13 / 11 / 2024

İzmir yenilenebilir enerjide liderlik hedefliyor!

İzmir yenilenebilir enerjide liderlik hedefliyor!

SOLARTR 2014 sonuçlarına göre; İzmir yenilenebilir enerjide liderlik hedefliyor; güneş enerjisi genç profesyonellere önemli fırsatlar sunacak; Güneydoğu Anadolu Bölgesi termal ve PV açısından Türkiye’de ilk sırada yer alıyor





İzmir’de düzenlenen ve güneş enerjisi sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren SOLARTR 2014, güneş enerjisinin yaygın kullanımı; yenilikçi teknoloji ve uygulamaları masaya yatırdı. Buluşmada, sürdürülebilir kalkınma adına önemli sonuçlara ulaşıldı. 


Güneş, genç profesyonellere önemli fırsatlar sunuyor


 Solar2014 kapsamında aralarında ODTÜ, İTÜ, YTÜ ve İstanbul Üniversitesi’nden mühendis adaylarının bulunduğu gençler, güneş enerjisi teknolojileri alanında yaptıkları çalışmaları kapsayan bir çalıştay ve gençlik forumu düzenledi. Hazırlık ve koordinasyon çalışmaları Yıldız Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrencisi ve Ae2 Project Ekibi Kurumsal İletişim Başkanı Baran Balcı tarafından yürütülen ‘Güneş ve Gençlik’ Forum ve Çalıştayı’nda ülke geleceğine yön verecek çarpıcı sonuçlar elde edildi. 


Çalıştay sonunda yayınlanan rapor ile Türkiye’nin güneş enerjisi sektöründe gençlere yönelik fırsatlarına yer verildi. Yayınlanan rapor, 81 ilde bulunan tüm üniversitelere iletilecek ve ilerleyen dönemlerde genç mühendislerin güneş enerjisi tabanlı AR-GE çalışmalarında kaynak olacak. 


Düzenledikleri çalıştay ile ilgili bilgi veren Baran Balcı, ortak hedefl erinin güneş enerjisi teknolojileri alanında liderler yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Üniversitelerin güneş enerjisi projelerinde çalışan ekiplerin düzenlediği “Genç Profesyoneller ve Güneş” forumunda “Güneş Enerjisi Teknolojileri Alanında Genç Kadın Liderler” teması işlendi. İlk kez SolarTR 2014 konferansında genç kadın mühendis adaylarına tanına forum şansının iyi bir kanıt ve gösterge olduğunu söyleyen YTÜ Ae2 Project Ekibi üyesi Esra Nur Topçu, “Ülkemizde yapılan çalışmaların tamamında giderek artan genç kadın lider etkisi söz konusudur. Bu başarının geliştirilmesi açısından tüm kesimlerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Güneş enerjisi sektörü bu noktada sürükleyici bir unsur olabilecektir” dedi. 


İzmir, yenilenebilir enerjide liderlik hedefliyor 


İzmir Kalkınma Ajansı İZKA Program Yönetim Birim Başkanı Murat Çelik, Türkiye’de 100 lisanssız tesis olduğunu ve bunun 24 tanesinin İzmir’de bulunduğunu belirterek, “İzmir’i yenilenebilir enerjide lider bir şehir haline getirmek bizim hedefimiz” dedi. Sürdürülebilir bir kalkınmanın ekonomik gelişme, sosyal kalkınma ve çevrenin sürdürülebilirliği şeklinde üç boyutlu olduğunu söyleyen Çelik, “İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için ortak bir akıl oluşturmaya çalışıyoruz. İzmir’de bulunan 24 lisanssız tesisin 22 tanesini destekliyoruz. Lisanssız elektrik üretiminde halen 6.45 MW olan kapasitenin 9 MW’a çıkacağını tahmin ediyoruz. Mali destek ve farkındalık geliştirme konusunu hayata geçirerek, enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji üretim ve kullanımının arttırılması ve yenilenebilir üretim teknolojilerinin İzmir’de üretilmesini hedefl iyoruz” yorumlarında bulundu.


 Güneydoğu Anadolu termal ve PV’de ilk sırada 

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Organik Tarım Küme projesinin Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz ise, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin termal ve PV açısından Türkiye’de ilk sırada yer aldığını belirten Açıkgöz, “Bu kadar büyük bir potansiyeli bir potada eritip kalkınmaya yansıtmamız gerekiyordu. Güneş enerjisinde bölgede 4 pilot proje yürütüyoruz. Güneydoğu’da güneş enerjisi ile biber kurutma gibi hayata farklılık getirecek yeni projelerimiz var. Çalışmalarımız için Gaziantep ve Şanlıurfa’yı pilot bölge seçtik, yakın zamanda çalışmalara başlayacağız” dedi.


Almanya’da güneş enerjisi elektrik fiyatlarını indirdi 


Yıllık güneşlenme süresi az olmasına rağmen güneş enerjisi kurulu gücü Türkiye’den 300 kat fazla olan Almanya’daki uygulamalar hakkında bilgi veren Alman Solar Endüstri Derneği BSWSolar yöneticilerinden Jörg Mayer, “Almanya’da elektrik fiyatlarının düşmesinin iki nedeni var. Birincisi fosil yakıtların ucuzlaması ile üretim maliyetinin düşmesi, diğeri ise en üst düzeyde bulunan fotovoltaik kurulumlar” dedi.


Harran evleri güneş enerjisi için iyi örnek


Amerika Iowa State Üniversitesi’nden Ulrike Passe, güneş mimarisinin geleceği üzerine yaptığı konuşmada, mimari yapıların tek başına teknolojiye dayanmaması gerektiğini belirterek, mekan ile güneş, ışık ve havalandırma ilişkisinin gözetilmesi gerektiğini belirtti. 

Passe, “Türkiye’de Şanlıurfa Harran evleri buna en iyi örnek. Çamurdan çoklu gözenekleri olan ve kubbe şeklinde çatıları olan bu evler temel geometrik hesaplamalar kullanılarak yapılmış. Bu nedenle yazın çok serin, kışın da ılık oluyorlar. Kuzey yarım kürede de aynı yöntemin kullanılıyor Bu evler modern teknolojiler kullanılmadan yapılan son derece konforlu evler” dedi. 


'Nükleerin açığı güneş enerjisi ile dolacak'


İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü’nden Francois Vuille, dünyada birçok ülkenin enerji geçişi yaşadığını vurgulayarak, enerji güvenliği kaygıları çerçevesinde fosil yakıtlara bağımlılığın ve nükleer santrallerin azalmaya başladığını söyledi. Vuille, İsviçre’de gelecekte nükleer santrallerinin yüzde 40’ını kaybedeceği verisinden yola çıkarak, buradan doğacak boşluğun gaz ile doldurulmasının öngörüldüğünü belirterek, bu durumda sera gazı emisyonunun artacağını söyledi. Vuille, “İkinci senaryoda ise nükleerin açığının güneş enerjisi ile doldurulması yer alıyor. Geriye kalan 3 GW’lık açığın da yine rüzgar ile ikame edilmesinin öngörüyoruz. Türkiye’nin enerji verimliliğini kullanması çok daha fazla etki yaratacaktır” diye konuştu.



Dünya




Geri Dön