12 / 05 / 2024

İTÜ Teknokent'teki ek inşaat bürokrasiyi bekliyor

İTÜ Teknokent'teki ek inşaat bürokrasiyi bekliyor

25 bin metrekare alanda kurulu İTÜ Teknokent'e, 20 milyon liralık yatırımla, 50 bin metrekare daha eklenmek isteniyor



İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, 25 bin metrekare alanda kurulu İTÜ Teknokent'e, 20 milyon liralık yatırımla, 50 bin metrekare daha eklemek istediklerini belirterek, “Şu evrak eksik, bu evrak eksik, iki aydır bekliyoruz” dedi.

İTÜ-KOSGEB Danışma Kurulu toplantısında, İTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü'nün 20'inci yılı onuruna, ileri teknoloji projeleri tanıtıldı. Prof. Şahin, Türk patentinin yüzde 47'sini İTÜ Teknokent'in ürettiğini belirtti ve İTÜ Teknokent'e 50 bin metrekare inşaat alanı eklemek istediklerini dile getirdi. Şahin şöyle konuştu: “İnşaata başlayamadık. Kaynağı kendimiz sağlıyoruz, devlete yük yok. Türk Telekom, 5 milyon euro ayırmış ama bizim başvurumuz hâlâ çıkmadı. Paul Doany (Türk Telekom Genel Müdürü) gelecek, konuşacağız. Doany bana, ‘İstanbul'a ayıracağım Ar-Ge bütçesinin yarısını size vereceğim' dedi.”

Bize yok gecekonduya var
Deprem enstitüsünün de Maliye Bakanlığı'nda beklediğini ifade eden Şahin, “Üniversitede Nanoteknoloji Merkezi, Uzay ve Havacılık Merkezi açacağız. Öğrenci yurtlarımız var, elektrik alamıyoruz. Niye? ‘ruhsat yok' deniyor. 2004'de yasa çıkmış, ona göre elektrik verilmiyor ama gecekondulara veriliyor. Bilişim Vadisi projemiz var, Ankara'da bekletiliyor. Türkiye'de iş yapmak gerçekten çok zor” diye konuştu.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teknokent'i büyütmek isteyen İTÜ 'evrak eksik' diye bekletiliyor

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Şahin, 'İTÜ Teknokent'e kaynağını kendimizin sağladığı yeni 50 bin metrekare inşaat alanı eklemek istiyoruz ama 'şu evrak eksik, bu evrak eksik' diye iki aydır bekliyoruz' dedi

Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, İTÜ Teknokent'e yeni 50 bin metrekare inşaat alanı eklemek istediklerini belirterek, “Şu evrak eksik, bu evrak eksik diye iki aydır bekliyoruz” dedi. İTÜ-KOSGEB Danışma Kurulu toplantısında, İTÜ-KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi Müdürlüğü'nün 20. yılı onuruna, ileri teknoloji projeleri tanıtıldı.
Prof. Dr. Muhammed Şahin, Türkiye'de 38 teknokent bulunduğunu, bunların 20'sinin aktif olduğunu ifade eden Şahin, Türk patentinin yüzde 47'sini İTÜ Teknokent'in ürettiğinibelirtti. Şahin, Türkiye teknoloji üretiminin yarısını yapan İTÜ'nün dün kurulan bir üniversite ile aynı yasalarla yönetilmesini de eleştirdi.

İki aydır bekliyoruz
Bu kadar başarılı olmuş İTÜ Teknokent'e yeni 50 bin metrekare inşaat alanı eklemek istediklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:
“Şu evrak eksik, bu evrak eksik diye iki aydır bekliyoruz. İnşaata daha başlayamadık, hafriyatını yapıyoruz. Tamamıyla kaynağını kendimiz sağlıyoruz, devlete beş kuruş yük olmuyoruz. Türk Telekom 5 milyon avro ayırmış, buraya gelecek verecek, ama bizim başvurumuz henüz çıkmadı. Ayın 28'inde Paul Doany (Türk Telekom Genel Müdürü) gelecek, konuşacağız. Paul Doany bana, ‘İstanbul'a ayıracağım Ar-Ge bütçesinin yarısını size vereceğim' dedi.”

‘Gecekonduya var bize yok'
Deprem enstitüsünün de yine Maliye Bakanlığı'nda beklediğini ifade eden Şahin, “Üniversitede Nanoteknoloji Merkezi, Uzay ve Havacılık Merkezi açacağız. Öğrenci yurtlarımız var, elektrik alamıyoruz. Niye? ‘ruhsatı yok' deniyor. Türkiye'de ruhsatlı binası olan üniversite var mı bilmiyorum. 2004'de bir yasa çıkarılmış, ona göre elektrik verilmiyor, ama gecekondulara verilebiliyor” diye konuştu.
Muhammed Şahin, üniversitelerin bütçesinin de üretime bağlı tanımlanması gerektiğini, İTÜ'nün yıllık bütçesi 150 milyon dolar iken Harvard Üniversitesi'nin yıllık bütçesinin 3.5-4 milyar dolar olduğuna dikkati çekti.
İTÜ'de şu anda yürüyen 80-90 bin metrekare inşaat alanı olduğunu anlatan Şahin, “Teknokent'in mevcut 25 bin metrekare alanına ilave 50 bin metrekare yeni inşaat alanının bütçesi 20 milyon dolar artı KDV. Bunun için devletin hiçbir kaynağını kullanmıyoruz. Yüksek Başarılı Hesaplama Merkezi inşaatına başladık. 20 milyon liralık bunun bütçesini devletten aldık. Bilişim Vadisi projesi var Ankara'da bekletiliyor, bir karar verilemiyor. Türkiye'de iş yapmak gerçekten çok zor” diye konuştu.

2.4 milyar dolar kazandırdık
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkan Yardımcısı Tuna Şahin 1992-2009 yılları arasında 1190 projenin hayata geçirildiğini 660 yeni girişimciyi desteklediklerini, 15 bin 93 istihdam yaratıldığını ve 312 adet ürün için patent belgesi alınmasına destek verildiğini anlattı. Şahin KOSGEB tarafından Ar-Ge projeleri için KOBİ'lere verilen toplam 103.7 milyon lira destek ile ekonomiye 630 milyon doları ihracat olmak üzere 2.4 milyar dolar katma değer kazandırıldığını kaydetti.
Radikal


Geri Dön