01 / 05 / 2024

İzmir metrosunun zemin sorunlarıyla ilgili raporlar vatandaşı tedirgin etti!

İzmir metrosunun zemin sorunlarıyla ilgili raporlar vatandaşı tedirgin etti!

Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı 'nın önümüzdeki günlerde açılacak Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarının bulunduğu bölümde yaşanan zemin sorunlarıyla ilgili ortaya çıkan rapor ve görüntüler İzmirliler'i kaygılandırdı.




Üçyol-Üçkuyular Metro Hattı'nın önümüzdeki günlerde açılacak Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarının bulunduğu bölümde yaşanan zemin sorunlarıyla ilgili ortaya çıkan rapor ve görüntüler İzmirliler'i kaygılandırdı. Büyükşehir Belediyesi, tünelin bu bölümde test seferlerine başladığını açıklarken Yeni Asır'a konuşan vatandaşlar, "Ne çocuğumu bindiririm ne kendimi. Yürüyerek giderim yine de metroya binmem" diyerek yaşadıkları tedirginliği ifade etti.


Ölümcül tehlikeler

Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nce hazırlanan ve belediye tarafından kamuoyundan saklanan rapor, tünelin yeni açılacak bölümünde İzmirlileri bekleyen ölümcül tehlikeleri gözler önüne serdi. Her bir satırı tüyleri diken diken eden rapor, tünellerin yapımına olanak tanıyan hesaplamaların hatalı yapıldığını, proje çizilirken su basıncı ve depremselliğin gözardı edildiğini ortaya koydu. Bunun sonucu olarak da önce 3 Mayıs 2011'de, ardından da 18 Temmuz 2012'de, art arda iki kez metro tünelinde yırtılma meydana geldi. 


Yanlış hesaplama

Tünelin Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları arasındaki bölümünde, rayların döşeneceği taban kısmı, su basıncı hesaplanmadan yapıldığı için alttan gelen baskıya dayanamadı ve kırıldı. Tüneli adeta dereye döndüren su kitlesi, pompalarla tünel dışına güçlükle atılabildi. Yaşananlar kamuoyundan gizlenirken metronun açılışının bu güne kadar defalarca ertelenmesinin altında yatan gerçek böylece gün ışığına çıkmış oldu.  İzmir  Metrosu'nda tünelin yırtılması, yangın sisteminin bulunmamasının yanı sıra Göztepe istasyonunda olması gereken ikinci yangın çıkış yerinin yanlış projelendirildiği için 3.5 milyon liralık kamu zararı oluştuğu da ortaya çıktı.


Vatandaşlar ne söyledi?

Murat Meriç: 

Kesinlikle metroyu kullanmayacağım. Basında çıkan haberleri okuyunca tüylerim ürperdi. ODTÜ tarafından hazırlanan rapora rağmen nasıl seferlere başlayacaklar buna çok şaşırıyorum. Bu bölgede metro yerine otobüs ya da dolmuş kullanırım.

Birgül Atsuzalde: 

Metroya kesinlikle binmeyeceğim. Poligon semtindeki inşaat uzun yıllardır sürüyor. Demek ki yaşanan büyük sıkıntılar varmış. Bu nedenle bir türlü bitirilememiş. 

Gökçe Atsuzalde: 

Açılacak bu bölüme binmek istemiyorum. Basında çıkan haberler tehlikenin boyutlarını gözler önüne serdi. Herkes bunu düşünerek metroya binip binmeyeceğine karar versin. 

Crystal Dungan:

Açılacak yeni metro duraklarını çıkan haberlerden sonra kullanmayacağım. Göztepe durağında inip yoluma otobüs ile devam ederim. Metronun açılmasını dört gözle bekliyordum ama artık korkuyorum.

Murat Süpürgeci:

Çoluğumuz çocuğumuz var. Böyle bir tehlike varken eşimle çocuğumla nasıl metroya bineyim. Canımı sokakta bulmadım. İnşallah büyük bir faciaya yaşanmaz.

Enver Yüksel:

Metro inşaatında görev yapan mühendisle konuştum. Mühendis, 'yeni açılacak iki durağı değil, Üçyol'a kadar olan metroyu kullanmam' dedi. Ben neden kullanayım" dedi.



Yeni Asır




Geri Dön