23 / 11 / 2024
fuzul

İşte elektrik faturasını düşürmek için alınabilecek küçük tedbirler!

İşte elektrik faturasını düşürmek için alınabilecek küçük tedbirler!

Hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen elektronik aletler tahminimizden daha çok enerji harcıyor. Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, evde faturayı düşürmek için alınabilecek küçük tedbirleri ve değişiklikleri anlattı




Yeni yılda zam üstüne zam yapılan elektrik, su ve doğalgazdan nasıl tasarruf edeceğimiz Enerji Verimliliği Haftası sebebiyle tekrar gündeme geldi. İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu'na göre enerjide verimliliğin yolu önce kendi evlerimizden başlıyor. Küçük tedbirler ve değişikliklerle elektrik, su ve doğalgazdan tasarruf yapılabileceğini belirten Karaosmanoğlu, bu konuda ev hanımlarına büyük görev düştüğünü vurguladı ve evde enerji tasarrufunu nasıl yapabileceğimize yönelik pratik bilgiler verdi.


Evlerimizdeki teknolojik aletlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hayatımızın olmazsa olmazı haline gelen elektronik aletleri çalıştırmak için kullandığımız enerji ise sandığımız kadar sınırsız değil. Peki, bu aletleri doğru kullanmayı biliyor muyuz? İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, evimizde kullandığımız elektrikli aletleri enerji obezleri olarak nitelendirerek cihazları doğru kullanmak için “enerji diyeti” kavramından bahsediyor. Karaosmanoğlu, evdeki cihazları her gün kullanan kadınlara enerjiden tasarruf ettirerek bütçelerini koruyacak ipuçları veriyor.


Tasarrufun incelikleri


Elektronik bir cihaz alırken enerji verimliliği A, A+, A++, A+++ cihazları tercih edin. Bu cihazlar daha az enerji ile çok daha fazla iş yapar.

Buzdolabınızı güneş alan bir yere veya radyatör, fırın gibi ısı kaynaklarının yanına koymayın. Buzdolabı dışarıdan ısı aldıkça içini soğutması zorlaşır ve elektrik tüketimi artar.

Yemek pişirirken fırının kapağını gerektiğinden fazla açmayın. Kapağı her açışta fırın sıcaklığının 25-30 derece düştüğünü unutmayın. Ayrıca cam ve seramik kaplar tercih ederseniz fırın sıcaklığını 15 derece düşürebilirsiniz.

Çamaşırlarınızı yıkarken makineyi tam kapasite çalıştırdığınızdan emin olmalısınız. Çamaşırları bastırdığınızda tamburla arasında bir karış boşluk kalmalıdır. Az kirli çamaşırlarda ekonomik programı uygulamalısınız.

Bulaşıklarınızı makinede yıkayın. 60 derece sıcaklık yerine, 50 derecede yıkayarak da yüzde 10 daha az enerji tüketebilirsiniz.

Çamaşırlarınızı nemli olarak ütülerseniz ütünüz daha az enerji harcar. Ütü alırken buhar ayarı ve buhar kapasitesi yüksek olan bir model seçmeyi unutmayın. Ütünüzün kendi kendine kireç tabakasını temizleyebilmesi de önemli.

Elektrik süpürgesinde torbalı yerine su hazinelileri tercih edin. Süpürgeniz torbalıysa süpürmeden önce torbasını boşaltın ki çekim gücü düştüğü için enerjiyi boşa harcamasın.


Zaman/ Cafer Can


Geri Dön