23 / 12 / 2024

İzmir'de olası depremler araştırıldı!

İzmir'de olası depremler araştırıldı!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de olası depremlerin büyüklükleri ve tekrarlama aralıkları ile ilgili araştırma yapıldığını dile getirdi. 



İzmir'de meydana gelecek olası depremlerle ilgili araştırma yapıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kentte meydana gelebilecek depremin büyüklüğüne dair araştırma yaptıklarını dile getirerek  İzmir  metropol alan ve Karaburun-Çeşme yarımadasında 7 büyüklüğündeki bir depremin 800, 6-7 büyüklüğündeki bir depremin 70-100 ve 5,5-6 ölçeğindeki bir depremin 25-30 yılda bir meydana gelebileceği jeodezik yöntemlerle hesaplanmıştır" dedi.

Ankara Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) geomatik, jeoloji ve jeofizik mühendisliği bölümlerinden 7 akademisyen de söz konusu araştırmaya destek verdi. Deprem araştırmasına yönelik yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Sözbilir, şunları söyledi: 

"Bölgede 1909'da 6 büyüklüğündeki Foça, 1928'de 6,5 büyüklüğündeki Torbalı, 1939'da 6,6 büyüklüğündeki Dikili, 1949'da 6,6 Sakız-Karaburun ve 1992'deki 6 büyüklüğündeki Doğanbey depreminin gerçekleşmiş olması nedeniyle İzmir-Karaburun çevresindeki faylarda 6 ile 7 büyüklüğüne varabilecek depremlerin tekrarlama periyoduna girdiğimizi söyleyebiliriz.

İzmir metropol alan ve Karaburun-Çeşme yarımadasında 7 büyüklüğündeki bir depremin 800, 6-7 büyüklüğündeki bir depremin 70-100 ve 5,5-6 ölçeğindeki bir depremin 25-30 yılda bir meydana gelebileceği jeodezik yöntemlerle hesaplanmıştır."

İzmir de olası depremler araştırıldı!

Bu sonuçlarla İzmir'in depreme hazırlık aşamasına öncelik verilmesi ve deprem master planlarının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini söyleyen Sözbilir, "Kentsel dönüşümün doğal afet riskine göre planlanması ve diri faylarla yapı etkileşimini ortaya koyan yapı stokunun saptanması hayati derecede önem taşımaktadır" yorumunu yaptı. 

Prof. Dr. Sözbilir açıklamasına, 3 yıl süren ve GPS istasyonlarının da kullanıldığı araştırmada Prof.Dr. Bahadır Aktuğ, Doç. Dr. İbrahim Tiryakioğlu ve Doç.Dr. Çağlar Özkaymak ile doktora ve yüksek lisans öğrencileri Eda Esma Eyübağıl, Halil İbrahim Solak ile Umre Selin Kavak'ın yer aldığını da ekledi.
 

Hasan Sözbilir'den İzmir depremi için dikkat çeken açıklama!


Geri Dön