İzmir Yalı Mahallesi'nde kentsel dönüşüm yüzde 90 yenilendi!
‘Yalı’ adını alan mahallenin tarihi 100 yıl öncesine dayanıyor. Sahilin hemen kıyısında Kulalıların kurduğu mahalle, bugünlerde Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların yaşadığı kozmopolit bir yapıya sahip.
Adını deniz kıyısına yakınlığından alan Karşıyaka'daki Yalı Mahallesi'nin bugün sadece adı kaldı. Yıllar geçtikçe denize uzaklaşan Yalı Mahallesi'nin kuruluşu 100 yıl öncesine dayanıyor. Mahallenin bulunduğu bölge, sahilin hemen kıyısında yer alıyordu. Ancak nüfusun artması ve betonlaşmanın çoğalmasıyla denizden uzaklaşan mahallede Şemikler, Fikri Altay, Demirköprü ve Yalı semtleri oluştu.
35 bin nüfusun yaşadığı mahallede bir zamanlar Salhane bölgesindeki Kula Fabrikası'nda çalışan Kulalılar çoğunluktaydı. Bir o kadar da göçmen vatandaşların bulunduğu mahalle şimdilerde Türkiye'nin dört bir yanından vatandaşın yaşadığı kozmopolit bir semt haline geldi.
Denize sıfırdı
Şu anki Hasan Türker Futbol Sahası'nın bulunduğu yerin sahil olduğunu anlatan Yalı Mahallesi Muhtarı Ahmet Şentürk, "Benim çocukluk yıllarımdı.
O zamanlar deniz mahallemizin hemen kıyısındaydı. Hatta azmak diye de bilinirdi. Balıkçılar kayıklarını oraya bağlıyordu. 1960'lı yıllara kadar denize girer balık tutardık. Ama son yıllarda artan nüfusla birlikte binalar çoğalınca bu güzellik tarihe karıştı" diye konuştu.
Yalı Mahallesi'ne 4 dönemdir muhtarlık yapan 71 yaşındaki Ahmet Şentürk, Türk Sanat Müziği'ne olan merakıyla dikkat çekiyor. Toplantılar ve organizasyonların vazgeçilmez sesi haline gelen Şentürk, mahallesinde 40 yıllık esnaflık yaptıktan sonra son 17 yıldır da muhtar olarak mahallesine hizmet veriyor.
Yüzde 90'ı yenilendi
Kentsel dönüşüm süreciyle Yalı Mahallesi yerleşim yeri olarak iki bölüme ayrılmış durumda. Eski yerleşim yeri olan yerlerde 2 katlı, tek katlı müstakil evler azınlıkta da olsa halen varlığını koruyor. Yeni yerleşim yerlerinde ise verilen imar iznine göre 9 kattan 15 kata kadar çok katlı modern binalar yer alıyor. Muhtar Ahmet Şentürk, kentsel dönüşüm sürecinin mahallede yüzde 90 tamamlandığını söylüyor. Mavişehir tren istasyonu yanındaki roman vatandaşların bulunduğu birkaç ev dışında imar ile ilgili sorun olmadığını söyleyen Şentürk, "Oradan normalde yol geçmesi gerekiyor. Bunun için belediyenin o bölgede istimlak çalışması yapması gerekiyor" dedi.
İZBAN'ın altına alt geçit yapılsın
Tek sorunun Yalı Mahallesi'nin tam ortasından geçen İZBAN hattının 6418 sokak ile 6221 sokak yani Erdoğan Akkaya Caddesi'ni ikiye bölmesi nedeniyle vatandaşların mağduriyet yaşadığını anlatan Muhtar Şentürk, "Şu anda hem pazarımız, hem de çarşımız açısından büyük sıkıntı var. Eğer buraya araçlar için bir alt geçit veya üst geçit yapılmazsa sıkıntı bitmez. Burada trafiğin rahatlaması ve esnafın da eski günlerine dönmesi için bunu istiyoruz. Buraya yapılacak olan Sevgi Yolu Projesi bir nebze olsun bu yarayı saracak ama tamamen iyileşme olması için İZBAN hattının altından araç geçiti istiyoruz" dedi.
100 yıllık mahalle
Denize olan yakınlığı nedeniyle 'Yalı' adını alan mahallenin tarihi 100 yıl öncesine dayanıyor. Mahallenin büyük bir bölümünde kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sürdüğü gözlenirken, tarihi iki katlı ve bahçeli evlerden de eser yok.
Yeni Asır