27 / 04 / 2024

İstimlak bedeline itiraz!

İstimlak bedeline itiraz!

Sahip olduğunuz taşınmaz istimlak edilmek isteniyorsa, söz konusu taşınmazın bedelini devletten alma ya da belirlenen bedele itiraz etme hakkınız var. İstimlak bedeline itiraz için haberimizi okuyun...




Özel mülkiyet altındaki bir taşınmazın devlet mülkiyetine getirilmesine istimlak deniyor. Yani bir özel mülk devlet tarafından bedeli ödenerek kamusal bir mülk haline getirilebilir. İstimlakta önem arz eden husus, kamu yararının olmasıdır. Kamu yararının olduğu durumlarda devlet ya da kamu tüzel kişiler istimlak yoluna başvurabilir. Bu husustan da anlaşılacağı üzere, istimlakta kamu yararının olması gerekir. 


Taşınmazın bedeli 

İstimlak işleminde devlet ya da kamu tüzel kişilerin, istimlak ettikleri taşınmazın bedelini sahibine ödemeleri gerekir. Eğer böyle bir durumda istimlağı istenen gayrimenkule eşdeğerde takas yapılacak bir yer varsa, bedel ödemek yerine bu takas işlemi de gerçekleştirilebilir. 


İstimlak bedeline itiraz 

İstimlağı istenen taşınmaza biçilen bedelin az bulunması durumlarında ise bedele itiraz edilebilir. Ancak bu itirazın 30 gün içerisinde yapılması gerekir. Yani belirttiğimiz bu süre zarfında Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurma hakkı var. 




Geri Dön