28 / 04 / 2024

İZTO Başkanı Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulansın! 

İZTO Başkanı Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulansın! 

İş dünyası buluşmasında önemli açıklamalar yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener mega kent İstanbul için uygulanan “Yarısı Bizden" kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınması gerektiğini söyledi.



İzmir İş Dünyası,  İzmir  Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde buluştu. Merakla beklenen toplantıya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki de katıldı. 


İZMİR’İ DE ÖNCELİKLİ KENTLER ARASINA ALMALIYIZ 

İş dünyası buluşmasında önemli açıklamalar yapan İZTO Başkanı Mahmut Özgener kentlerin depreme hazırlanmasının önemine değinerek, “Kentsel dönüşüme yönelik olarak Bakanlığımız ile Dünya Bankası tarafından imza altına alınmış olan 330 Milyon Euro'luk bir bütçeye sahip Türkiye İklim ve Afetlere Dayanıklı Şehirler Projesinin, şehrimizin de dahil olduğu 5 pilot kentin dönüşümü için büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Sayın Bakanımıza söz konusu projenin hayata geçirilmesi noktasında şehrimizin de dahil edilmesini sağladıkları için şükranlarımızı arz ediyoruz." dedi.

İZTO Başkanı Özgener’den ‘yarısı bizden’ çağrısı: İzmir için de uygulansın! 

YARISI BİZDEN'E İZMİR DE DAHİL EDİLSİN ÇAĞRISI

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamalarda bir kentsel dönüşüm için çağrısında da bulunan İZTO Başkanı Özgener, “Bakanlığınızın şehircilik konusu ile ilgili olarak çalışmalarını sizden dinlemeden önce; inşaat sektörünün, sağlamış olduğu istihdam ve katma değerle ekonomik kalkınmaya öncülük ettiğine ayrıca vurgu yapmak istiyorum. 2023'te büyümeye en fazla katkının da, hizmetler ve yüzde 7,8 büyüme ile inşaat sektöründen geldiğini görüyoruz. Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşıyan inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin taleplerini içeren dosyamızı sizlerle toplantımız öncesinde de paylaştık. Eğer izin verirseniz Meslek Komitelerimizin önerilerinden bir kaç tanesini dile getirmek istiyorum. Sektörün yaşadığı en büyük sorun; girdi maliyetlerinde yaşanan ve öngörülemeyen hızlı ve yüksek artışlar. Özellikle inşaatın en önemli girdileri arasında yer alan demir ve çimentodaki fiyat artışlarının, yatırımları olumsuz şekilde etkilediğini belirtmek istiyorum. Bakanlığımızın, vatandaşlarımızın konut edinmesine yönelik avantajlı imkanlar sağlayan bazı  çeşitli kampanya ve teşvikleri uygulamaya almasını büyük bir sevinçle karşılıyoruz. Bununla beraber söz konusu bu uygulamaların piyasaya, maalesef yeterince can suyu sağlayamadığını görüyoruz. Özellikle 2023 ve 2024 senelerini kapsayacak biçimde inşaat ruhsatı kesilmiş olan yapılara yönelik yüklenici firmaya tamamlama kredisi desteği; inşaat ruhsatı verilmiş ve inşaatı süren projelerde vatandaşların konut sahibi olabilmesi için uygun faiz oranlarıyla konut kredisi verilmesinin durağanlaşmış olan inşaat sektörü için önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca bununla beraber Bakanlık olarak mega kent İstanbul için uygulamaya almış olduğunuz “Yarısı Bizden" kampanyasının İzmir için de uygulamaya alınmasının büyük bir önem taşıdığını düşünüyoruz. Ayrıca tarım ve orman vasfını yitirmiş alanların planlanarak arsa üretilmesi ve söz konusu bu arsalarda kentsel dönüşüm projelerine rezerv alan oluşturulması gerektiğini de düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm projesi üstlenmiş olan firmalara rezerv alandan yer önerilmesi, bunun karşılığında da aynı emsalde kentsel dönüşüm projesi yapma şartı getirilmesinin, arz-talep dengesine ve ayrıca konut ile kira fiyatlarının makul seviyelere düşmesine de olumlu bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. 

Çimento ve hazır beton sektörü mercek altında: Rekabet Kurumu 370 milyon TL ceza kesti! 

Erkan Petekkaya'nın sahibi olduğu şirket İzmir'den 250 dönüm arazi satın aldı! GES tesisi kurulacak!

Türkiye'de konut fiyatları 9 yılda yüzde 134 arttı! İstanbul'daki bir dairenin fiyatı Paris ve Londra'yla yarışıyor! 


Geri Dön