22 / 11 / 2024
fuzul

İzmir Körfezi 100 yıl sonra yok mu olacak?

İzmir Körfezi 100 yıl sonra yok mu olacak?

Bütçe görüşmelerinde “Önlem alınmazsa 100 yıla kadar Körfez yok olacak” uyarısı yapan Kocaoğlu, “Büyük Körfez Projesi tamamlanmazsa körfeze büyük yük gemileri, 6 bin kişilik kruvaziyer gemileri giremeyecek” dedi





İZSU bütçesinin görüşüldüğü Meclis toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TCDD ile birlikte gerçekleştirecekleri  İzmir  Körfezi'nin tarama projesiyle ilgili açıklamalar yaptı. ÇED onayı bekleyen tarama projesini "İzmir'in kurtuluş projesi" olarak tanımlayan Kocaoğlu, "Körfez alüvyonlarla doluyor. Degaj Burnu ile Yeni Kale Burnu birleşiyor. Böyle giderse Efes gibi olacak. Bir değerlendirmeye göre, 100 sene sonra körfez yok! Eğer bu projeyi tamamlayamazsak, körfeze büyük yük gemileri, 6 bin kişilik kruvaziyer gemileri de giremeyecek" dedi.


Kurtuluş projesi

Büyük Körfez projesi için Kocaoğlu, "Bu Devlet Demiryolları ile ortak yapılan bir proje. Bu, İzmir'in kurtuluş projesidir. Neden? Efes gibi olmaktan kurtuluş projesidir" dedi. Körfezle ilgili tehlikeye karşı dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a bir rapor sunduklarını kaydeden Kocaoğlu, "Körfezin kurtuluş projesi için ÇED sürecinin ihalesine çıktık. Ücretini yarı yarıya beraber ödüyoruz. Onlar limanı derinleştirecek, liman giriş sahasını büyütecek yeni makineler alet edavatlar getirecek, limanın kapasitesini 3 misli büyütecek, para kazanacak. Bunu yaptığımız zaman İzmir'de körfezde canlılık artacak. Körfez tekrar 70 sene önceki hayatına dönecek. Bu körfezde herkes evinden çıkıp yüzebilecek" diye konuştu.


Ocak'ta su zammı yok

İZSU'nun 2015 yılı bütçesi 1 milyar 604 bin 914 lira olarak belirlenirken, içme suyuna 2015 yılı için Ocak ayı itibariyle zam öngörülmedi.

METİN BURMALI


En pahalı suya adaptasyon savunması

Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan ise, ülkenin en pahalı suyunu İzmirlilerin içtiğini belirterek, İZSU hizmetleriyle ilgili eleştirilerde bulundu. Doğan'ın İZSU'nun Büyükşehir'e yeni bağlanan ilçelerdeki hizmetlerinin aksamasıyla ilgili eleştirilerini cevaplayan Aziz Kocaoğlu ise, itiraf gibi bir açıklama yaptı. Yeni bağlanan ilçelerle ilgili adaptasyon sorunu yaşadıklarını ifade eden Kocaoğlu, 9 ilçenin merkezinde bir şantiye ve yönetim birimi kurarak İZSU ve itfaiye gibi birimleri buralarda konumlandıracaklarını açıkladı.

Bilal Doğan, 2014 yılında köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerlerde İZSU faturalarında atık su ve çevre temizlik vergisi alınmasına rağmen, alt yapısı olmayan köylerdeki foseptiklerin temizliği için İZSU denetimli vidanjör kiralanmasını da eleştirdi. Özellikle ilçelerdeki su patlaklarına geç müdahale edildiğini ifade eden Doğan, su sayaçlarının geç okunmasından dolayı da vatandaşların fazla para ödediğini söyledi. Doğan, Melez Deltası'nın İzmir'i rahatsız eden kokusunun ne zaman biteceğini de sordu. İstanbul'da 6.44, Ankara'da 18, İzmir'de ise sadece 5.13 metre kare kişi başına yeşil alan olduğunu ifade eden Doğan, su faturalarının pahalı olması nedeniyle belediyenin park ve bahçelerde yeterli sulama yapamadığını savundu. Su kayıp kaçak oranlarının Bursa'da yüzde 21'ken, İzmir'de yüzde 32 gibi bir seviyede olduğuna değinen Doğan, İzmirlileri kademeli su sistemi kullanmaya mecbur eden İZSU'nun 2015 yılı bütçe tasarısına 'hayır' oyu kullanacaklarını söyledi. 




Yeni Asır


Geri Dön