23 / 11 / 2024

İşte Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'nın yeni işi!

İşte Taşyapı'nın sahibi Emrullah Turanlı'nın yeni işi!

Taşyapı’nın patronu Turanlı, “Türkiye’nin geleceği için sanayi gelişmeli” diyerek atık yağları toplayıp biyoyakıt üreten bir fabrika kurdu. Şimdi hedef, toplam yatırımı 500 milyon dolara taşımak




“Lüks rezidanslar, milyon dolarlık evler yapıp satıyorum. Çok da güzel, kârlı bir iş. Ama atık yağdan enerji üreten bu tesis yok mu, bana şu sıralar tüm heyecanı işte burası veriyor. Çevreye yaptığım katkı, ülkemin geleceğine yatırım...”


Bu sözler yılların inşaatçısı Taşyapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı emrullah turanlı’ya ait. Üstelik bu yatırım kararı, pek çok sanayicinin ‘çok daha kârlı’ diyerek inşaata kaydığı bir döneme denk geliyor.

“Bundan sonra bana sanayici diyebilirsiniz” diyen ve önümüzdeki dönemde üç alanda yeni yatırımlar hedefleyen Taşyapı’nın patronu Turanlı, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, hedeflerini Dilovası’ndaki enerji üretim fabrikasında anlattı. İnşaattan kopmayacaklarını ve 20 yıllık vadeli projeleri olduğunu söyleyen Turanlı’nın üç hedef sektörü ise geri dönüşümden enerji üretimi, turizm-inşaat ve havalimanı işletmeciliği.


110 milyon $ harcadı


Turanlı, “İnşaat sanayinin önüne geçerse bu olmaz. Sanayiciler de inşaatçı olmuş. İnşaatçılar da zaten inşaat yapıyor. Türkiye’nin geleceği için sanayinin gelişmesi lazım” diyor.

Bitkisel, daha doğrusu bildiğimiz yemekte kullanıldıktan sonra toplanan atık yağdan biyoyakıt üretimi konusunda 110 milyon dolarlık yatırımla açılan TBE dönüşüm fabrikasında soruları yanıtlayan Turanlı, lokanta, fast food zincirleri, otel ve evler ağırlıklı olmak üzere 30 bin işletme ile anlaşmaları yaptıklarını belirtti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) dışında Enerji, Tarım ve Çevre Bakanlıkları’nın bu tür çevreci projeleri desteklediğini ifade eden Turanlı, şöyle konuştu:

“Ancak denetim yeterli değil. Hem atık yağların bertaraf edilmesi yeterince denetlenmiyor hem de kayıtdışı çalışanlar üzerinde yeterince işlem yapılmıyor.”


‘Kaçak aldı başını gidiyor’


Avrupa ülkelerinde olduğu gibi dağıtım şirketlerinin yüzdesel oranlarla biyoyakıt kullanımına yönlenmesi adına çalışma yürütülmesi gerektiğini belirten Turanlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:


“Türkiye’de atık yağlardan elde edilen yakıt 10 numara yağ olarak Kaçak bir şekilde otobüslerde kullanılıyor. Hem sağlığa, hem de çevreye zararı var. Şu anda bizim üç katı fazlamız kaçak var. Bizim hedefimiz 30 bin ton atık yağ dönüştürmek. 90 bin ton kaçak var. Satıp gidiyor. 2013’ten beri toplama yapıyoruz. 30 bin ton toplama yaptık. Biz beşte ikisini topluyoruz. Beşte üçünü toplayanlar göstersin bir litresini. Artık kayıt içine alınması lazım.”


 


2 bin kişilik istihdam yolda


1 Ocak 2016’dan itibaren motorine binde 1 oranında bitkisel atık yağ katma zorunluluğu getirildiğine işaret eden Turanlı, bu oranın yıldan yıla kademeli olarak binde 2 ve binde 3’e çıkacağı bilgisini verdi. Şu anda biyoyakıt işinde 350 kişiyi istihdam ettiklerini söyleyen Turanlı, yeni yatırımlar sonrası hedefin 2 bin çalışan olduğunu bildirdi.


İnşaat, havalimanı işletmeciliği ve otel yatırımlarına devam edeceklerini söyleyen Turanlı, kömür ocakları satın aldıklarını ve bu alana yatırım yapacaklarını belirtti. Turanlı Afrika bölgesinde de önemli girişimlere hazırlandıklarını ifade etti.


 


‘Valilik izin versin, yatırımı katlarım’


25 bin toplama alanına sahip olduklarını ve sektörün tamamının 100 milyon dolar civarında bir ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Turanlı, “Bizim beş fabrika daha kurma hedefimiz var. Tekirdağ, Mersin ve İç Anadolu’da yatırım amaçlıyoruz. Yine aynı büyüklükte. Toplam yatırımımız 500 milyon doları bulacak diyebiliriz. Şu anda yüzde 16 zarar ediyoruz. Çünkü toplama maliyeti çok yüksek. Ama ben bu işin geleceği olduğuna inanıyorum. Ben inşaattan kazandığımı buralara yatıracağım” diye konuştu. Evsel atıklar konusunda açtıkları dönüşüm fabrikasının bir benzerini yine aynı bölgede endüstriyel atıklar için de yapacaklarını söyleyen Turanlı, valilikte bekleyen bu pakete start verilmesi durumunda 110 milyon dolarlık yeni yatırımın hemen başlayacağını anlattı.



Milliyet




Geri Dön