25 / 07 / 2024

İzmir yenilebilir enerjide başkent olacak!

İzmir yenilebilir enerjide başkent olacak!

Yapılandırmaya ilişkin kanundan “peşin ödeme” tercihiyle yararlanmak için başvuran mükellefler, 2 Ocak 2017’ye kadar ödemelerini yapabilecek


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


Yapılandırmaya ilişkin kanundan “peşin ödeme” tercihiyle yararlanmak için başvuran mükellefler, 2 Ocak 2017’ye kadar ödemelerini yapabilecek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın çıkardığı yönetmelik ile "yenilebilir enerji kaynak alanları" oluşturulacak. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan İzmir'in Çeşme ilçesinde, 80 milyon TL'lik yatırımla kurulan ABK Çeşme RES'in Proje Koordinatörü Erman Kaya, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Yönetmeliği'nin, enerji santrallerine dayalı elektrik üretimini artıracağını söyledi. Kaya, "İzmir, Türkiye'nin yenilenebilir enerji başkenti olma yolunda" diye konuştu.


1000 MW'LİK ENERJİ


Enerji sektöründe prosedürlerin yavaş ilerlediğini ve bunun önüne geçmek için hükümetin YEKA ile adım attığını söyleyen, "Lisanslama kalmayacak, bütün izin aşamalarını hükümet verecek. Santraller 3-4 seneden önce faaliyete girmiyor. YEKA ile birlikte bu süreçleri yarı yarıya indireceğiz. Hem zamandan tasarruf edeceğiz hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yerli üretimin önünü açacağız" dedi.

Türkiye'nin toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünün 5150 MW olduğunu dile getiren Kaya, bunun neredeyse yüzde 20'sinin İzmir'de olduğunu söyledi. İzmir'deki kurulu rüzgar enerjisi gücünün 1000 MW'ı geçtiğini dile getiren Kaya, "Türkiye'nin toplam rüzgar potansiyeli 48 bin MW. Karadaki potansiyelin %14'ünü yani 5150 MW'ını kullanıyoruz. İzmir'de 12 bin MW potansiyel bulunmakta. İşletmedeki RES'lerin %38'i Ege Bölgesi'nde. İnşaat halinde olan RES'lerin %50- 70'i de Ege'de. Yine, inşaat halindeki RES'lerin %27'si İzmir'de" dedi.


ELEKTRİK FATURALARI DÜŞECEK


Yerli enerjinin daha fazla kullanılır hale gelmesinin vatandaşın cebine de yansıyacağını dile getiren Erman Kaya, "Yenilenebilir enerji istiyoruz. Çünkü hammaddesi doğa, herhangi bir şekilde atığı yok. Bundan dolayı ithalat azalacak çünkü hammaddemizi doğamız veriyor. Bu anlamda YEKA ile birlikte yenilenebilir enerjinin önü açılacak ve üretimlerimiz artacak. Bu da vatandaşın cebine yansıyacak. Elektrik faturaları düşecek" dedi.


Yeni Asır 



Geri Dön