28 / 08 / 2024

İTO'dan inşaat ve gayrimenkulde 2020 atağı!

İTO'dan inşaat ve gayrimenkulde 2020 atağı!

İTO da lokomotif sektörün diğer sektörleri de hareketlendirmesi için uluslararası etkinliklere katılmaya devam ediyor. İTO bu yıl da gayrimenkul sektörünü 4 ülkede 6 büyük fuara taşıyacak.



Gayrimenkul sektörünün önemli göstergelerinden biri de konut satış rakamları… Yabancılara taşınmaz satışı geçen yılı son 10 yılın zirvesinde kapadı. Türkiye coğrafi koşulları ve iklim şartları ile 2019’da da yabancı yatırımcıların gözdesi oldu. İTO Haber'den Müge Biber'in haberine göre; 2019 yılında yabancılar Türkiye’den 67 bin 322 mülk edindi. Bu satışların 25 bin 872’si İstanbul’dan yapıldı. İnşaat ve gayrimenkul sektörü başta çimento, demir-çelik ve makine, inşaat sektörleriyle bağlantılı olduğundan ihracatı da olumlu etkiliyor. İnşaat malzemeleri ihracatı, 2018 Kasım-2019 Kasım aralığında 214 milyar dolar oldu. İstanbul Ticaret Odası bu lokomotif sektörün gelişmesine katkı sağlamak için 4 ülkede 6 farklı fuara katılacak.

FRANSA’DA MIPIM

Gayrimenkul sektörü için dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM’in önemi büyük. Türkiye’nin ve İstanbul’un güvenilir yatırım yapılır niteliklerini ifade etmek, Türk ve uluslararası gayrimenkul yatırımcılarını buluşturmak amacı ile Fransa’nın Cannes şehrinde her yıl düzenlenen gayrimenkul sektörünün prestijli fuarı MIPIM’e İTO 2014 yılından bu yana katılıyor. 10-13 Mart 2020’de yapılacak fuara Türk katılımcılar İstanbul Ticaret Odası çatısı altında katılacak. İstanbul Çadırı ile Londra ve Paris çadırlarının arasında 685 metrekarede yer alarak, İstanbul’un sektördeki tercih edilir farklılığını uluslararası profesyonellere tekrar ifade edecek.

DUBAİ’DE CITYSCAPE

2012 yılında çıkan, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edinmesini sağlayan mütekabiliyet yasası ile Körfez ülkeleri vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alımı hızla artıyor. İTO bu yıl da Dubai’de 10-12 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Cityscape Global 2020 fuarına Türki Milli İştiraki ile katılıyor. Fuar 2019 yılında üç günde 25.000’den fazla ziyaretçi ve VIP ile 30.000’den fazla katılımcı çekmişti. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre İnşaat ve emlak sektörü BAE ekonomisi içinde petrol ve ticaretten sonra, üçüncü büyük sektör konumunda. BAE inşaat sektörünü, Dubai ve Abu Dhabi Emirlikleri belirlemekte olup; her iki Emirlik ülkenin büyümesinin de itici gücü oldu. 

AKILLI ŞEHİRLER

2019 yılı BAE müteahhitlik projelerinde en çok payı yüzde 78 ile konut, yüzde 13 ile enerji ve yüzde 9 ile altyapı sektörlerinin aldığı belirlendi. BAE hükümetinin, 2021 yılı itibariyle Dubai’nin dünyadaki en akıllı şehir planlamasına sahip olması amaçlanıyor. Buna göre yapılacak altyapı yatırımlarının piyasada canlılık katması planlanıyor.

ÇİN’DE LPS VE BAUMA

Müteahhitlik hizmetlerinde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye, bu ülkede inşaat ve gayrimenkul sektörüyle ilgili iki fuarda yer alacak. LPS BEIJING 2020 ve BAUMA CHINA fuarları iki sektör için de büyük önem taşıyor. Çin’in en büyük kenti ve ticaret merkezi Şanhay’da 24-27 Kasım tarihleri arasındaki etkinliğin Türkiye milli katılım organizasyonunu İTO gerçekleştirecek. Bunun yanı sıra İTO bu sene ilk defa LPS BEIJING 2020 fuarına da ilk kez Türkiye milli katılımı ile üyelerini taşıyacak. Fuar 19-21 Haziran’da düzenlenecek.

İSTANBUL DAMGASI

2019 yılında dünyanın en büyük 100 gayrimenkul kurumsal yatırım fonunun 40’ına ev sahipliği yapan MIPIM Fuarı’nda, 100’e yakın ülke ve şehir, gayrimenkulün tüm alanlarında en yeni projelerine başladı. MIPIM’e İstanbul Çadırı ile katılan İTO ve firmalar, ‘nitelikli yatırım çekme yarışında biz de varız’ mesajını yayınladı.

RUSYA’DA İKİ FUAR DAHA

Yaklaşık 200 iş kolunu etkilediği için ‘lokomotif sektör’ olarak da tanımlanan inşaat-gayrimenkul sektöründeki ivmeyi hızlandırma çalışmaları yeni etaplarla sürüyor. Rusya’nın inşaat malzemeleri ithalatında Türkiye ilk 5 ülke arasında bulunuyor. Bu bağlamda İstanbul Ticaret Odası, Rusya’da ticari ilişkilerini geliştiriyor. İTO organizasyonuyla 16-18 Eylül tarihleri arasında Moskova’daki Proestate 2020 Uluslararası Gayrimenkul ve Yatırım Forumu’na katılacak olan Türk gayrimenkul sektörü yine İTO Çatısı altında Moskova’da 26-29 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan BAUMA CTT RUSSIA 2020 fuarına katılacak. İnşaat sektörü temsilcileri fuara İTO ile gidecek.


Geri Dön