolu Grubu adına, sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde eğitim, sağlık ve spor alanlannda Anadolu Vakfı, Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü ile topluma katkılarını sürdürüyor. 65’inci yılını kutladığı 2015 yılında önemli bir yatırıma imza atan Anadolu Grubu, Migros’un yüzde 40,25 hissesini satın aldı. Grup, Türkiye dahil 19 ülkede 85 şirket, 61 üretim tesisi ve 50 bineyakın çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Grup şirketi Anadolu Efes, 2016 üçüncü çeyrekte 132 milyon net kâr açıkladı. FAVÖK 640 milyon TL olarak gerçekleşti. Grubun en güçlü markası Coca-Cola içecek ise yüzde 6 büyüdü ve 6 milyar 948 milyon TL net satış gerçekleştirdi.


15- NİHAT ÖZDEMİR


LİMAK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

ÖZDEMİR, Türkiye’nin en büyük müteahhitlik gruplarından birinin başında. Elektrik dağıtım ve perakende sektöründe Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çam-lıbel dağıtım ve perakende şirketlerinin üst çatısı CLK Eneıji ile 2016’da ortaklıktan ayrıldı. Yatırımlara tek başına devam etme karan aldı. Özdemir, 2016 yılında eneıji, çimento, inşaat ve altyapı alanlannda üçüncü havalimanı ve elektrik dağıtım projeleri de dahil edildiğinde toplam 3,7 milyar dolarlık yatınm gerçekleştirdi. Holding adına hedeflenen ciro, 2016 sonu için 5 milyar TL. 1 milyar dolar yatınm planında paylar, yüzde 40 eneıji, yüzde 30 çimento ve turizm, yüzde 30 diğer alanlar olarak paylaşılacak. Turizmde Kıbns’ta Babil’in Asma Bahçeleri’nden esinlenerek tasarlanan yeni otel projesini devreye aldı. Proje 120 milyon dolara mal olacak.


16- SİNAN TARA


ENKA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI

SİNAN Tara, Rusya’daki en büyük Türk inşaatveyatırım şirketlerinden Enka’mn kaptanı. AVM yatırım ve işletmelerini yürüten “EnkaTC”, Moskova’da yenilediği Kaşirskoye AVM projesine özkay-naklarından 300 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdi. 2016 yılının ilk dokuz ayında şirketin aktif büyüklüğü 7,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde konsolide satış gelirleri 1,84 milyar dolar seviyesindeydi. Irak’ta Exxon Mobil’in Basra’daki petrol işleme tesisi, Kazakistan’da Tengiz ve Kaşagan’da altyapı işleri ve Rusya’da Enka TC’nin Kaşirskoye AVM örnek projeler arasında. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde ll’ini karşılayan Gebze, Adapazarı ve İzmir’deki doğalgaz kombine çevrim santralleri, Enka’yı en büyük özel sektör elektrik eneıjisi üreticisi yaptı.



17- MURAT GİRGİN


2016’DA 5 MİLYAR euro CİRO hedefleyen Gigin, Tekfen Holding’de yurtiçi ve yurtdışında yeni projelere hazır. Bugüne kadar holding adına 50 milyar dolarlık taahhüt işi gerçekleşti. Katar’da 2,1 milyar dolarlık otoyol projesi alındı. Mersin-Tarsus Bölgesinde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek 4 milyar metreküp kapasiteli yeraltı doğalgaz depolama tesisleri bir diğer büyük proje. Tekfen’in 2,4 milyar euro’luk projedeki payı 723 milyon euro olacak. Bugüne kadar enerji sektöründe müteahhitlik tarafında yer alan grubun yatırım aktiflerini güneş, rüzgar, jeotermal konulan oluşturuyor. Gigin’in radarında global pazarlar var. Socar Tower, Bakü Olimpiyat Stadı, Azerbaycan Vergi Bakanlığı yeni yönetim binası gibi projelerde Tekfen Holding’in imzası var. Ayrıca yeraltı gaz depolama tankları, petrol platformlarının yeni safhaları, enerji santralleri, terminal ve rafineriler, gaz boru hatları ile Azerbaycan, Kazakistan ve Türkmenistan’da yeni yatırımlar gündemde.



18- EROL BİLECİK


İNDEX GRUP CEO'SU EROLBİLECİK, 2023’te Avrupa’nın ilk beş büyük teknoloji grubu içinde olmayı hedefliyor. 2016 yılı hedefini 4,6 milyar TL net satış olarak belirledi. İndeks Bilgisayar bünyesindeki katma değerli ürün gruplarına ait distribütörlük kontratları, grubun diğer şirketi Artım Bilişim’e devredildi. Index Grup, katma değerli ürünlerini Artım Bilişim üzerinden Orta Asya ülkelerine götürme karan aldı. 2019 yılı sonunda 3 milyar dolar büyüklüğe ulaşmayı hedefleyen grup, bu cironun 500 milyon dolarlık kısmını Artım Bilişim ile gerçekleştirecek. Giyilebilir teknolojiler, bulut ve mobil alanlardaki faaliyetler, büyüme rakamlarının öznesi. Bilecik’in katkıla-nyla açılan Antakya Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ise Türkiye’de girişimcilik kültürünü geliştirmek üzere önemli bir misyonu üstlenmiş durumda.


19- HAMDİ AKIN


AKFEN HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI AKIN, AKFEN HOLDİNGİ yerel ve uluslararası yatırımlara odaklanarak yönetiyor. 2015’te 1,5 milyar TL ciro gerçekleştiren holding, 2016’da Mersin Limamına 150 milyon dolar yatırım yaptı. Otel zincirlerinden Accor S.A. ile Akfen GYO bünyesinde yatırımı yapılacak Novotel ve Ibis otel markalan için stratejik ortaklık sözleşmesi bulunuyor. Akfen’in faaliyet alanlannı, havalimanları yönetimi ve operasyonlan, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, deniz ulaşımı, su dağıtım, atık su hizmetleri, enerji ve gayrimenkul oluşturuyor. TAV Havalimanları, yılın ilk dokuz ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 2 yolcu büyümesiyle 80,1 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirketin FAVOK’ü yüzde 7, net kân ise yüzde 35 oranında geriledi. Servis şirketleriyle birlikte 15 ülkede 69 havalimanında hizmet sağlıyor.


20- HÜSEYİN ÖZDİLEK


ÛZDİLEK HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI 2015'TE toplam cirosu 1 milyar 432 milyon TL olan Özdilek Holding, dünyanın 10’uncu, Avrupa ve Türkiye’nin ise en büyük havlu üreticisi. 2018 yılına kadar 100 milyon dolarlık yatırımı hayata geçirecek holding, Aksaray, Merzifon ve Samsun’da beş ve dört yıldızlı üç otel ve AVM’nin inşasını tamamladı. Özdilek; İstanbul Levent’te otel, iş merkezi ve alışveriş merkezi yatınınım Eylül 2014’te hayata geçirdi. 37 bin metrekare arsa üzerine inşa edilen Özdilek Levent Projesi ile alışveriş konseptinde ilkler uygulamaya geçirildi. Wyndham Hotels & Resorts ile işbirliğiyle ise Özdilek Çenter bünyesinde bulunan Wyndham Grand İstanbul Levent Özdilek Holding’in ikinci oteli olarak hizmete açıldı. Özdilek tavla oynamayı seviyor ve 47 yıldır tutkuyla oynuyor. Doğa âşığı. Yeni yerler keşfetmeyi ve seyahat etmeyi seviyor.


Fortune


Geri Dön