05 / 11 / 2024

İşyeri kira zammı nasıl yapılır?

İşyeri kira zammı nasıl yapılır?

Borçlar Kanunda yer alan esaslara göre kiracıya yapılacak zam dönemin Üretici Fiyat Endeksinden yüksek olamıyor. Peki işyeri kiraları bu uygulamaya dahil mi? İşyeri kira zammı nasıl yapılır?




İşyeri kira zammı nasıl yapılır?

Kiracının haklarının korunması açısından yenilenen kira dönemlerinde kira bedeline yapılacak zamma, Borçlar Kanunu ile sınırlama getiriliyor. Kanunda yer alan esaslara göre kiracıya yapılacak zam dönemin Üretici Fiyat Endeksinden yüksek olamıyor.


Ancak kanun kapsamında yapılan değişikliklere göre bu uygulama işyerleri için 2020 yılına kadar ertelendi. Ancak, meskenlerde üfe uygulamasına devam ediliyor. Kanun kapsamında yapılan değişiklikler aşağıda sıralanıyor:


Kanun No. 6353   

Kabul Tarihi: 4/7/2012

MADDE 53 – 31/3/2011 tarihli ve 6217 sayılı Yargı Hizmetlerinin Hızlandırılması Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“GEÇİCİ MADDE 2 – 

Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”


Yukarıdaki kanun değişikliğinde de görüldüğü üzere 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile işyeri kira zammı hesaplamalarında üfe oranları uygulaması ertelendi. İşyeri sahipleri kiracısına sözleşmeye bağlı kalmak şartıyla istediği oranda zam yapabiliyor.


Bu durum "Sözleşme serbestisi" olarak ifade ediliyor. İşyeri kira zammı hesaplamalarında; işyeri ve kiracısının aralarında yaptığı sözleşmeyi bağlayıcı oluyor.


Kiracı ile yapılan sözleşmede kira artış oranının tanımı belirtildiyse, sözleşmenin devam etmesi halinde, işyeri sahibi burada belirtilen oranda artış yapabiliyor. Burada belirtilen hesaplama dışında kiracısına zam yapamıyor.


Ancak sözleşmede böyle bir tanımlamaya yer verilmediyse, işyeri sahibi kiracısına istediği oranda yapabilirken; kiracının da bu zam oranını kabul etmesi gerekiyor.



Kira enflasyon oranları açıklandı mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön