23 / 11 / 2024
fuzul

İzmir OSB'lerine 1.35 milyar TL’lik yatırım yapılıyor!

İzmir OSB'lerine 1.35 milyar TL’lik yatırım yapılıyor!

İzmir’deki toplam 13 organize sanayi bölgesinden 11’inde 186 fabrikanın inşaatı sürüyor. Toplamda 1.35 milyar TL’yi bulacak bu yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlanacak.




Son yıllarda demir, kara ve hava yolu taşımacılığını geliştirmeye yönelik projelerle lojistik üstünlüğü artan İzmir, sahip olduğu OSB'lerde yoğun fabrika yatırımlarına sahne oluyor. Kentteki toplam 13 OSB'nin 11'inde 186 yeni fabrika kuruluyor. Büyük çoğunluğu bu yıl, çok az bir kısmı ise 2017'nin ortalarında tamamlanacak bu tesisler üretime başladığında toplamda 9 bin 800 kişiye istihdam sağlayacak. Yaklaşık yatırım maliyeti 1.35 milyar TL olarak hesaplanan bu yatırımların, proje bazlı yeni teşvik sistemiyle daha da artması bekleniyor.


Kentte, yatırım tutarı bakımından toplamda 300 milyon TL ile en büyük yatırım Ödemiş OSB'de sürüyor. İstihdam açısından değerlendirildiğinde ise en büyük yatırım Aliağa OSB'de yapılırken, kurulacak fabrika sayısı göz önüne alındığında ise Kemalpaşa OSB (KOSBİ) 67 şirketle ilk sırada.


Ödemiş OSB'de tüm parseller satıldı


Ödemiş OSB'yi yatırım için ağırlıklı olarak Kiraz, Torbalı gibi bölge firmaların tercih ettiğini söyleyen Ödemiş OSB Başkanı Mahmut Badem, "20 yıla aşkın süredir ineklerin otlatıldığı Ödemiş OSB'de şu an tüm parseller satılmış durumda. Ödemiş OSB sadece Ödemiş'e değil, Kiraz'a, Beydağ 'a çevredeki eski beldelerimiz olan Kaymakçı, Çaylı Mahallelerimize de hayat verecek" dedi. Toplam 5 bin çalışanı ve 300 milyon dolarlık yıllık ihracatı bulunan Buca OSB'de (BEGOS) arsa sıkıntısı yaşandığını aktaran BEGOS Müteşebbis Heyet Başkanı Nedim Örün, "24 dönümlük genişleme alanımız için de başvurularımızı tamamladık. Her biri 3 bin metrekareden oluşan 8 parsel için günde en az 3 yatırımcı ile görüşüyoruz. Bölgemizin üst kısmında bulunan 120 dönümlük rezerv alan için de başvurularımızı hazırladık. Genişleme alanına yapılacak fabrika inşaatlarıyla birlikte yaklaşık 400 istihdamlık 25 milyon liralık bir yatırım gelecek" dedi.


Menemen Plastik İhtisas OSB'de 9 tesisin inşaatı başladı


Türkiye'nin tek Plastik İhtisas Organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıyan Menemen Plastik İhtisas OSB'de hem fabrika inşaatları hem de altyapı yatırımları hız kesmeden devam ediyor. OSB Başkanı Salih Esen, 2015'ten itibaren başlayan tesis inşaatlarında büyük yol kat edildiğini belirtti. Esen, "Bölgede inşaatları süren tesislerin yanı sıra 9 yatırımcı daha bu yıl inşaata başlayacak" dedi.


Bergama OSB'ye Danimarkalı yatırımcı geldi


Bergama OSB'de Danimarkalı LM Wind Power Blades firması 40 milyon euro (135 milyon TL) değerinde yatırım kararı aldı. Fabrikanın açılmasıyla 550 kişiye iş imkanı sağlanacak. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, "Söz konusu yatırım tamamlandığında Bergama OSB, sadece bölgenin değil, ülkemizin yenilenebilir enerji üretim üssü olacak. Burada üretilecek rüzgâr türbinleri dünyanın en geniş kanatları olacak ve yatırım 40 milyon euroyu bulacak" dedi. Konumuyla kimya ve demir-çelik sektörünün yanı sıra, karma sanayiye de hitap ettiklerini belirten Aliağa OSB Başkanı Haluk Tezcan da, "Aliağa'ya kurulmakta olan 32 yeni fabrika var. Bunlar bölge için ciddi yatırımlar. Aliağa OSB, lokasyon avantajıyla sektörleri kucaklıyor. Yatırımların, İzmir'e 5 bin 200 kişilik bir istihdam sağlayacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu. Bölgeye yapılacak yatırımların büyüklüğünün 250 milyon lirayı geçmesi öngörülüyor.


Kemalpaşa OSB'de 50 yatırımcı sırada


Kemalpaşa OSB'de 2016 yılı içinde parselasyonların bitmesi halinde ciddi yatırımlar olacağını dile getiren Bölge Başkanı Hüseyin Porsuk, "2016'da parselasyonlar bittiğinde ciddi yatırım akışı yaşanacak. En az 50 yatırımcımız sırada, bunların her biri de en az 2 milyon yatırım yaptığında 100 milyon değerinde yatırım bekliyoruz. Yapımı süren 17 firmayı da eklediğinizde 150 milyon liralık bir değere ulaşacak "şeklinde konuştu.


Pancar OSB'de fabrika sayısı 2 katına çıkacak


Pancar OSB'de 54 olan fabrika sayısı 2017'de 100'e ulaşacak. Pancar OSB Müdürü Mustafa Altınok, "2017 yılına sonuna kadar 46 firma bölgemizde hayata geçerek 100'e ulaşacağız" ifadelerini kullandı.


Kınık OSB'de firma sayısı 12'ye çıkıyor


Kınık OSB'de ise 6 milyon liralık bir yatırımla tek bir tesis kurulacak. Fakat bu yıl temeli atılıp önümüzdeki yıllarda faaliyete geçmesi planlanan 11 firmayla birlikte bu sayı 12'ye çıkacak. Fabrikaların toplam yatırım miktarı ise 200 milyonu bulacak. Söz konusu 12 fabrikada 700 kişinin istihdam edilmesi beklenirken bu sayıyla birlikte çalışan sayısı 1500'e ulaşacak.


Saygılı Rulman'dan BAYOSB'ye yatırım kararı


Saygılı Rulman ise Bağyurdu OSB'de (BAYOSB) 7 milyon dolarlık (yaklaşık 20 milyon TL) ve yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlayacağı yeni yatırım kararı aldı. BAYOSB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren, ikinci etap alt yapı yatırımlarının 2017 sonu gibi tamamlanacağını söyledi.


Torbalı OSB'de yıl sonu hedefi 5 bin kişilik istihdam


Torbalı OSB Başkanı Muhsin Dönmez, bu yıl 3 firmanın 60 milyon liralık yatırımla yaklaşık 550 kişiye iş imkanı sağlayacağını, 2016 yılı sonu hedeflerinin ise 5 bin kişinin çalıştığı bir bölge olduğunu söyledi.


Royal Tobacco TOSBİ'de üretime hazırlanıyor


Tire OSB'de (TOSBİ) Sütaş ve Gürsüt gibi dev markaların fabrika inşaatları da son hızla devam ediyor. Royal Tobacco firması da üretime geçmek için son hazırlıklarını yapıyor. TOSBİ Bölge Müdürü Galip Kılınç bölgelerine yatırımcıların ilgisinin sürekli yükseldiğini, bölgeyi genişletmek için çalışmalara başladıklarını vurguluyor. Yapılacak yatırımlarla bölgeye 90 milyon liralık bir katkının yanı sıra 150 kişilik istihdam öngörülüyor.


10 OSB'de parsellerin yüzde 20'si yatırımcısını bekliyor


İzmir'deki OSB'lerin sanayi üretimi anlamında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, her türlü denetime açık olmalarıyla OSB'lerin vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde ekonomiye katkısının büyük olduğunu belirterek, "Yatırım çekemeyen, altyapı sorunlarını halledememiş OSB'ler ülke kaynaklarının heba edilmesidir. Bunun için mevcut OSB'lerin dolması için projeler üretilmeli. Bugün kurucu ortağı olduğumuz 10 OSB'nin yaklaşık yüzde 20'si boş parsel olarak yatırımcılarını beklemektedir. Tüm gayretimiz, boş alanın doldurulmasına ilişkindir" diye konuştu. Yorgancılar, açıklanan proje bazlı teşvik sistemiyle de katma değerli ve teknolojik üretimin önünün açılıcağını ve ihracatta önemli döviz artışı yaşanacağını kaydetti.


Dünya


Geri Dön