27 / 04 / 2024

İzsu'dan 11 yılda 3 bin 260 kilometre içme suyu şebekesi!

İzsu'dan 11 yılda 3 bin 260 kilometre içme suyu şebekesi!

İZSU, son 11 yıla 11 büyük arıtma, 3 bin 260 kilometre yeni içme suyu şebekesi, 796 kilometre yeni kanalizasyon şebekesi, 283 kilometre yağmur suyu hattı ve 201 kilometre dere ıslahı sığdırdı.



İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, son 11 yıla 11 büyük arıtma, 3 bin 260 kilometre yeni içme suyu şebekesi, 796 kilometre yeni kanalizasyon şebekesi, 283 kilometre yağmur suyu hattı ve 201 kilometre dere ıslahı sığdırdı. Büyükşehir sınırlarına dahil edilen susuz, altyapısız ilçe, mahalle ve köyler, sağlıklı altyapıya ve kesintisiz suya kavuşturuldu. İZSU’nun bu dönemde yaptığı yatırımların toplam bedeli 1 milyar 817 milyon lira oldu. 


Yatırımların çoğu, yıllardır altyapı yatırımı alamadığı için çevre problemleriyle boğuşan ve Büyükşehir sınırlarına 2004 yılından sonra dahil edilen Kemalpaşa, Bayındır, Torbalı, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Urla, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinde yapıldı. 5216 Sayılı Belediye Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet alanına giren bu 10 ilçe, geniş çapta hizmet aldı. Yüksek tempoda geçen 11 yılda çevre yerleşimlerin bütün altyapı sıkıntıları halledildi. Başta ilçe merkezleri, ardından mahalle ve köyler sağlıklı ve kesintisiz suya, kanal sistemine kavuştu. Kansere sebep olabilecek asbest borular sökülerek, yerine sağlıklı ve uzun ömürlü borular döşendi. Eskiyen içme suyu depoları yenilendi, yeni kuyular açılarak yaz aylarındaki su sıkıntısı giderildi. Kaçaklar sebebiyle yaşanan su sıkıntıları ortadan kaldırıldı. Taşkınlara sebep olan dereler ıslah edildi. 2014 yılında Bütünşehir Kanunu ile birlikte Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlanan dokuz ilçe, 23 belde ve 400'e yakın köyün problemlerini çözmek için çalışmalar yürütüldü.


İZSU YATIRIMLARI

İZSU, 2004–2015 yılları arasında toplam 2 bin 715 kilometre içme suyu şebekesi döşedi. Su Tesisleri Daire Başkanlığı ise kendi ekipleriyle merkez ilçelerde, zamanla eskiyen ve kaçaklara sebep olan 545 kilometrelik içme suyu şebekesini daha yeniledi. Böylece İZSU Genel Müdürlüğü’nün 11 yılda yenilediği içme suyu şebekesi uzunluğu 3 bin 260 kilometreye ulaştı. 796 kilometre uzunluğunda kanalizasyon şebekesi, 283 kilometre uzunluğunda yağmur suyu hattı döşendi. Ayrıca 201 kilometrelik dere ıslahı yapıldı.


Yer altı sularında ortaya çıkan arseniği gidermek amacıyla 15 milyon euroluk yatırımla Menemen, Manisa ve Halkapınar’da arıtma tesisleri hizmete alındı. Manisa’daki Gördes Barajı suyunun arıtılması için 20.1 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi yapıldı. 55.9 milyon liralık yatırımla yapımına başlanan ve bu yıl sonunda tamamlanacak olan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi ile birlikte İZSU, Gördes Barajı suyunu şehre getirmek için 76 milyon liralık yatırım yapmış oldu. 2008-2013 yılları arasında 872 bin 500 kişinin evsel atığını arıtacak kapasitede, biri biyolojik ve 10’u ileri biyolojik olmak üzere 11 arıtma tesisi hizmete alındı. Torbalı, Bayındır, Ayrancılar Yazıbaşı, Kemalpaşa, Menemen, Aliağa, Özdere, Doğanbey, Seferihisar, Kemalpaşa, Urla ve  İzmir  Yüksek Teknoloji Enstitüsü arıtmalarıyla bu ilçelerdeki evsel atık su sıkıntısı halledildi. 11 arıtma için 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Nif, Küçük Menderes ve Gediz nehirleri ile yarımada kirlilikten kurtuldu. Türkelli ve Yeni Foça atık su arıtma tesislerinin temeli atıldı. Bayındır Hasköy Atık Su Arıtma Tesisi’nin de temeli atılacak.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, kendisine yeni bağlanan ilçelerin en büyük problemlerinden biri olan eski içme ve kanal altyapısına da el attı. Bergama, Dikili, Kınık, Tire, Ödemiş, Beydağ, Kiraz, Çeşme ve Karaburun'da büyük çaplı içme suyu, yağmur suyu ve kanal altyapısı oluşturmak için proje çalışmalarına devam eden İZSU, kısa vadede acil müdahale edilmesi gereken yerler için de imalat çalışmalarına başladı. Yeni ilçeler için su ve kanal aracı satın alınarak hizmet kalitesi arttırıldı.


Zaman 



Geri Dön