30 / 12 / 2024

İzmir'de 1 milyon liralık engelli bakım merkezi kuruldu!

İzmir'de 1 milyon liralık engelli bakım merkezi kuruldu!

Akgün, "Özel Kumrular Konakları" adili merkez için 1 milyon liralık yatırım yaptı. Türkiye'deki ruhsal ve zihinsel engelli sayısının talimin edilenin üstünde olduğunu vurgulayan Akgün, sektöre yeni yatırımlar yapılması gerektiğini dile getirdi.




 Sivil toplum örgütlerinin duyarsızlığından şikayet eden Akgün, "Bu merkezi açtıktan sonra daha net bir şekilde gördük ki. Türkiye'deki sivil toplum örgütleri gerçek işlevlerini yerine getirmiyorlar. Ruhsal ve zihinsel engelliler için kurulan dernekler bile bir günden bir güne buraya gelmedi. Biz istiyoruz ki bayramlarda buraya gelsinler. 

Bize düşünceleri ve eleştirilerini yönlendirsinler. Buradakilerin çoğu kimsesiz insanlar, onlara yardımda bulunsunlar" açıklamasını yaptı. 

İzmir'in ilk ruhsal ve zihinsel engelliler bakım merkezini 2009'da kuran Oya Akgün, merkezi 2 yıl önce 30 dönüm arazide 25 dubleks villadan oluşan yeni yerine taşıdı. 

Akgün, "Özel Kumrular Konakları" adili merkez için 1 milyon liralık yatırım yaptı. Türkiye'deki ruhsal ve zihinsel engelli sayısının talimin edilenin üstünde olduğunu vurgulayan Akgün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın desteklediği sektöre yeni yatırımlar yapılması gerektiğini dile getirdi. 

Bakıma mulıtaç engelliler bakım merkezleri ile ilgili düzenlemenin 2006'da yasalaştığını anımsatan Akgün, "Düzenleme ile devlet ağır engelli raporu olup geliri olmayan kişilerin bakım masraflarını üstlendi. Merkezlere gönderüen kişiler için bakanlık aylık iki asgari ücret dolayında ödeme yapıyor" dedi. 

Türkiye'de 2009 yılında 49 bakım merkezi olduğunu belirten Akgün, "İzmir'de ise hiç bakım merkezi yoktu. Gümüldür'de 5 katlı bir otel kiraladım ve kentin ilk merkezini açtım" dedi. Daha geniş bir alana sahip olmak için Seferihisar'daki şu anki yerlerine geçtiklerini anlatan Akgün, "Burası harabe şeklindeydi. 9 ay süren tadilatın ardından 1 Mart 2013'te ruhsatımızı aldık. Buraya geldikten sonra hastalarımızın yürüyüşlerinde, konuşmalarında değişiklikler oldu. Talepleri, yaşam kaliteleri değişti" diye konuştu. Merkezdeki her blokta 5 kişinin kaldığını söyleyen Akgün, "Kapasitemiz 100, şu an 90 kişi var. Bu işin büyük kalabalıklarda olmaması lazım. Ama 500 kişilik merkezler bile var. Bu durum ile ilgili mevzuatta düzenlemeler oldu ama henüz tam olarak sahaya yansımadı" açıklamasını yaptı. 

"470 bin engelliye evde bakılıyor" Türkiye'de 160 engelli bakım merkezi olduğunu, buralarda 24 bin kişiye bakıldığını söyleyen Akgün, şu ifadeleri kullandı: "Ayrıca 470 bin tane de evde bakım alan hasta var. 

Devlet tüm bunlara ücret ödüyor. 

9 yıldır ödemeler aksamadı. Günümüz Türkiye'sinde iş dünyasının en önemli sorununun tahsilat olduğunu düşününce bu büyük bir avantaj. Sektörde büyük açık var. 

İzmir'de 8 merkez var, hepsi dolu. 

Bu alana bilinçli, bu işe gönül vermiş kişilerin girmesi lazım." "Hedefimiz büyümek değil, merkezimizdeki kaliteyi artırmak" Merkezin kapasitesini artırmayı bundan sonra yapmak istediğim da kuracağım. Hedefim, buradaki ya da yeni bir yer açmayı merkezin kalitesini artırmak. hastalarda ilerleme kaydettikten planlamadıklarını söyleyen Akgün, Örneğin merkezde sinema salonu sonra onları aileleri tarafından "100 kapasite bile çok, benim açmayı planlıyorum. Spor salonu bakılacak hale getirmek" dedi. 


Dünya


Geri Dön