28 / 04 / 2024

İsteğe bağlı sigortalı nasıl olunur? 2023 yılı prim ödemesi kaç TL oldu?

İsteğe bağlı sigortalı nasıl olunur? 2023 yılı prim ödemesi kaç TL oldu?

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte, hesapların büyük bölümünde değişiklikler yaşandı. İsteğe bağlı sigorta primi de güncellendi. Peki isteğe bağlı sigorta aylık ödemesi kaç TL oldu? Kimler isteğe bağlı sigortalı olabilir? İşte detaylar…



Yeni asgari ücretin açıklanması sonrasında isteğe bağlı sigortanın prim ödemesine yönelik detaylar da şekillenmeye başladı.

İsteğe bağlı sigorta; isteyen vatandaşların prim ödeyerek, uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tâbi olmalarına imkan veren bir sigorta uygulaması. Bu sisteme dahil olan vatandaşlar, uzun vadede belli koşulları yerine getirmeleri halinde, hayatları boyunca kendileri; ölümleri halinde ise varsa hak sahibi aile bireyleri tüm sigorta yardımlarından sigortalılık yoluyla yararlanma hakkına sahip oluyor.

KİMLER İSTEĞE BAĞLI SİGORTA YAPTIRABİLİR?

İsteğe bağlı sigortadan yararlanma koşulları şu şekilde;

Türkiye’de ikamet edenler ile Türkiye’de ikamet ettiği sırada sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerdeki Türk vatandaşlarında aşağıda belirtilen şartlar aranır:

a) 5510 sayılı Kanuna tâbi zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmıyor olmak (Banka sandıkları dahil)

b) 4/a kapsamında sigortalı olarak çalışmakla beraber bir ay içinde 30 günden az çalışıyor olmak veya tam gün çalışmıyor olmak,

c) Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış kişiler,

d) 18 yaşını tamamlamış olmak,

e) İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma başvuru yapmak.

İsteğe bağlı sigortalı nasıl olunur? 2023 yılı prim ödemesi kaç TL oldu?

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ KAÇ TL OLDU?

Asgari ücretin 2023 yılı için yapılan zamla birlikte  8.506 TL olmasıyla,  asgari ücretle değişen ödemelerde de değişiklikler oldu.  Bunlar arasında isteğe bağlı sigortalılık primi de yer aldı.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön