27 / 11 / 2024

İzolasyon malzemesi!

İzolasyon malzemesi!

İzolasyon malzemesi gruplarına göre ayrılıyor. Bu gruplar mineral lifli ısı izolasyon malzemeleri, sert plastik köpük izolasyon malzemeleri ve yumuşak köpük izolasyon malzemeleri olarak üç gruptan oluşuyor...





İzolasyon malzemesi!


İzolasyon malzemeleri üç grupta toplanıyor. Bunlardan birincisi mineral lifli ısı izolasyon malzemesi, ikincisi sert plastik köpük izolasyon malzemesi, üçüncüsü ise yumuşak köpük izolasyon malzemesidir.


1) Mineral lifli ısı izolasyon malzemesi!


Camyünü izolasyon malzemeleri : Ergimiş camın çeşitli yöntemler kullanılarak lif haline getirilmesiyle elde eilir. Lif çapları 3-5 mikron arasındadır.


Taşyünü izolasyon malzemeleri : Cam yünü gibi ergimiş camın çeşitli yöntemler kullanılarak lif haline getirilmesiyle elde edilir. Hammaddesi silis kumudur. Lif çapları 3-5 mikron arasındadır.


Seramik yünü izolasyon malzemeleri : Çok yüksek sıcaklıklarda kullanılan lifli bir izolasyon malzemesidir, taşyünü nün kullanılamadığı 1200-1400 derece sıcaklıklarda kullanılır, lifli izolasyon malzemelerinin en pahalısıdır.


Koyun yünü izolasyon malzemeleri : Doğal bir izolasyon malzemesidir, insan saçının 1/30 u kadar ince olup, elastik, kıvrılabilen ve yaylanma özelliği olan bir izolasyon malzemesidir.

 

2) Sert plastik köpük izolasyon malzemesi!


Expanded polisten ( EPS ) izolasyon malzemeleri : Yapay organik  bir izolasyon malzemesidir, ilk olarak Almanya’da BASF firması tarafından üretilmiş, styrapor ismi ile piyasa sürülmüştür, genellikle 50x100 ebatlarında, 1 ila 10 cm arası kalınlıkta üretilir. 1 m3 EPS de milyarlarca küçük ve kapalı gözenekli hava boşlukları vardır, ısı iletim kat sayısı en düşük olan ısı izolasyon malzemesidir.


Extrude Polistren XPS izolasyon malzemeleri : Isı iletim kat sayısı EPS ye göre daha düşüktür, basınca ve mukavemete dayanıklıdır.


Poliüretan Köpük izolasyon malzemeleri : Poliol ve izosiyanat kimyasallarının karşımı sırasında havanın yardmıyla köpürüp sertleşmesinden elde edilen plastik esaslı köpüktür. Genellikle levha halinde ve sarı renkte üretilir.


3) Yumuşak köpük izolasyon malzemesi!


Elastomerik Kauçuk köpüğü : Esnek, kapalı hücreli, genleştirilmiş siyah sentetik  kauçuk boru ve levhalardır. 

Polietilen Köpük : Etilen ve propilenden hazırlanan polimerlerden elde edilen esnek vve yarı esnek gözenekli plastik esaslı izolasyon malzemeleridir. Boru ve levha halinde üretilir.


Fenol Köpüğü : Çeşitli yoğunluklarda sert fakat kırılgan bir izolasyon malzemesidir, genellikle açık gözenekli olup kapalı gözeneklere sahip olanları da vardır.


Melamin Köpüğü : Yükses ses tutuculuğu olan, yüksek ısı yalıtımı özelliğine sahip bir izolasyon malzemesidir. Hafiftir, kolay uygulanabilir ve dekoratif görünüme sahiptir.


Cam Köpüğü : Serttir ve basınca dayanıklıdır, buharı hiç geçirmeyen bir izolasyon malzemesidir.


Kalsiyum Silikat : Mineral esaslıdır, levha, boru, sprey ve forma sokulmuş özel parçalar halinde üretilir.


Genleştirilmiş Perlit : Perlit inci taşı anlamına gelmektedir, hammaddesi camsı volkanik bir kayadır, perlit taneleri 0-5 mm çapındadır, bünyesinde bulunan gözenekler malzemeye yalıtım kabiliyeti kazandırır.


Doğal Mantar : K.Afrika, Sicilya, Korsika, Sardunya adalarında yetişen bir ağacın kabuğundan elde edilir, günümüzde ısı yalıtımından çok dekorasyon ve şişe mantarı üretiminde kullanılmaktadır.


Vermikulit : Mika madenden elde edilir, mika artıkları ısıtılarak genleştirilir camsuyu ilave edilerek basınçlı levha haline getirilir.



İzolasyon nasıl yapılır?
Dış cephe izolasyonu nedir?
Dış cephe izolasyon malzemeleri!
Dış cephe izolasyon boyası!
İzolasyon nedir?
Isı yalıtım mantolama nasıl yapılır?
Dış cephe izolasyon sıvası nedir?



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön