28 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir'e metro soruşturması!

İzmir Büyükşehir'e metro soruşturması!

İzmir Metrosu’nun Üçyol-Üçkuyular bölümünün inşaatında meydana gelen hatalar nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile birlikte 7 kişi hakkında soruşturma izni kararı verildi. Karar, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından imzalandı.




İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 7 yılda ancak bitirilebilen ve yangın algılama, söndürme ve kaçak akım toplama sistemi olmadan hizmete sokulan  İzmir  Metrosu'nun Üçyol-Üçkuyular bölümüyle ilgili iddiaları araştırması için İçişleri Bakanlığı'nın İzmir'e gönderdiği mülkiye başmüfettişleri rapor hazırladı. Raporda metro inşaatı sırasında 2011 yılında invertin çöktüğü ve diğer kısımlarda çatlamalar olduğu, bu durumun proje ve tasarım hatasından kaynaklandığı, bu hata nedeniyle yaklaşık 11 milyon 303 bin 500 lira ek harcama yapıldığından kamu zararı oluştuğu belirtildi.


Bu nedenle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Raif Canbek ile birlikte toplam 7 kişi hakkında soruşturma izni verilmesine karar verildi. Karar, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından imzalandı.


Tasarım hatası


İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri, İzmir Hafif Raylı Sistem 2. Aşama Tünel İşleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları'nın ikmal inşaatları ile ilgili yapılan bir şikayet üzerine incelemede bulundu. Müfettişler, inşaat sırasında yanlış yönlendirilen tahliye sisteminin hatası ve yüksek su basıncının sebep olduğu zorlamalardan dolayı 2011 yılında invertin çöktüğü, diğer kısımlarda çatlamalar olduğu, bu durumun ise proje tasarım hatasından kaynaklandığı iddiasını araştırdı. Ayrıca, bu hata nedeniyle harcanan 11 milyon 303 bin TL'lik fazla paranın kamu zararına neden olduğu belirtildi.


Ön inceleme yapıldı


Müfettişler konuyla ilgili, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, o dönem görev yapan Genel Sekreter Yardımcısı, şu andaki ESHOT Genel Müdürü Raif Canbek, Banliyö ve Raylı Sistemler Daire Başkanı Fatma Işık Çelikoğlu, Raylı Sistemler Şube Müdürü Hasan Poyraz, Kontrol Şefi Nevin Genç, Jeoloji Mühendisi, Emre Güler, Harita Mühendisi Osman Balıkay, İnşaat Mühendisi Serdar Gürsan, İnşaat Mühendisi Bilgün Ekşi, Makine Mühendisi Ülker Aksoylu, Elektrik- Elektronik Mühendisi Fırat Sümerkan ve Elektronik Haberleşme Teknikeri Barış Muslu hakkında ön inceleme yaptı.


Müfettişlerin 2011 yılı ve sonrasını kapsayan tarih için yaptığı incelemede, kamu zararı olarak belirlenen 11 milyon 303 bin TL'lik rakamın işi yapan STFA Mühendislik A.Ş-Semaly Ortak Girişimi'nden tahsil edilmesi gerektiği vurgulandı. Belediyenin bu konuyla ilgili bir çalışma yapmadığının, firmanın teknik sorumluluğunun yükümlülüğünün de idare tarafından kontrol edilmediğinin de altı çizildi.


Soruşturma izni verildi


Bunun ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Raif Canbek, Hasan Poyraz, Nevin Genç, Emre Güler, Serdar Gürsan ve Bilgün Ekşi hakkında soruşturma izni verildi.



Yeni Asır




Geri Dön