23 / 11 / 2024
fuzul

İzmir'deki tarihi elektrik fabrikası arazisiyle birlikte satılıyor!

İzmir'deki tarihi elektrik fabrikası arazisiyle birlikte satılıyor!

Alsancak’taki 91 yıllık tarihi elektrik fabrikası ve 11 dönümlük arazi yeniden satışa çıkarıldı.




Cumhuriyet gazetesinden Yusuf Özkan'ın haberine göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), İzmirlilerin tepkilerine karşın Alsancak’ta bulunan 91 yıllık tarihi elektrik fabrikasını, yaklaşık 11 dönümlük arazisiyle beraber “sessiz sedasız” yeniden satışa çıkardığı ortaya çıktı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın geçen sene satış ilanına çıkması yankı yaratmış ve  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir endüstri tarihinde çok önemli yeri olan bu yapıyı restore ederek kent yaşamına kazandırmak istediklerini belirtmişti. Bunun için iki kez başvurduklarını söyleyerek “Bu yapının satılmaya değil korunmaya, yaşatılmaya ve gelecek kuşaklara aktarılmaya ihtiyacı var. Biz de buna talibiz” demişti. 

Elektrik Mühendisleri Odası da, yapı ve arazisinin amaç dışı kullanımının önlenmesi için tapunun yeniden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini ve yenilendikten sonra müze ve eğitim amaçlı kullanılmasını istedi. Fakat AKP ve ÖİB’nin, alanın satışı için önceki gün yeniden ihaleye çıktığı anlaşıldı. İlk özelleştirme kararı aleyhine İzmir 3. İdare Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruya mahkemenin görevsizlik kararı vermesi üzerine dosyayı Danıştay’a taşıdıklarını belirten avukat Senih Özay konuyla ilgili olarak, “Stajyer avukatımızın tesadüfen görmesiyle parselin 16 Nisan 2019’da ihaleye çıkarılacağını gördük. 60 gün içinde yine Danıştayda bir dava açacağız” diye konuştu.

Cihazlar yok edildi

İzmir'deki elektrik fabrikası, bugün müze olarak hizmet vermeye devam eden İstanbul’daki Silahtarağa Santralı ile aynı dönemde çalışmaya başladı. Temeli, 1926'da Belçikalı Traction-Elektricite şirketi tarafından atıldı. Santral 18 Ekim 1928 tarihinde devreye girdi. Türkiye Elektrik Kurumu’nun parçalanmasından sonra da  Ankara  Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bünyesinde kaldı. Üretimin durdurulmasından sonra, teknoloji tarihi açısından önemli ekipmanlar ve cihazlar hurdaya ayrılarak yok edildi.


Geri Dön