İZKA, Bayraklı'da güneş enerjisi sistemi kuracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZKA, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda kurulacak güneş enerjisi sistemi için işbirliği yapacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda kurmayı planladığı güneş enerjisi sistemi (FGVS - şebekeye bağlı fotovoltaik güç sistemi) için geçtiğimiz Mart ayında İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) “Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı”na yaptığı başvuru kabul edildi. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nın tüm elektrik ihtiyacının yanısıra Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne ait yıllık ortalama tüketimin yaklaşık yüzde 40’ını karşılayacak olan sistem için iki kurum arasında protokol imzalandı. Protokole İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İZKA Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban imza koydu. Büyükşehir Belediyesi, kurulacak güneş enerjisi sistemi için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacak. Sistemin yaklaşık 1 yıl içinde hizmete alınması planlanıyor.
FGVS - şebekeye bağlı fotovoltaik güç sistemi, mali destek programına yapılan kar amacı güden 35, kar amacı gütmeyen 24 olmak üzere toplam 59 başvuru arasında yerini almıştı. Uzman bağımsız değerlendiriciler ve değerlendirme komitesi üyeleri tarafından yapılan incelemeler sonucunda İZKA; kar amacı güden 7, kar amacı gütmeyen 6 olmak üzere 13 projeyi toplam 15 milyon TL ile desteklemeye layık buldu. İZKA, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kar amacı gütmeyen projeler arasında yer alan güneş enerjisi sistemi için gerçekleştireceği yatırımın yüzde 75’ini karşılayacak, geri kalan yüzde 25’lik kısım ise belediyenin öz kaynaklarından karşılanacak.
Kamusal tasarruf ve karbon salımı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Ekrem Akurgal Yaşam Parkı içindeki spor salonu ve otopark alanına çatı uygulaması ile şebekeye bağlı 186 kWp’lik sistem kurarak, güneşten yılda yaklaşık 275 bin kWh elektrik enerjisi elde edecek. Sistem sayesinde Yaşam Parkı’nın yıllık ortalama 90 bin kWh enerji ihtiyacı ile Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’ne ait yıllık ortalama 482 bin 888 kWh tüketimin yaklaşık yüzde 40’ı karşılanacak. Ayrıca sisteme eklenecek elektrikli binek araç ve engelli araç şarj istasyonu ile ücretsiz hizmet verilecek.
Söz konusu projeyle güneş enerjisi potansiyeli yüksek olan İzmir’de güneş panelleriyle elektrik üretilerek sürdürülebilir enerji kullanımını sağlamanın yanı sıra, doğal hayatın korunması ve kamu kaynaklarının etkin kullanımıyla kamusal tasarruf da hedefleniyor. Yerel kaynakların kullanılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğe ve dışa bağımlılığın azaltılmasına katkıda bulunacak proje, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından taahhüt edilen 2020 yılına kadar kentteki karbondioksit salımını yüzde 20 azaltma hedefine de katkı sağlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi