09 / 11 / 2024

İzmir Narlıdere kentsel dönüşümle modernleşecek!

İzmir Narlıdere kentsel dönüşümle modernleşecek!

İzmir'in Narlıdere Belediye Başkanı CHP'li Abdül Batur, “Kentsel dönüşüm ile hem ilçeyi modern ve gecekondusuz bir görünüme kavuşturacağız hem de vatandaşlarımızın sosyal hayatını değiştireceğiz” diyor




İzmir'in Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere'deki kentsel dönüşüme ilişkin soruları yanıtladı...


1999 yılında seçildiğiniz başkanlığı rekor oylarla sürdürdünüz. Bunu neye bağlıyorsunuz? 

Belediye başkanı olduğumda Narlıdere’de neler yapacağımızı, ilçenin neye ihtiyacığını olduğunu, eksikliklerini iyi tespit ettiğimiz kanısındayım. İnsan odaklı projelerimizi doğru yöntemlerle, halka dokunarak hayata geçiriyoruz. Narlıderelilerle bütünleştik. İyi ve kötü günlerinde; her noktada yanlarındayız. Ayrıca kentsel dönüşüm ve Narlıdere’ye değer katan projelerle bunu başardığımızı düşünüyorum. Hizmetlerimiz halktan karşılık buldu. 1999’da yüzde 38 ile seçilmiştim. Sonra ortalamaya baktığımızda son üç seçimin yüzde 65 olduğunu görüyoruz. Neticede bu sadece benim değil ekibimin de başarısı. Sivil toplum kuruluşları, meclis üyeleri, muhtarlar hep birlikte el ele vererek çalışıyoruz.


Hayalinizdeki Narlıdere’yi yarattınız mı?

Hayalimizin yüzde 80’i hayata geçmiş durumda. Koltuğa ilk oturduğumuzda kültür-sanat merkezleri, spor ve sosyal tesisleri, parkları olmayan veya eksik olan bir Narlıdere vardı. Kenti kent yapan en önemli unsurlardan biri sosyal ve kültürel hayattır. Öncelikle kültür merkezimizi bitirdik. İzmir’in ilk kapalı pazaryerini yaptık 2001’de. “Kentler meydanlarla yaşar” dedik ve Ahmet Piriştina Demokrasi Meydanı’nı yarattık. En önemlisi de üç eski mahallede kentsel dönüşüme (eski dokuyu yenileme) başladık 2000 yılında. O zaman kentsel dönüşümün k’si yoktu. Bu, ilçenin çehresini değiştirdi. Hoyrat ve kenti katleden yapılaşma tarzından uzak durduk; daha küçük emsalli, blok yapılaşma. O parsel içinde otopark, yeşil alan problemini de çözdük. Bu anlayışta direndiğimiz için Narlıdere bugün çekim merkezi. Çeşme’den sonra en yüksek rayiçlerin olduğu bir ilçe. Binaların yanısıra orada yaşayanların da sosyal hayatını değiştirdik.


“UZLAŞI VE ŞEFFAFLIK ÖNCELİĞİMİZ OLDU” 

Kentsel dönüşümde bugün geldiğiniz noktayı anlatır mısınız?

İlk kazma 2017’de vurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetkilerimizi aldık. 2. İnönü, Atatürk, Narlı ve Çatalkaya mahallelerini kapsayan 43 hektarlık alanda; jeolojik etütler tamamlandı, hak sahipleri, bu alan içindeki bütün binaların vasıfları tek tek tespit edildi. İmar planı çalışmaları bitmek üzere. Tahmin ediyorum Temmuz’un 15’ine kadar elimizde olacak. Bunları askıya çıkaracağız. Burada en önemli şey, uzlaşı ve şeffaflık. Mahalle temsilcileri var, onları sürekli bilgilendiriyoruz. Vatandaşlar kooperatifler kuruyor. Çünkü onlar olmazsa bu iş olmaz. Sadece belediyenin vereceği bir karar değil bu. İlk belediye başkanı olduğumda ‘kentsel dönüşüm’ dediğim zaman insanlar korkuyordu. Ama neticede başardık. Askıdan sonra da yılbaşına doğru sözleşmelere başlamayı hedefliyoruz. Hangi mahalle daha çabuk imzalayıp sözleşmeyi bitirirse oradan başlayacağız.


Bu dönem için en önemli projeniz nedir? 

2014-2019 dönemi için en önemli projemiz kentsel dönüşüm. Dönüşüme en azından bütün mahallelerde başlamış olacağız. Narlıdere, Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümünde; 2023’e gecekondusu ve kaçak yapılaşması olmayan bir kent olacak. Bu tarz binaların yapılamayacağı bir ilçe haline gelecek. Ayrıca şunu vurgulamak istiyorum; konu sadece bina değil. Kentsel dönüşümde en önem verdiğimiz nokta şu; herkes kendi yerinde oturmaya devam edecek. Komşusu değişmeyecek, binası değişecek. Daha sağlam, sosyal tesisi olan alanlarda yaşayacak. Kentsel dönüşüm alanlarında şu an bir metrekare yeşil alan yok. Çocukların oynayacağı alan yok. Orada yaşayan insanların sosyal hayatı da değişecek. İnsana yakışır bir şekilde yaşayacaklar.


KADINA ŞİDDETE KARŞI ÖRNEK UYGULAMA 


Hizmet felsefenizin temelini ne oluşturuyor? 

Vatandaşın bize kolay ulaşması birinci önceliğimiz. Belediyeye gelen vatandaşlarımızın güler yüzle karşılanmasını sağlamak bizim için çok önemli. Çünkü belediye, vatandaşın bize emanet ettiği bir kurum. Bizim de onlara saygı ve sevgiyle davranmamız gerekiyor. Makamıma kim gelirse bekler, görür, görüşür. En azından işi olmasa bile güleryüzle ayrılır. Kapıya kadar uğurlanır. Belediyecilikte istenen bu aslında. Vatandaş bizden her şeyi bekliyor; park, yol vs. Ancak bu da çok önemli. Onlara ekibimle beraber güleryüzlü belediyeciliği göstermeye gayret ediyoruz.


Sosyal belediyecilik noktasında neler yapıyorsunuz? 

Kadınlar, çocuklar, gençler ve engelliler bizim için çok önemli. Kadın danışma merkezi kurulmasıyla ilgili kanun çıkmadan önce biz 2003’te bunu hayata geçirmiştik. Burası kadınlarınımızın sağlık, hukuk, psikolojik, fiziksel her türlü problemiyle ilgilenen bir merkez. İçinde atölyeler var. Özellikle gecekondu bölgelerinde sağlık taramaları yapıyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve diğer sağlık kurumlarıyla işbirliği içindeyiz. Yine DEÜ ile meme sağlığı konusunda bütün kadınlarımızı tarama konusunda protokol imzalayacağız. Vatandaşlarımızın hastaneye götürülüp getirilmesi, takibinin yapılması konusunda da bu merkezimiz hizmet veriyor. En önemlisi de hukuksal boyutta çok büyük emek veriyoruz. Belediye çalışanlarından eşine karşı herhangi bir şiddet uygulayanın yevmiyesi kesilir, gerekirse işten atılır. Sözleşmeye bu maddeleri koyduk. 2004 yılında gençlere ve çocuklara yönelik dershaneyi açan ilk belediyeyiz. Şu ana kadar 12 bin öğrenci buradan destek aldı. Sınavlara ücretsiz hazırlık kursları devam ediyor. Sporla ilgili de tüm branşlarda kurslarımız var.

“YAPILAŞMANIN ÖNÜNE SİT PLANIYLA GEÇTİK” 

Denizle bağı güçlendirme çalışmaları da sürüyor...

Sahilevleri, 25 senedir el değilmeyen bir yerdi. Şimdi Büyükşehir Belediyesi sayesinde kentlinin nefes alacağı bir yer yaratılıyor. Bu da çok önemli bir çalışma.

Bilmeyenler için Narlıdere’yi nasıl anlatırsınız?

Yaşamanın en güzel olduğu ilçelerden biri. Ulaşım avantajı var, her yere yakın. Arkası orman, önü körfez. En önemlisi koruma bilinciyle yapılandırdığımız, otobanın oradaki alan. Burası üçüncü derece doğal sit. Öyle bir plan yapılmasaydı burası blok yapılaşma baskısı altında olacaktı. Buranın değerlenmesindeki en önemli şey, narenciye bahçeleri. Güleryüzlü ve sosyal demokrat insanların birarada olduğu yer Narlıdere.


SEÇiM VAATLERi GERÇEK OLUYOR

Bu yıl neler yapılacak Narlıdere’de?

Bir ay sonra çok önemli bir projemiz bitiyor; Yaşar Kemal Kültür Vadisi. Daha önce kentsel dönüşüm yaptığımız bölgede sosyal tesise ihtiyaç vardı. Restoranları, kafeleri, alışveriş merkezi, amfi tiyatrosu, çocuk oyun ve spor alanları olan rekreasyon alanını  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ay sonunda açacağız. Yukarıköy ihalesini yapacağız. Burası Narlıdere’nin en eski mahallesi. İçinde cemevi, tarihi müze, sosyal tesis olacak. 152 tarihi bina tek tek restore edilecek. Narlıdere küçük bir Şirince kazanmış olacak. Yılbaşında da Demokrasi Meydanı için kazmayı vuracağız. Altına iki katlı otopark yapacağız. Alışveriş merkezi yeraltına inecek. Seçim vaatlerimizi birer birer hayata geçirmeyi sürdürüyoruz.


ENGELLİLER VE AİLELERİ HAYATA BAĞLANDI

Engellilere de ayrı bir önem veriyorsunuz....

En önemli çalışmanız hangisi derseniz; engellilere yönelik yaptıklarımızı anlatırım. Engelliler Merkezi kurduk. 2004 yılında Narlıdere’nin engelli haritasını çıkardık, zihinsel engelli çocukların daha fazla olduğunu tespit ettik. Çocuklarımızı evlerinden alıp merkeze getiriyoruz. Burada öğretmenlerimiz, fizyoterapistlerimiz, hukuksal boyutta yardımcı olacak arkadaşlarımız var. Bu çalışmayı yaparken şunu tespit ettik; engelli ailelerin hiçbir sosyal yaşantısı yok. Biz de Nar Taneleri Akşam Bakım Merkezi’ni kurduk, İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle. Limanreis Mahallesi’nde belediyeye bağışlanan 7-8 odalı bir villayı akşam bakım merkezi haline getirdik. Aileler, çocuklarını akşam 19.00’da bize bırakıyor, 23.00-23.30 gibi alıyor. 3-4 saat çocuklarına bakıyoruz. Onlar da kendilerine zaman ayırıp hayata bağlanıyor. Sadece engelli çocukları değil ailelerini de düşünen bir proje. Sosyal Proje Dalı’nda da ödüle layık görüldü.


Bir de Engellilere İstihdam Projesi var...

Amaç, İzmir’de ikamet eden engelli bireylerin istihdamını sağlamak. 2010’dan beri devam eden projede öncelikle İŞKUR İzmir İl Müdürlüğü’ne kayıtlı engellilerle mülakatlar yapıldı. Eğitimler verildi ve engelli istihdam etmek isteyen işverenlerle buluşturuldu. 251 engelli arkadaşımızı işe yerleştirdik. Projemiz başarılı bulunduğu için İŞKUR tarafından uzatıldı. Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Manisa’da da uygulayacağız. Bu da bizim için haklı bir gurur kaynağı oldu.



Posta


Geri Dön