23 / 12 / 2024

İzmir Tarih Projesi hayata geçiriliyor!

İzmir Tarih Projesi hayata geçiriliyor!

Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım A.Ş.(TARKEM) tarafından hazırlanan İzmir Tarih Projesi ile kent merkezinde bin 400 tescilli tarihi yapının yer aldığı 270 hektar alanın turizme kazandırılması hedefleniyor.



İzmir’in tarihi dokusunu turizme kazandırmak için hazırlanan ‘İzmir Tarih Projesi’nin kamu-özel sektör desteği ile hayata geçirilmesi için çalışmalar yoğunlaştırıldı. 


Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım A.Ş.  (TARKEM), Dokuz Eylül Üniversitesi ve  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü işbirliği ile bin 400 tescilli tarihi yapının bulunduğu 270 hektar alanın projelerini hazırladı. TARKEM, sokak düzenlemeleri, tarihi yapıların iyileştirilmesi ile tarihi bölgeye turistleri çekecek proje için gerekli kamulaştırma ve altyapı çalışmalarını yapması için İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini istiyor. 


İzmir’de 116 ortağın 20 bin TL sermaye koyarak kurduğu TARKEM’in geliştirdiği ‘İzmir Tarih Projesi’nin aktörleri arasında belediyeler, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, üniversiteler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıklarını Korum Bölge Kurulu, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri bulunuyor. Ulusal ve uluslar arası çeşitli fon kaynakları ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın projeye finansman desteği sağlama istekleri var.


2007’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi ile Bakanlar Kurulu tarafından Kemeraltı ve çevresinin 5366 Sayılı Yasa ile “İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı” olarak ilan edildiğini hatırlatan TARKEM Yönetim Kurulu Başkan Vekili Uğur Yüce, “Bu bölgede yaklaşık bin 500 adet tescilli anıtsal ve sivil mimari örneği yapı bulunuyor. Farklı uygarlıkların birbirleriyle etkileşimi sonucu oluşan sokak ve meydan dokularıyla bölge zengin ve çok renkli bir kültür mozaiği oluşturuyor. Bu çöküntü alanının rehabilitasyonu bütüncül bir örgütlenme ile gerçekleştirilebilir. İzmir Büyükşehir Belediyesi arkeolojik alanlardaki kamulaştırma çalışmaları ve tek yapı ölçeğinde koruma odaklı projelerle alana hayat vermeyi sürdürüyor. İzmir Tarih Projesi’ni de M.Ö. 4.yy’dan günümüze farklı uygarlıklara ait kültür katmanlarını barındıran, tamamı 3. derece arkeolojik sit ve kentsel sit olan bölgeyi bütüncül olarak canlandırmak ve sağlıklaştırmak amacıyla başlattık” dedi.


Alanın canlandırılarak bölgenin turizme kazandırılması konusunda geniş bir uzlaşı olduğuna işaret eden Uğur Yüce, “500 yıldır kesintisiz yaşamın sürdüğü Havra Sokağı gibi sokakların bu niteliğinin dikkatle korunması, bu niteliğe sahip sokakların sayılarının artırılması ve proje alanı içerisinde yer alan han, sinagog gibi büyük ölçekli yapıların yenilikçi yaklaşımlar, tasarım ve uygun örgütlenme teknikleri ile deneyim yaratan bir niteliğe kavuşturulması için Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ile projeler geliştirildi” diye konuştu.  



iş dünyasına çağrı


İzmir iş dünyasına, projede yer almaları, kentin tarihi dokusunun geliştirilmesine katkı sunma çağrısında bulunan Yüce, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de tarihi alanda meydan yaratılması için bazı kamulaştırma çalışmalarını yapması ve altyapı çalışmalarını yürütmesi konusunda protokol imzalamak için bir araya geleceklerini açıkladı. 


İzmir’in turizmden yeteri payı alamadığına dikkat çeken Yüce, “ Bir yerde turizmin gelişmesi için orada turiste sunulacak bir şey olması lazım. İzmir’de sunulacak çok şey var ama sunuma hazır halde değil. İzmir Tarih Projesi ile canlandıracağımız 270 hektarlık alan da bunların başında geliyor. Burada tek tek bina bazında değil, daha büyük çaplı planlama ile ortaya gece de yaşayan canlı bir turizm bölgesi çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 

 

Uluslar arası fonlar finansman desteği için hazır


Projeye yatırımcı ilgisini arttırmak için çalışmaları yoğunlaştıracaklarını, kentin cazibe merkezi olacak bu alanda önceliği mal sahipleri ve daha sonra TARKEM üyelerine vereceklerini belirten Yüce, İzmirlilerin projeye yatırım yapmasını istedi. Tanıtım için Türkiye ve yurtdışında da çalışmalar yapacaklarını vurgulayan Yüce, şunları söyledi: “Bu bir Türkiye projesi. İstanbul’dan 2007’de bir grup işadamı 150’dan fazla bina almış. Biz onlarla da temasa geçip bizimle ortak hareket etmelerini sağlayacağız. ABD’de Yahudi lobisi ile iletişim kuracağız. Prag’ta eski Yahudi mahallesini her yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor. Kemeraltı’nda Havra Sokağı’nda 500 yıldır açık olan 8 sinagog var. Dünyada böyle başka bir yer yok. Projenin finansman sorunu bulunmuyor. Avrupa İmar ve Kalkınka Bankası, AB fonları ve uluslararası fonlar projeye destek sunmak isteklerini bize ilettiler.” 


Proje, Havra Sokağı ve Agora ile başlayacak 


İzmir Tarih Projesi, Fevzi Paşa Bulvarı’nın güneyindeki 1., 2. ve 3. derece arkeolojik ve kentsel sit alanlarıyla, Kadifekale kentsel dönüşüm projesinden oluşan bir alanı kapsıyor. 19 alt bölgeye ayrılan alanda ilk çalışmalar birinci ve ikinci alt bölgeler olan Havra Sokağı ve Agora bölgelerinde başlayacak. 



Dünya


Geri Dön