29 / 04 / 2024

İstisna bedelini aşmayan taşınmaz malların amortismanı gider olarak düşülür mü?

İstisna bedelini aşmayan taşınmaz malların amortismanı gider olarak düşülür mü?

Birden fazla gayrimenkulü kiraya konu olan taşınmaz mal sahipleri kira gelir vergisini nasıl hesaplar? Kira gelir vergisinde istisna bedelini aşmayan taşınmaz malların amortismanı gider olarak düşülür mü?



İstisna bedelini aşmayan taşınmaz malların amortismanı gider olarak düşülür mü?

2013 yılında kiraya konu olan gayrimenkullerin sahipleri, 2014 yılı için belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde etmeleri halinde vergi mükellefi oluyor.


2014 yılı kira gelir vergisinde meskenler için istisna bedeli 3.200 TL; işyerleri için istisna bedeli ise 26.000 TL olarak belirlendi. Bu bedellerin altında gelir elde edenler vergi beyanında bulunmayacak; Buna karşın bu bedellerin üstünde gelir elde edenlerin beyanname vermeleri ve vergi ödemeleri şart.


İstisna bedelini aşan gayrimenkuller için gerçek gider yöntemi seçilerek vergiden bazı masraflar indirilebiliyor. Bu kapsamda hem mesken hem de işyeri kira geliri elde eden mal sahibi; istisna bedelini aşmayan malların masraflarını ödeyeceği vergiden düşebilir mi?


Gelir Vergisi Kanunu esaslarına göre, yapılacak indirimler kiraya konu olan ve istisna bedelini aşarak vergiye tabi tutulan gayrimenkullerin masrafları ile kısıtlı.


Örneğin istisna bedelini aşmayan bir gayrimenkulün amortisman bedelinin; bir diğer istisna bedelini aşan gayrimenkulün vergi bedelinden indirilmesi gibi bir uygulama bulunmuyor.


Kısaca kira geliri beyanname verme sınırının altında kalan mallar; beyanname dahil edilmiyo ve giderleri de vergiden düşülmüyor. Peki kira gelir vergisinden hangi giderler düşülür?


- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,


- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,


- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,


- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,


- Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)


İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır.

İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden 

yararlanamayacaktır.


- Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,


- Amortismanlar,


- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,


- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,


- Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)


Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.


- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.


Eksik kira beyanı cezası 2014!


Geri Dön