22 / 12 / 2024

Japon deprem uzmanı İstanbul'da riskli bölgeleri tek tek açıkladı...

Japon deprem uzmanı İstanbul'da riskli bölgeleri tek tek açıkladı...

İstanbul'da olası bir depremden en çok etkilenebilecek yumuşak zeminli bölgeler diğer bölgelere göre daha çok risk taşımakta. Peki bu bölgeler neleri, işte haberin detayları...



Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, meydana gelebilecek olası bir Marmara depreminde İstanbul'daki bazı bölgelerin yumuşak zemin sebebi ile daha fazla zarar görebileceğini kaydetti.

Japon yüksek inşaat mühendisi Moriwaki, özel bir şirket tarafından yapılan, "Depreme Karşı Bilinçlendirme ve Farkındalık" konulu seminerde gazetecilere açıklamalar yaptı. Buna göre, Moriwaki, İstanbul'da yaşanabilecek bir depreme hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Japon yüksek inşaat mühendisi, yaşanacak şiddetli depremlerde yumuşak zeminli alanların daha çok etkilendiğini dile getiren Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Küçükçekmece, Avcılar ve Büyükçekmece'de zemin çok yumuşak. Öncelikle yumuşak zeminli alanları yapmak lazım. Sert zeminin yeri ise Boğaz'ın iki tarafında. dedi.

YUMUŞAK VE SERT ZEMİN ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Deprem, sert zeminde hızlı gidiyor ve fazla dalga vurmuyor ama yumuşaksa deprem yavaş gidiyor ve dalga çok vuruyor. 1999'daki Gölcük depreminde İstanbul'da fazla sıkıntı yoktu ama Avcılar'da binalar çöktü. Çünkü oranın zemini çok yumuşak." diye ifade etti. Öte yandan, Moriwaki, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde de çoğunlukla yumuşak zeminli bölgelerde hasar oluştuğunu sözlerine ekledi.

DEPREM NEDİR?

Deprem, tektonik  kuvvetlerin veya volkan hareketlerinin etkisi kapsamında yer kabuğunun kırılması ile  meydana gelen enerjinin sismik dalgalar ile yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetli bir şekilde sarsılması ile oluşur.

Japon deprem uzmanı İstanbul da riskli bölgeleri tek tek açıkladı...

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK FAY HATTI NEREDE?

Türkiye'nin en büyük fay hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı , KAF, 1100 km uzunluğunda sağ yönlü ve doğrultu atımlı aktif fay hattıdır. Buna göre, yaklaşık olarak Van Gölü'nden Saros Körfezi'ne kadar tüm kuzey Anadolu'yu keser. Tek bir faydan oluşmaz, pek çok parçadan oluşan fay zonudur.

AFAD NEDİR NE İŞ YAPAR?

Kurum, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışmaktadır. Afet öncesi hazırlık ve zarar azaltma, afet esnasında yapılacak müdahale ve afet sonrasındaki iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu gerçekleştirmek, kurumun temel görev ve amacıdır.

Japon deprem uzmanından "Depreme hazırlıklı olun" uyarısı!

Japon deprem uzmanından İstanbul,  İzmir  ve Doğu Anadolu için deprem uyarısı! Resmen açıkladı! SON DAKİKA!

Doğu Anadolu Fay Hattı kırılmaya başladı! Japon deprem uzmanı açıkladı: Malatya'da buralar riskli!

Japon Uzman Moriwaki'den İzmir için deprem uyarısı: '6,5 büyüklüğünde deprem bekliyoruz'


Geri Dön