09 / 05 / 2024

İstimlak nasıl kaldırılır?

İstimlak nasıl kaldırılır?

İmar planına göre gerekli görülen yerlerde gayrimenkullerin, sahiplerinden karşılığı ödenerek alınması işlemine istimlak deniyor. İstimlak tapu idaresine ibraz edilmediğinde silinebiliyor. Peki, istimlak nasıl kaldırılır?



İstimlak nasıl kaldırılır?

Özel kişilere ait taşınmaz malların devlet veya kamu tüzel kişilerince kamu yararı gereğince kanunla gösterilen esaslar çerçevesinde parası peşin ödenmek kaydıyla mülkiyetinin zorla alınması işlemi istimlak olarak karşımıza çıkıyor.  Kamulaştırma da aynı anlama geliyor. 


İstimlak kanunu gereğince, Devlet olarak genel manada ifade ettiğimiz kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek kanunla gösterilen esaslara riayet ederek özel mülkiyette bulunan taşınmazları zorla alınabiliyor. 


İstimlak bedelinin belirlenmesi.. 

İstimlak kararı alınan gayrimenkul için, öncelikle bir tespit komisyonu oluşturuluyor.  Üç kişiden az olmamak üzere oluşan bu komisyon, istimlakin bedelini hesaplıyor. 


Komisyon bunun için vergi kayıtlarını esas alınabileceği gibi, çevredeki emlak ofislerinden yerin değeriyle ilgili bilgi de alarak bir bedel tespit ediyor. Tespit edilen bedel uzlaşma komisyonuna gönderiliyor. 


Uzlaşma komisyonu gayrimenkul sahibini davet ediyor  ve tespit komisyonun belirlediği fiyat üzerinden pazarlık yapıyor.  Bu süre sonunda gayrimenkul sahibi ve uzlaşma kurulu anlaşırsa tapuda devir işlemi yapılıyor ve kişi kamulaşma bedelini nakden ve peşin olarak alabiliyor. Peki, istimlak nasıl kaldırılır?


İstimlak şerhinin kaldırılması.. 

İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10 uncu maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği sürece bu şerh tapu idaresince resen sicilden siliniyor. 


İstimlak nasıl hesaplanır



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön