28 / 04 / 2024

İzmir'de yapı ruhsatı başvurularına yeni düzen!

İzmir'de yapı ruhsatı başvurularına yeni düzen!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar yönetmeliği yürürlüğe alındı. "Daha Temiz, Daha Yeşil ve Engelsiz bir İzmir" meydana getirmek amacıyla tekrar düzenlemeler yapılan yönetmelikte önemli değişiklikler oldu. 



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan imar yönetmeliği yürürlüğe alındı. Cumhuriyet Gazetesi'nden yer alan habere göre; "Daha Temiz, Daha Yeşil ve Engelsiz bir İzmir" meydana getirmek amacıyla tekrar düzenlemeler yapılan yönetmelikte önemli değişiklikler oldu. 

İzmir de yapı ruhsatı başvurularına yeni düzen!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, çatı ve zemin sularının değerlendirilmesine imkan sunacak yağmur suyu hasadı, hava kirliliğini önleyecek ısıtma sistemleri, yeşil çatı, engellilere ve yaşlılara kolaylıklar sunacak asansör tesisi gibi düzenlemeler ile şehrin ve şehirde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmeyi planladıklarına dikkat çekti.

İlçe belediyeleri, meslek odaları ve yapı denetim kuruluşları birliğinin katkılarıyla hazırlanan ve ortak akıl gözetilerek düzenlenen yeni imar yönetmeliği kapsamında sürdürülebilir bir çevre anlayışıyla şehrin ve şehirde yaşayan vatandaşların yaşam kalitesinin yükselmesi amacıyla önemli değişiklikler yapıldı. 60 bin metrekare büyüklüğü geçen yapılara "Yeşil Çatı" zorunluluğu getirildi. Ayrıca bin metrekaryi aşan binalarda bahçe sulama, oto yıkama gibi işlerde kullanmak amacıyla bir drenaj sistemi yapılacak.

İzmir de yapı ruhsatı başvurularına yeni düzen!

İZMİR'E ÖZEL DÜZENLEMELER

Yeni imar yönetmeliği kapsamında ülke genelinde 2013'ten bu yana imar planlı alanlardaki düzenleme ve uyulacak kuralları düzenleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nden farklı olarak, İzmir'e özel düzenlemeler yapıldı. İzmir'de dirençli kent olmanın odağında ortak aklın ve yaşam hakkınn bulunduğunu, yeni imar yönetmeliğini de şehirdeki bütün paydaşların görüşünün alınarak tesis edildiğine dikkat çeken  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Katılımcı bir zeminde çağdaş ve yenilikçi bir anlayışla hazırladığımız, çevreci, sürdürülebilir ve engelli dostu yeni imar yönetmeliğimizin kentin refahını artıracağına inancım tam" diye konuştu. 

YAPI RUHSATI BAŞVURULARINA DÜZEN 

Yeni imar yönetmeliğinde yapı ruhsatı alma aşamasında meydana gelen sorunların önüne geçildi. 30 ilçede yapı ruhsatı verme işleminin aynı şekilde sürdürülmesinin sağlanması amacıyla ruhsat alma sürecinde istenecek belgeler tanımlandı. Bu şekilde farklı ilçelerde farklı uygulamalar engellenerek, karışıklığın önüne geçilmesi, işlemlere hız kazandırılması ve hizmette birliğin sağlanması planlanıyor. Ruhsat aşamasında istenen fakat Bakanlık yönetmeliğinde tanımlanmamış olan Asansör Tescil Belgesi, Belediye Hizmet Alanı, Giriş Takı, İskele İzin Belgesi, İstinat Duvarı, Kanal Kotu Tutanağı, Süs Havuzu, Teknik Altyapı Alanları, Yeşil Çatı, Yol Kotu Tutanağı belgelerine de yeni imar yönetmeliğinde yer verildi. 

KAMUYA AÇIK ALANLARDA AÇILACAK TESİSLERE BÜYÜKŞEHİR ONAYI 

Büyükşehir Belediyesi yetki sınırlarında kamu kullanımına uygun yapılacak “ulaşım denetim noktaları, muhtarlık, taksi durağı, tahsilat ve satış üniteleri, terfi istasyonu, büfe, para çekme makinesi, anıtsal yapı, çeşme, havuz, tuvalet, mescit, taziye evi, kan merkezi, 112 acil ambulans istasyonu gibi sağlık birimleri, turizm, tanıtma, danışma ve benzeri sosyo kültürel amaçlı yapılara” karar merkesi Büyükşehir Belediyesi Encümen'i olacak. Eğer bu yapılar ilçe belediyeleri yetki sınırları kapsamındaysa şehir estetiği ve ulaşım açısından Büyükşehir Belediyesi’nin uygun görüşü alınacak, daha sonra ilçe belediyesi Encümen Kararı ile onay verilebilecek. Böylelikle hem izin aşamasında yetki karışıklığı engellenmiş olacak hem de vatandaşların bu alanlara ulaşımını kolaylaştıracak planlamalar düzenlenecek. 

İzmir de yapı ruhsatı başvurularına yeni düzen!

YEŞİL ÇATILAR GELİYOR

Küresel iklim krizinin etkilerinin azaltılması amacıyla doğa esaslı çözümleri odağına alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni imar yönetmeliğinde kamu binaları dahil 60 bin metrekareyi geçen yapılarda "Yeşil Çatı"yı zorunlu kıldı. Ayrıca toplam inşaat alanı 30 bin metrekareyi aşan binalarda teras çatı yapılmak isteniyorsa yeşil çatı sisteminin uygulanması sağlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliği 2021!


Geri Dön