23 / 11 / 2024
fuzul

İzmir statlarında son durum ne?

İzmir statlarında son durum ne?

Karşıyaka Stadı ihalesini 54 milyon TL bedelle alan Ali Acar İnşaat, henüz temel dahi atamadı. Yalı arazisi için yapılan plana Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava devam ediyor.





İzmir futbolunun en büyük sorunlarından biri olan stat konusunda, inşa edilmesi planlanan Karşıyaka ve Göztepe statları için yol kat edilemedi


Karşıyaka Stadı ihalesini 54 milyon TL bedelle alan Ali Acar İnşaat, henüz temel dahi atamadı. Yalı arazisi için yapılan plana Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi'nin Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığı dava devam ediyor. İhalede stadın yapılması hedeflenen Yalı'daki arazi, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun itirazları ile karşılaştı. Şehrin içine yapılacak bir stadın şehir trafiğini felç edeceğini belirten başkanlar, stat için Örnekköy ve Çiğli'yi işaret ettiler.


Çiğli arazisinde umut var


Çiğli Selçuk Yaşar Tesisleri'nin yanındaki 40 dönümlük arazi şu anda stat için en çok üzerinde durulan yer durumunda. Ali Acar İnşaat Genel Müdürü Ufuk Bekdemir de stat için, "Mevcut Karşıyaka Stadı'yla ilgili ruhsat problemi ve açılan davalar var. Şartnameye göre arazi değişikliği yapılabilir. Biz Çiğli'deki araziye sıcak bakıyoruz. Çevresi açık ve boş bir alan. İnşaat, kısa süre içinde bitebilir. Sonuçta 2 yıllık inşaat süresi nisan ayında başladı ve zaman aleyhimize işliyor" şeklinde konuşmuştu.


İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer de Çiğli'deki arazinin stat yapımı için daha avantajlı bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Yalı'ya yapılması planlanan 15 bin kişilik stadın şehir planlaması açısından sakıncalı olduğunu daha önceden de belirtmiştik. Şu an için bir plan değişikliği görünmüyor. 2 ay önce Bölge İdare Mahkemesi'ne açtığımız dava da devam ediyor. Çiğli'de stat için gösterilen Selçuk Yaşar Tesisleri'nin yanındaki alan Yalı'ya göre çok daha avantajlı. Otoyola yakın olması nedeniyle şehir trafiğini aksatmayacak. İzleyicilerin de daha rahat ulaşabileceği bir noktada. Civar bölgede otopark olarak tasarlanabilecek geniş bir alan mevcut. Bu bölgede konut olmaması sosyal tesis yapılması açısından da değerlendirilebilir. Ancak tabii ki bu bölge ile ilgili olarak planlar tamamlandıktan sonra konuşmak daha isabetli olacaktır” şeklinde konuştu.


Göztepe Stadı için açılan ihaleyi 54 milyon 300 bin TL bedelle TOKİ'den alan DOYAP Yapı Sanayi Enerji ve Mühendislik de henüz inşaata başlayamadı. Kendi evindeki maçlarını stat bulamadığı için zaman zaman başka şehirlerde yapmak zorunda kalan Göztepe, yeni stadının inşaasının acilen başlamasını bekliyor. Göztepe Stadı'nın Gürsel Aksel Stadı'nın yerine yapılması durumunda trafik sorununun yaşanacağını ve çevrede hareketlilik sağlayacak alan olmadığını belirten Kocaoğlu, stadın Uzundere'ye yapılmasını önerdi. Göztepe Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sepil de Gürsel Aksel Stadı'nın merkezi konumu nedeniyle altyapı çalışmaları, rekreasyon alanı gibi amaçlarla kullanılmasını istiyor. Yeni yerine taşınıldıktan sonra da eski stadın üst kullanım haklarının takımda kalacak olması nedeniyle Göztepe aynı zamanda yeni bir tesis sahibi olacak.


Uzundere'de uzlaşıldı


Uzundere Mahallesi'nde yapılacak bir stat için DOYAP, TOKİ, Göztepe Spor Kulübü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi sözlü olarak anlaşmaya varmış durumda. Stadın daha geniş bir araziye yapılması planlanıyor. Çevre yoluna yakın yapılması düşünülen stat, 25 bin kişiyi ağırlayacak şekilde tasarlanacak.


İzmir Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Göztepe Stadı ile ilgili olarak henüz yaptığımız herhangi bir çalışma yok. Uzundere Mahallesi'nin tam olarak neresine yapılması hedefleniyor bilmiyoruz. Stat planları henüz elimize ulaşmadı. Fakat Göztepe'de yerleşim merkezinin içindeki Gürsel Aksel Stadı'na nazaran daha uygun bir yer bulunabilir” dedi.



Yenigün


Geri Dön